Τι πραγματικά έγινε στη συναυλία των Imagine Dragons (από κάποιον που πήγε)

Τι πραγματικά έγινε στη συναυλία των Imagine Dragons (από κάποιον που πήγε)
Ο Βασίλης Τσίγκας παρακολούθησε από κοντά τη πολυσυζητημένη συναυλία των Imagine Dragons και μεταφέρει όλα όσα εγιναν στο ΟΑΚΑ πριν (κυρίως), κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη της.

Το τι έχει γραφτεί για τη συναυλία των Imagine Dragons, κυρίως από ανθρώπους που δεν ήταν στο ΟΑΚΑ, δεν περιγράφεται… Ας τα πάρουμε από την αρχή με ηρεμία πλέον, γιατί η αγαπημένη μας υπερβολή έφτασε σε δυσθεώρητα επίπεδα κι αυτή τη φορά.

Δεδομένο 1ο: Η βροχή (από μόνη της) δεν είναι λόγος ματαίωσης συναυλίας

Το ελληνικό κοινό δεν είναι μαθημένο να παρακολουθεί συναυλίες με βροχή. Κι αυτό γιατί οι συναυλίες σε ανοικτούς χώρους στην Ελλάδα γίνονται κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι, όπου συνήθως δεν βρέχει. Μπορεί να μας ξενίζει εμάς ως εικόνα, όμως για μπάντες όπως οι Imagine Dragons, η βροχή δεν λέει κάτι. Επίσης, συναυλίες τέτοιου επιπέδου, έχουν και την απαιτούμενη παραγωγή από πίσω, δεν είναι… πανηγύρι στο χωριό το δεκαπενταύγουστο.

Όπως ανέφερε και η High Priority, η εταιρία παραγωγής της συναυλίας, η σκηνή και γενικά όλος ο τεχνικός εξοπλισμός είναι κατασκευασμένα για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα είτε έχει ξαστεριά είτε βρέχει… καρέκλες. Οπότε θέμα κινδύνου από την βροχή δεν υπήρχε. Αν έχει πάει κάποιος σε συναυλίες και στο εξωτερικό, ειδικά σε Αγγλία ή Γερμανία, το γνωρίζει αυτό. Και όσον αφορά τη λάσπη στον χώρο, οι 100.000 άνθρωποι που πάνε κάθε χρόνο στο Glastonbury τι να πουν;

Δεδομένο 2ο: Το 112 και το έλλειμμα επικοινωνίας

Εγώ έφτασα στην στάση Ειρήνη στις 20:00 υπό βροχή. Αρκετός κόσμος (κι εγώ μαζί) περιμέναμε έξω από τον συναυλιακό χώρο σε ένα υπόστεγο, μήπως σταματήσει η βροχή. Η τελευταία επικοινωνία της High Priority μέσω των social media της ήταν μια φωτογραφία των Imagine Dragons, όπου μας ενημέρωνε ότι η συναυλία θα γίνει κανονικά. Και τότε έσκασε το 112.

Στην αρχική μας απορία τι θα γίνει τελικά, ήρθε και η έξοδος των ανθρώπων που ήταν ήδη μέσα στον συναυλιακό χώρο για να μας μπερδέψει ακόμα περισσότερο. Ξαφνικά, βλέπαμε εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν από τις πύλες κι αυτό σε συνδυασμό με το 112, έκανε πολύ κόσμο να φύγει, γιατί η αλήθεια είναι πως εκείνη την ώρα, όλα έδειχναν πως η συναυλία δεν θα γίνει.

Όταν ρώτησα έναν άνθρωπο της εταιρίας security τι γίνεται, αυτός μου είπε ότι λάβανε εντολή να βγάλουν τον κόσμο έξω. Στην ερώτηση: «θα γίνει η συναυλία;», η απάντησή του ήταν η ίδια: «μας είπαν να βγάλουμε τον κόσμο έξω». Εδώ υπήρχε ένα μεγάλο έλλειμμα επικοινωνίας από μεριάς της High Priority, γιατί κανένας δεν ήξερε τι ακριβώς γινόταν, μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συναυλίας. Ναι οκ, δεν είπαν ποτέ ότι δεν θα γίνει η συναυλία, όμως δεδομένων των συνθηκών, θα μπορούσαν μέσω των social media τους να επικοινωνήσουν κάπως το τι γίνεται.

Επαναλαμβάνω, ότι πολύς κόσμος έφυγε εκείνη την ώρα από το ΟΑΚΑ, γιατί όντως φαινόταν ότι δεν θα γίνει η συναυλία. Και ξαφνικά, κατά τις 20:45 άνοιξαν οι πόρτες. Το ότι εντέλει ήταν άσκηση του σχεδίου εκκένωσης του χώρου όλο αυτό, εμείς δεν το μάθαμε ποτέ εκεί και είναι πολύ κρίμα άνθρωποι που βρίσκονταν στο ΟΑΚΑ από νωρίς κι έφαγαν τόση βροχή, να μην είδαν τελικά τη συναυλία γιατί νόμιζαν ότι δεν θα γίνει την τελευταία στιγμή.

Δεδομένο 3ο: Ήταν δύσκολο (ή ακόμα και αδύνατο) να φτάσει ο κόσμος στο ΟΑΚΑ

Ισχύει αυτό και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Ειδικά για κόσμο που ήταν εκτός Αθηνών, ήταν πρακτικά αδύνατο να φτάσουν μέχρι το ΟΑΚΑ. Δεν ξέρω αν έγινε ποτέ κουβέντα με την μπάντα για αναβολή της συναυλίας, όμως το ενδεχόμενο να γινόταν σε μια άλλη ημερομηνία, είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί σε μια περιοδεία. Οι ημερομηνίες που εμφανίζονται οι μπάντες είναι συγκεκριμένες και δεν αλλάζουν γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν άλλες ημερομηνίες.

Οπότε τα ενδεχόμενα ήταν δύο: ή θα γινόταν η συναυλία ή θα ακυρωνόταν, δεν γινόταν να αναβληθεί για την επόμενη ημέρα ή για μετά από ένα μήνα. Επίσης, δεν παίζει και το ενδεχόμενο μεταφοράς της συναυλίας στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκασταστάσεων την τελευταία στιγμή. Δυστυχώς για όσους δεν μπορούσαν να φτάσουν μέχρι το ΟΑΚΑ, ενώ είχαν αγοράσει εισιτήριο, η συναυλία έγινε κι αυτοί την έχασαν χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, καθώς υπήρχαν αντικειμενικοί λόγοι που δεν τους επέτρεπαν να δώσουν το παρών. Δεν γνωρίζω αν μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματά τους με κάποιον τρόπο ή αν η High Priority θα προβεί σε κάποιου είδους αποζημείωση.

Δεδομένο 4ο: Οι κεραυνοί

Είχε λίγο και την πλάκα του ότι οι Imagine Dragons έπαιζαν το Thunder και πίσω από την σκηνή βλέπαμε κεραυνούς να κάνουν τον ουρανό άσπρο. Στα σοβαρά, όμως, η High Priority στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «Το δε Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο διαθέτει επαρκή αντικεραυνική προστασία που καλύπτει ολόκληρη την έκτασή του που εξασφάλιζε την ασφάλεια των παρευρισκομένων στον συναυλιακό χώρο». Μια χαρά, όμως ο κόσμος δεν το γνωρίζει αυτό. Μια ανακοίνωση, ένα μήνυμα θα βοηθούσε να ηρεμήσει λίγο το κοινό, γιατί ενώ κατά τη διάρκεια της συναυλίας δεν υπήρξε ποτέ αίσθηση κινδύνου, οι κεραυνοί δεν βοηθούσαν την κατάσταση κι αρκετοί ήταν αυτοί που ψιθύριζαν ότι «αν σκάσει κεραυνός εδώ, καήκαμε».

Δεδομένο 5ο: «Και πώς φεύγεις από το ΟΑΚΑ;»

Η μεγαλύτερη ταλαιπωρία της βραδιάς ήταν αφού τελείωσε η συναυλία κι έπρεπε να φύγει ο κόσμος από το ΟΑΚΑ, ειδικά από τη στιγμή που η βροχή δυνάμωσε αισθητά μόλις ολοκληρώθηκε το event. Όποιος δεν είχε αυτοκίνητο, έπρεπε να φύγει με τον ΗΣΑΠ, όπου η αλήθεια είναι πως αρκετός κόσμος περίμενε υπό βροχή να βγάλει εισιτήρια για να επιβιβαστεί. Δεν ήταν κάτι πρωτοφανές, όποιος έχει πάει σε αθλητικό γεγονός στο ΟΑΚΑ, έχει ξαναζήσει την ίδια ταλαιπωρία, απλά αυτή τη φορά είχε και την ισχυρή νεροποντή για να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ανυπόφορη.

Εν κατακλείδι, οι συνθήκες διεξαγωγής της συναυλίας προφανώς δεν ήταν οι ιδανικές. Η βροχή δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, ειδικά σε κόσμο που δεν μπορούσε να φτάσει μέχρι το ΟΑΚΑ κι αυτοί είναι στην τελική οι πιο άτυχοι από όλους γιατί χωρίς να φταίνε, δεν μπόρεσαν να δουν τη συναυλία. Σε κανένα, όμως, σημείο της συναυλίας δεν υπήρξε θέμα ανασφάλειας για τους ανθρώπους που βρισκόμασταν εκεί. Ναι, φάγαμε αρκετή βροχή, όμως καλώς ή κακώς κι αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού, όταν μια συναυλία διεξάγεται σε ανοικτό χώρο, όπως και η αντίστοιχη ταλαιπωρία.