Πώς ο παρεξηγημένος, Τσάκα, βρήκε τη θέση του στην Αρσεναλ
Η επέτειος πέρασε απαρατήρητη. Στις 22 Ιανουαρίου, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη μέρα που ο Γκρανίτ Τσάκα είδε την τελευταία κόκκινη με τη φανέλα της Αρσεναλ, με εκείνη την αποβολή να είναι η 9η της καριέρας του με clubs και Εθνική ομάδα. Γυρίζοντας πίσω στον Ιανουάριο του 2017, βλέπουμε τον Αρσέν Βενγκέρ να κάνει μια κακή κατάσταση, χειρότερη. «Δεν είναι καλός τάκλερ, θα του πω να μην κάνει τάκλιν». Η συμβουλή, μάλλον δεν έπιασε τόπο καθώς ο αριστεροπόδαρος άσος από εκείνη τη στιγμή και μετά, είδε 30 κίτρινες, καμία κόκκινη όμως.
Από τότε μέχρι σήμερα, χωρίς να κάνει πολύ θόρυβο, ο πιο παρεξηγημένος παίκτης στο αγγλικό ποδόσφαιρο, έχει γίνει σταθερά για την Αρσεναλ και η αξιοπιστία του θα τον κάνει, πιθανότατα, leader από τη νέα χρονιά. Είναι κάτι που φέρνει τα πάνω-κάτω. Ο Ελβετός είναι η απόδειξη ότι μπορεί εύκολα να σου βγει ένα κακό όνομα αλλά πολύ δύσκολα και με πολύ περισσότερο κόπο θα το σβήσεις. Είναι ο παίκτης που δίνει λύση στο κέντρο, το πρόβλημα που μετατράπηκε σε λύση, ένας μαγνήτης της μπάλας, πέρα από αρνητικών σχολίων. Μερίδιο ευθύνης για την κακή φήμη τάκλερ που απέκτησε ο Τσάκα, φέρει η Αρσεναλ. Ο πρώην άσος της Γκλάντμπαχ δεν αξιολογήθηκε σωστά από την ομάδα όταν αποκτήθηκε. Ισως δεν έπρεπε να τον έχουν βαφτίσει αμυντικό μέσο, ενώ το γεγονός ότι το ίδιο καλοκαίρι η Τσέλσι πήρε τον Ν' Γκολό Καντέ, δεν βοήθησε.
Την ίδια στιγμή, ο Ελβετός ένιωθε περισσότερο σαν Αντρέα Πίρλο παρότι σαν Κλοντ Μακελελέ. «Θα περιέγραφα τον εαυτό μου σαν ένα ψεύτικο δεκάρι, σαν ένα δεκάρι που παίζει πιο πίσω» είπε το 2017 στον Guardian ο Τσάκα. Σε μια ομάδα γεμάτη 10άρια, αληθινά και ψεύτικα, μάλλον δεν ήταν ο leader που χρειαζόταν η Αρσεναλ. Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Βενγκέρ τον είχε περιγράψει όχι σαν regista αλλά σαν έναν box-to-box μέσο. Στις δύο πρώτες σεζόν του, είχε παρτενέρ σε δυάδα στο κέντρο έναν εκ των Σάντι Καθόρλα, Ααρον Ράμσεϊ, Τζακ Γουίλσιρ και ήταν αναγκασμένος να κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά.
Οταν το σύστημα είχε τρία σέντερ-μπακ, έπαιζε τον ρόλο του αμυντικού μέσου αφού η Αρσεναλ δεν είχε κάποιον άλλο. Τώρα όμως, έχει. Ο Λούκας Τορέιρα είναι ο πρώτος κόφτης που έχουν αποκτήσει οι Λονδρέζοι από τον Λασανά Ντιαρά. Ο Ματέο Γκουεντουζί, προσφέρει ενέργεια και ενθουσιασμό, ενώ ο Τσάκα τα κάνει όλα και συνδυάζει το παιχνίδι του με κάθε άλλο δίπλα του. Μερικές φορές έχουν παίξει μαζί και οι τρεις κάνοντας την ομάδα να είναι συμπαγής.
Σε ένα μη ισορροπημένο ρόστερ που έχει χτυπηθεί από τραυματισμούς, ίσως αυτό που λειτουργεί καλύτερα είναι η επίθεση, δεδομένων των γκολ που έχουν πετύχει Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ και οι μέσοι. Ο Τσάκα χρειάζεται να παίζει μαζί με κάποιον που να έχει περισσότερο τα χαρακτηριστικά του destroyer αλλά να είναι πιο καθαρός από τον Ελβετό. Ζορζίνιο και Φερναντίνιο είναι οι μοναδικοί μέσοι που έχουν περισσότερες πάσες από τον Τσάκα φέτος στην Premier League. Το κέντρο της Αρσεναλ είναι διαφορετικό όταν ο παρτενέρ του είναι εκείνος που κάνει την πιο... καταστροφική δουλειά. Ο Τσάκα δεν ήταν ποτέ ο νέος Βιεϊρά, όμως ίσως είναι ο νέος Καθόρλα. Μαζί με τον Τορέιρα, είναι το καλύτερο δίδυμο μέσων που είχε τα τελευταία χρόνια η Αρσεναλ, η οποία είχε μαζέψει στο ρόστερ πάρα πολλούς αριστεροπόδαρους playmakers όπως ο Ισπανός αλλά και οι Γουίλσιρ, Οζίλ.
Το status του Τσάκα μπορεί να γίνει ακόμα μεγαλύτερο στους Gunners καθώς φαίνεται να είναι ο πιο σταθερός από τους πέντε αρχηγούςτης Αρσεναλ, συμπεριλαμβανομένων ενός που κρεμά τα γάντια του (Τσεχ), ενός που έχει ήδη πάρει μεταγραφή (Ράμσεϊ), ενός που φεύγει (Οζίλ) και ενός που είναι συχνά τραυματίας (Κοσιελνί). Αν ο τελευταίος είναι περισσότερο back-up την επόμενη σεζόν, δεν αποκλείεται ο Τσάκα να είναι ο αρχηγός...
*Πηγή: FourFourTwo
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.