Champions League: Οι «εκπλήξεις» των προημιτελικών

Champions League: Οι «εκπλήξεις» των προημιτελικών

bet365

Η φάση των «16» ολοκληρώθηκε και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τις ομάδες που έχουν βρεθεί για μία και μοναδική φορά στην ιστορία τους, ανάμεσα στις οκτώ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

1999-2000: Λάτσιο
Φέτος έφτασε ένα βήμα από τα προημιτελικά, όμως είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην Μπάγερν Μονάχου. Στην πρώτη σεζόν που η UEFA αποφάσισε να αυξήσει τις ομάδες από 24 σε 32 και να υπάρξουν δύο φάσεις ομίλων, η Λάτσιο τα κατάφερε... εις διπλούν. Στην πρώτη φάση προκρίθηκε από γκρουπ με Λεβερκούζεν, Ντιναμό Κιέβου και Μάριμπορ, ενώ στη δεύτερη προκρίθηκε από όμιλο με Μαρσέιγ, Τσέλσι και Φέγενορντ. Και στις δύο περιπτώσεις τερμάτισε στην πρώτη θέση. Στα προημιτελικά έπεσε πάνω στη μετέπειτα φιναλίστ, Βαλένθια, με αποτέλεσμα να αποχαιρετήσει τη διοργάνωση στη μοναδική της παρουσία στους οκτώ.

2007-08: Φενερμπαχτσέ
Μία νίκη της στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας της έδωσε το εισιτήριο για τα νοκ άουτ του Champions League. Στους «16» κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Σεβίλλη, με τις δύο ομάδες να χαρίζουν δύο συγκλονιστικά παιχνίδια στο κοινό. Η πρόκριση κρίθηκε στα πέναλτι, με τη Φενερμπαχτσέ να παίρνει για πρώτη φορά στην ιστορία της το εισιτήριο για τους οκτώ. Παρά τη νίκη της στο πρώτο παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική ομάδα δεν κατάφερε να περάσει και το εμπόδιο της Τσέλσι, με την πορεία της να ολοκληρώνεται στο Λονδίνο.

2009-10: ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τερμάτισε η ρωσική ομάδα στους ομίλους, παίρνοντας το εισιτήριο για τους «16». Με μία εκτός έδρας νίκη στην Ανδαλουσία επί της Σεβίλλης, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας συνέχισε το ταξίδι της στο Champions League, παίρνοντας για πρώτη φορά την πρόκριση για τα προημιτελικά. Εκεί, όμως, είχε την ατυχία να πέσει πάνω στην Ίντερ του Μουρίνιο - που αργότερα κατέκτησε το τρόπαιο – και να αποχαιρετήσει με δύο ήττες τη διοργάνωση.

2010-11: Σαχτάρ
Η πορεία της στους ομίλους την εκπληκτική και με πέντε νίκες σε έξι αγώνες τερμάτισε στην πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερη την Άρσεναλ. Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και στους «16» η ουκρανική ομάδα, αποκλείοντας με δύο νίκες τη Ρόμα, με συνολικό σκορ 6-2. Τα όνειρα για μία ακόμη υπέρβαση σταμάτησαν στα προημιτελικά, όπου η Σαχτάρ δεν μπόρεσε καν να κοιτάξει στα μάτια την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Μέσι και η παρέα του δε σταματούσαν πουθενά, στην πορεία μέχρι το τρόπαιο, κάνοντας... πλάκα απέναντι τους Ουκρανούς.

2011-12: ΑΠΟΕΛ
Η μοναδική φορά που ομάδα από την Κύπρο έκανε το συγκεκριμένο «άθλο», φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά του Champions League. Σε όμιλο με Πόρτο, Σαχτάρ και Ζενίτ, ο ΑΠΟΕΛ κατέφερε να τερματίσει στην πρώτη θέση και για παρθενική φορά στην ιστορία του να προκριθεί στους «16» της διοργάνωσης. Ωστόσο, το ταξίδι της κυπριακής ομάδας δε σταμάτησε εκεί. Έπειτα από δύο συγκλονιστικές αναμετρήσεις με τη Λυών, η κυπριακή ομάδα προκρίθηκε στα πέναλτι, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Διονύση Χιώτη. Στα προημιτελικά το όνειρο έλαβε τέλος, αφού ο ΑΠΟΕΛ έγινε εύκολη... λεία στα «δόντια» της Ρεάλ Μαδρίτης.

2012-13: Μάλαγα
Η είσοδος των Αράβων επενδυτών στη διοίκηση έφερε πολύ γρήγορα την ομάδα στα υψηλότερα στρώματα, φτάνοντας μια ανάσα από τα ημιτελικά του Champions League. Η Μάλαγα τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου της (άφησε δεύτερη τη Μίλαν), ενώ στους «16» κατάφερε να αποκλείσει την Πόρτο με ανατροπή. Το ισχυρό σοκ για την ισπανική ομάδα ήρθε στην προημιτελική φάση. Βρέθηκε μία ανάσα από την πρόκριση στους τέσσερις, όμως δέχθηκε δύο γκολ στις καθυστερήσεις από την Ντόρτμουντ και είπε ένα οδυνηρό «αντίο».

2015-16: Βόλφσμπουργκ
Οι «λύκοι» όχι μόνο προκρίθηκαν στα νοκ αόυτ ως πρώτοι από τον όμιλό τους, αλλά πέταξαν εκτός διοργάνωσης τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η Γάνδη αποδείχθηκε μικρό εμπόδιο για τη γερμανική ομάδα στους «16», αφού την απέκλεισε με δύο νίκες. Η μεγάλη πρόκληση για τη Βόλφσμπουργκ στα προημιτελικά άκουγε στο όνομα Ρεάλ Μαδρίτης. Η νίκη της με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι στη Γερμανία την είχε κάνει φαβορί, όμως υπολόγιζε χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο CR7 έκανε χατ-τρικ στον επαναληπτικό του Μπερναμπέου, αφήνοντας εκτός συνέχειας τους εκπληκτικούς Γερμανούς.

2016-17: Λέστερ
Μετά το «θαύμα» της κατάκτησης της Premier League, η αγγλική ομάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Champions League. Και μάλιστα, τα πήγε τόσο καλά, αφού στην προσπάθειά της να «χωρέσει δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη», λίγο έλειψε να κινδυνεύσει στο πρωτάθλημα. Οι «αλεπούδες» πήραν την πρώτη θέση στον όμιλό τους και στη συνέχεια απέκλεισαν τη Σεβίλλη στους «16». Το ταξίδι της Λέστερ στα «αστέρια» σταμάτησε στα προημιτελικά, αφού το εμπόδιο της Ατλέτικο Μαδρίτης αποδείχθηκε ανυπέρβλητο για την πρωταθλήτρια Αγγλίας.

2019-20: Λειψία, Αταλάντα
Οι δύο ομάδες δεν μπόρεσαν να βρεθούν και φέτος στα προημιτελικά, όπως είχαν καταφέρει την περσινή σεζόν. Λίγο πριν τη διακοπή όλων των διοργανώσεων, λόγω του κορονοϊού, Λειψία και Αταλάντα πήραν πανηγυρικά το εισιτήριο για τους οκτώ, αποκλείοντας με δύο νίκες την Τότεναμ και τη Βαλένθια, αντίστοιχα. Το Champions League συνεχίστηκε με τη μορφή του FINAL-8 τον Αύγουστο στη Λισαβόνα, με την Παρί Σεν Ζερμέν να αποκλείει διαδοχικά τις δύο ομάδες. Αρχικά την Αταλάντα στα προημιτελικά και στη συνέχεια τη Λειψία στα ημιτελικά. Νωρίτερα, οι Γερμανοί είχαν αποκλείσει την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Υ.Γ. Το κείμενο αφορά τις ομάδες που αγωνίστηκαν στα προημιτελικά από το 2000 και μετά. Όταν χρειαζόταν να περάσουν είτε από δεύτερη φάση ομίλων, είτε από νοκ-άουτ στους «16».

 

Τελευταία Νέα