Η νύχτα ντροπής που σημάδεψε για πάντα το ποδόσφαιρο!
Δυσπιστία και αποτροπιασμός σε μία από τις πιο ντροπιαστικές νύχτες για το ποδόσφαιρο. Είναι σίγουρα εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσει κανείς από εκείνο το παιχνίδι της Δευτέρας τα έξι γκολ των Άγγλων και την εντυπωσιακή τους εμφάνιση. Είναι όμως ακόμα πιο δύσκολο να ξεχάσει κανείς την ρατσιστική συμπεριφορά Βούλγαρων οπαδών προς τους μαύρους παίκτες των Άγγλων. Οπως τόνισε και ο Βρετανός δημοσιογράφος, Jack Pitt-Brooke «Ας είμαστε επιτέλους ειλικρινείς στο τι σημαίνει να κάνει κάποιος ήχους μαϊμούς. Σημαίνει πως λέει στον άλλον: επειδή είσαι μαύρος είσαι ένα ζώο, όχι ένα ανθρώπινο ον. Γι αυτό υπάρχει για να... κλέψει την ανθρώπινη υπόσταση. Για να χλευάσει την διαφορετικότητα».
Το λογικό είναι να θέλει κάποιος έναν καλύτερο κόσμο. Έναν κόσμο μακριά από βασανιστήρια, σκλαβιά και γενοκτονίες. Δεν είναι έκπληξη ότι υπήρχαν νέα παιδιά που είχαν βάλει τον... μανδύα του φασισμού και του ρατσισμού. Παιδιά με κουκούλες να χαιρετούν όπως οι Ναζί. Συνιστά όμως μεγάλη ντροπή και αποτροπιασμό για τη σημερινή κοινωνία και τους νέους. Αυτός ο ρατσισμός, αυτή η βραδιά κι αυτό το κρούσμα ήταν πολύ πιο σοβαρό κι αλλιώτικο από κάθε άλλο ποδοσφαιρικό ματς. Ο ρατσισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα γιουχάισμα προς τον διαιτητή. Ο ρατσισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται δραστικά, αποφασιστικά και σωστά. Πως το είπε ο δακρυσμένος Κρίστο Στόιτσκοφ; «Η λύση είναι να μην επιτρέπονται οπαδοί στα γήπεδα ή ακόμα πιο βαριές τιμωρίες! Όπως έγινε για χρόνια στην Αγγλία. Πέντε χρόνια δίχως να πηγαίνει ο κόσμος στο γήπεδο. Ο κόσμος δεν αξίζει να υποφέρει...».
Ήταν μία τραγική περίσταση από κάθε άποψη. Σου αφήνει ένα αρρωστημένο και άσχημο αίσθημα. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι η ποιότητα και η εικόνα της Αγγλίας ακυρώνει όλα όσα έγιναν. Εάν υπάρχει κάτι θετικό πάντως είναι ότι η UEFA «ξύπνησε» από το λήθαργό της και άρχισε να αντιδρά. Πάντα θα υπάρχει ένα debate, μία διχογνωμία, για το εάν έπρεπε να συνεχιστεί ή όχι το παιχνίδι. Είναι ένα δείγμα σαν να αγνοεί το πρόβλημα το ποδόσφαιρο. Η UEFA έχει πρωτόκολλο για κρούσματα ρατσισμού που κανονικά θα πρέπει να εφαρμόζεται. Έδειχνε τραγικό να πρέπει να διακόψει το ματς ο διαιτητής για να μιλήσει στους προπονητές, αυτοί στους παίκτες. Ο εκφωνητής προειδοποίησε πως το ματς μπορεί να σταματήσει λόγω των ρατσιστικών συμπεριφορών, αλλά το σκηνικό δεν άλλαζε. Κι όλα αυτά σε ένα γήπεδο που είχε κλειστές θύρες λόγω τιμωρίας για ρατστιστικά συνθήματα. Το δεύτερο και το τρίτο σκέλος από το πρωτόκολλο της UEFA δεν τέθηκαν σε εφαρμογή. Το παιχνίδι τελείωσε. Παρόλα αυτά μία ώρα και δέκα λεπτά πριν την λήξη του η αίσθηση ήταν ότι δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ.
Ολοι είδαν τις σκηνές ντροπής, εκτός από τον Κράσιμιρ Μπαλάκοφ, τον προπονητής της Βουλγαρίας, ο οποίος επέμενε πως η Βρετανία έχει χειρότερο πρόβλημα ρατσισμού από τη χώρα του. Ναι, ένας θρύλος του βουλγαρικού ποδοσφαίρου ισχυρίστηκε ότι δεν άκουσε καμιά ρατσιστική επίθεση στους μαύρους παίκτες της Αγγλίας. Ούτε είδε τον Ποπόφ να ζητά από τους οπαδούς να σταματήσουν... «Ήμουν συγκεντρωμένος στο παιχνίδι», είπε ο Μπαλάκοφ. «Δεν άκουσα τίποτα... Αν αυτό αποδειχθεί αληθινό, είναι ντροπιαστικό και πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη γι 'αυτό. Αλλά πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι αλήθεια». Κι όμως η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι η εκούσια άγνοια του Μπαλακόφ για την κατάσταση δεν περιοριζόταν σε αυτόν, μιας και μερίδα του Τύπου θεωρούσε υπερβολές τα όσα λέγονταν από τους Άγγλους.
Η συντριπτική κληρονομιά της νύχτας της Δευτέρας στη Σόφια είναι το αίσθημα δυσπιστίας και αηδίας. Τώρα ή ποτέ! Τέλος στα μισόλογα, τέλος στις υποσχέσεις, κυβερνήσεις και Ομοσπονδίες το παίρνουν πάνω τους και ας είναι το αποτέλεσμα σκληρό και για τη μεγάλη μερίδα φιλάθλων που λατρεύουν το ποδόσφαιρο.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.