Επανέρχεται σταδιακά το Facebook και το Instagram (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Επανέρχεται σταδιακά το Facebook και το Instagram (vid)
Περισσότεροι από 500.000 χρήστες του Facebook και του Instagram, βγήκαν εκτός των πλατφορμών το απόγευμα της Τρίτης (5/3), με το πρόβλημα σταδιακά να επιλύεται.

Σε έναν ανεμοστρόβιλο ψηφιακής αναστάτωσης, το Facebook και το Instagram αντιμετώπισαν σημαντικά προβλήματα, αφήνοντας πολλούς αποσυνδεδεμένους και σε κατάσταση σύγχυσης. Η διακοπή λειτουργίας, η οποία επηρέασε τους χρήστες σε όλο τον κόσμο, είδε και τους δύο γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ανήκουν στη Meta να αποσυνδέουν τα άτομα και να καθιστούν τις πλατφόρμες μη προσβάσιμες για ένα χρονικό διάστημα. Το περιστατικό, αξιοσημείωτο για την παγκόσμια κλίμακα του, προκάλεσε άμεση και εκτεταμένη αντίδραση από την διαδικτυακή κοινότητα, που έγινε έντονα αισθητή σε διάφορα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης.

Ευτυχώς, η ψηφιακή παύση ήταν σύντομη, με το Facebook και το Instagram να ανακάμπτουν γρήγορα από τη βλάβη που είχε σιωπήσει προς στιγμήν τα τεράστια δίκτυά τους. Προτού οι εικασίες και η απογοήτευση κλιμακωθεί περαιτέρω, ιδίως με τον μεγιστάνα της τεχνολογίας Elon Musk να είναι έτοιμος να σχολιάσει την κατάσταση, οι πλατφόρμες αποκαταστάθηκαν, προς μεγάλη ανακούφιση της παγκόσμιας βάσης των χρηστών τους.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής, το Downdetector, μια γνωστή διαδικτυακή υπηρεσία που παρακολουθεί τις διακοπές λειτουργίας ιστότοπων σε πραγματικό χρόνο, κατακλύστηκε από αναφορές. Ο ιστότοπος κατέγραψε εκατοντάδες χιλιάδες αναφορές που σηματοδοτούσαν τη μη διαθεσιμότητα του Facebook, ενώ το Instagram κατέγραψε ομοίως χιλιάδες αναφορές διακοπής λειτουργίας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Αυτός ο καταιγισμός δραστηριοτήτων ανέδειξε την εκτεταμένη φύση της διακοπής, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν αυτές οι πλατφόρμες στην καθημερινή επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Το ψηφιακό μπλακ άουτ προκάλεσε ένα είδος μετανάστευσης στο X, όπου οι χρήστες αναζήτησαν παρηγοριά και απαντήσεις. Η πλατφόρμα βούιζε από έρευνες και κοινές εμπειρίες σχετικά με τη διακοπή, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να αποκρυπτογραφήσουν την αιτία πίσω από την ξαφνική διακοπή. Τα χιουμοριστικά ανέκδοτα και τα memes πολλαπλασιάστηκαν, αποτυπώνοντας τη συλλογική σύγχυση και την προσωρινή αλλαγή στη δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.