O αρχιτέκτονας Plečnik έφτιαξε τη «Νέα Αθήνα» στο κέντρο της Λιουμπλιάνα (vid)

Newsroom
O αρχιτέκτονας Plečnik έφτιαξε τη «Νέα Αθήνα» στο κέντρο της Λιουμπλιάνα (vid)
Ο Σλοβένος αρχιτέκτονας Jože Plečnik ονόμασε το έργο «η Ακρόπολη της Σλοβενίας», καθώς εμπνεύστηκε από τον αρχιτεκτονικό αντίκτυπο της κλασικής Αθήνας στην Ελλάδα.

«Νέα Αθήνα»! Έτσι ονομάζουν την Λιουμπλιάνα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας και ίσως όχι άδικα, μετά τις καινοτόμες παρεμβάσεις που έκανε Σλοβένος αρχιτέκτονας Jože Plečnik.

Οραματίστηκε την Λιουμπλιάνα ως μια πόλη-παράδειγμα ανθρωποκεντρικού σχεδιασμού. Ήταν αυτός που δεκαετίες πριν το εφαρμόσουν άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, απαγόρευσε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, επιτρέποντας στους πεζούς να απολαμβάνουν τους περιπάτους τους στην αγορά.

Μεγάλοι πεζόδρομοι, πάρκα και μια αρχιτεκτονική με ελληνικό άρωμα, χρώμα και στυλ.

Ο Plečnik ονόμασε το έργο «η Ακρόπολη της Σλοβενίας», καθώς εμπνεύστηκε από τον αρχιτεκτονικό αντίκτυπο της κλασικής Αθήνας στην Ελλάδα, η οποία έπαιξε κρίσιμο ρόλο στον επανασχεδιασμό της πόλης της Κεντρικής Ευρώπης.

Η Λιουμπλιάνα ανοικοδομήθηκε πλήρως το 1895, μετά από έναν καταστροφικό σεισμό. Ο Plečnik έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα έργα και μάλιστα το 1932 γνωστοποίησε το όραμά του για μια «μοντέρνα Αθήνα». Μεγάλη διαφορά; Το ποτάμι με τις μαρμάρινες και πέτρινες γέφυρες που έχει η Λιουμπλιάνα σε αντίθεση με την Αθήνα.