Τσίπρας: «Μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος» (vid)

Τσίπρας: «Μετά από τρεις μέρες θλίψης και αναστοχασμού, ήρθε η ώρα να κηρύξουμε λήξη στο πένθος» (vid)
Ξεκίνησε το το απόγευμα της Πέμπτης η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτος μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, αυτή την ώρα, και έπειτα από σχεδόν μιάμιση ώρα καθυστέρηση, ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλάει για πρώτη φορά δημοσίως, μετά την εκλογική κατάρρευση που υπέστη η παράταξη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Καταχειροκροτούμενος, ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα στις 18:45. Ξεκινώντας την ομιλία του, ευχαρίστησε όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσους δεν τον ψήφισαν. «Η ευθύνη είναι δική μας που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε» υπογράμμισε.

Όσον αφορά στα αίτια της συντριπτικής ήττας, ο Αλέξης Τσίπρας εντοπίζει τρεις αιτίες:

Η πρώτη αιτία, κατά την άποψή μου είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου.

Η δεύτερη αιτία ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας.

Και η τρίτη και καθόλου έσχατη αιτία είναι η εικόνα μας. Η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε το σύνθημα αλλαγής:

«Οφείλουμε να αλλάξουμε. Δραστικά. Ριζικά. Άμεσα. Ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα. Να δίνουμε και να εμπεδώνουμε την αίσθηση ότι είμαστε μια σφιχτοδεμένη ομάδα ανθρώπων, που ξέρει να υποτάσσει το μερικό στο γενικό καλό. Και για αυτό αναλαμβάνω αποκλειστικά την ευθύνη».