Διεθνής τρομοκρατία: Σε συναγερμό η Ευρώπη ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Διεθνής τρομοκρατία: Σε συναγερμό η Ευρώπη ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (vid)
Υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων ζει η Ευρώπη την παραμονή των Χριστουγέννων.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, καθώς υπάρχουν φόβοι για τρομοκρατικά χτυπήματα.

Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του Mega, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι σε καθεδρικούς ναούς.

Έλεγχοι στην Κολωνία

Εκατοντάδες ένστολοι έχουν παραταχθεί γύρω από την εκκλησία στο κέντρο της γερμανικής μεγαλούπολης μετά από πληροφορίες που έλαβαν οι αρχές για πιθανή επίθεση τις ημέρες των εορτών. Χθες το βράδυ αστυνομικοί έλεγξαν με σκύλους την περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Κολωνία σχολίασε: «Ο καθεδρικός ναός της Κολωνίας είναι ο ναός με τους περισσότερους επισκέπτες στην Ευρώπη ενώ δίπλα του βρίσκεται ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός. Η κίνηση στην περιοχή είναι μεγάλη».

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Σχεδίαζαν επίθεση στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας», η γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σε Γερμανία, Αυστρία και Ισπανία έχουν εντοπίσει τρομοκρατικό πυρήνα που σχεδίαζε επιθέσεις σε εκκλησίες στην Κολωνία, τη Βιέννη και τη Μαδρίτη τις παραμονές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η αυστριακή αστυνομία φέρεται να έκανε αρκετές συλλήψεις. Σύμφωνα με τη γερμανική ταμπλόιντ οι συλληφθέντες είναι μέλη του «Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν», παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν.

Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Στη Γαλλία άνδρες της αντιτρομοκρατικής συνέλαβαν πέντε άτομα σε παράλληλες επιχειρήσεις στην πόλη Νανσί και στα περίχωρά της, μετά από πληροφορίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι νεαροί ηλικίας από 20 μέχρι 23 ετών είναι μέλη του ισλαμιστικού κινήματος, λένε γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Οι πέντε φέρονται να επισκέφτηκαν την χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου με στόχο να προετοιμάσουν πιθανή επίθεση.

Τον Δεκέμβριο του 2018 στην ίδια αγορά έγινε τρομοκρατική επίθεση με πέντε νεκρούς και 11 τραυματίες. Φέτος οι αρχές έχουν επιστρατεύσει χίλιους αστυνομικούς και drones για την προστασία της χριστουγεννιάτικης αγοράς της πόλης που εκτιμάται ότι φέτος θα προσελκύσει σχεδόν 3 εκατομμύρια επισκέπτες.