Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά στον Έβρο: «Γυρνάς τα μάτια σου και βλέπεις παντού καμένα»

Επιμέλεια: Newsroom
Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά στον Έβρο: «Γυρνάς τα μάτια σου και βλέπεις παντού καμένα»
Μετά από 16 ημέρες η φωτιά που ξέσπασε στον Έβρο είναι επιτέλους σε ύφεση.

Για πρώτη φορά μετά από 15 ημέρες, το αποψινό (16ο) βράδυ φαίνεται πως θα είναι μακράν το πιο... ήσυχο για τον Έβρο, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς.

Οι ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης επίγειες και εναέριες κατέβαλαν και στο συγκεκριμένο μέτωπο υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διατηρήσουν αλώβητο τον οικισμό από την πύρινη λαίλαπα που χθες το βράδυ τον προσέγγισε σε απόσταση αναπνοής.

Παρά την επίτευξη της ύφεσης και των δύο τελευταίων μετώπων σε Λευκίμμη και σε ρέμα βόρεια του Σουφλίου και την πτώση της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, οι δυνάμεις πυρόσβεσης παραμένουν για επιτήρηση και παρακολούθηση των σημείων από τα οποία πέρασε η πυρκαγιά προκειμένου να αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τυχόν αναζωπυρώσεις.

Με τις φλόγες που επί μέρες έκαιγαν στο Νομό να έχουν σβήσει και τους οικισμούς ασφαλείς ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι μπορούμε να μιλάμε πλέον για επιστροφή στην κανονικότητα και από αύριο για το σχεδιασμό της επόμενης ημέρας με επίκεντρο την ανάταξη της οικονομίας της περιοχής μέσω κι ενός ειδικού αναπτυξιακού σχεδίου στήριξης των επαγγελμάτων που έχουν πληγεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια ομάδα 60 εθελοντών δασοπυροσβεστών από την Αττική, που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης περιέγραψε τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο και την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί.

«Όταν είσαι εκεί και γυρνάς τα μάτια σου και βλέπεις παντού καμένα αυτό που αισθάνεσαι είναι πολύ πιο δυνατό και διαφορετικό και εκεί καταλαβαίνεις την έκταση, είναι δραματικό. Ζώα διαφόρων μεγεθών από σκαντζόχοιρους μέχρι ελάφια να τρέχουν από το ένα μέτωπο προς την άλλη κατεύθυνση… Ο κόσμος ο οποίος αγωνία για τον τόπο του για τις περιουσίες του», είπε στην ΕΡΤ η Μαριάννα Πηλού.