Η ιστορική συμφωνία που έκανε ο Christopher Nolan: Τα χρήματα που έχει κερδίσει από το «Oppenheimer» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η ιστορική συμφωνία που έκανε ο Christopher Nolan: Τα χρήματα που έχει κερδίσει από το «Oppenheimer» (vid)
Αυτή η πρωτοφανής συμφωνία εξασφάλισε ότι ο Nolan θα λάμβανε από την αρχή ένα σημαντικό μέρος των εισπράξεων της ταινίας.

Στον λαμπερό και ανταγωνιστικό κόσμο του Χόλιγουντ, όπου οι διακρίσεις και η οικονομική επιτυχία συχνά ορίζουν το αποκορύφωμα των επιτευγμάτων, ο Christopher Nolan ξεχωρίζει όχι μόνο ως ένας λαμπρός σκηνοθέτης αλλά και ως αριστοτέχνης διαπραγματευτής. Καθώς πλησιάζουν τα βραβεία Όσκαρ, το τελευταίο κινηματογραφικό εγχείρημα του Nolan, το «Oppenheimer», τον τοποθετεί στην πρώτη γραμμή του φετινού οσκαρικού θορύβου με εντυπωσιακές 13 υποψηφιότητες, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφιοτήτων για την καλύτερη ταινία και τον καλύτερο ηθοποιό για τον πρωταγωνιστή της ταινίας, Cillian Murphy. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το αν ο Nolan κατακτήσει το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, έχει ήδη εξασφαλίσει μια μνημειώδη νίκη με τη μορφή ενός βραβείου παρηγοριάς ύψους 72 εκατομμυρίων δολαρίων, υπογραμμίζοντας την απαράμιλλη θέση του στην κινηματογραφική βιομηχανία.

Αυτό το εντυπωσιακό ποσό δεν είναι αποτέλεσμα απλής τύχης, αλλά το αποτέλεσμα μιας έξυπνης και εξαιρετικά προσοδοφόρας συμφωνίας που ο Nolan συνήψε με την Universal Pictures. Ο σεβαστός Βρετανοαμερικανός σκηνοθέτης κατάφερε να εξασφαλίσει την πιο ικανοποιητική αμοιβή της λαμπρής καριέρας του, διαπραγματευόμενος το 15% των εσόδων του μπλοκμπάστερ. Αυτή η πρωτοφανής συμφωνία εξασφάλισε ότι ο Nolan θα λάμβανε από την αρχή ένα σημαντικό μέρος των εισπράξεων της ταινίας, ακόμη και πριν το στούντιο αποσβέσει τα έξοδά του, αναδεικνύοντας τη σημαντική επιρροή και την επιχειρηματική του δεινότητα.

Η ταινία «Oppenheimer», η οποία καταπιάνεται με την πολύπλοκη κληρονομιά του J. Robert Oppenheimer, του θεωρητικού φυσικού που συχνά χαρακτηρίζεται ως «ο πατέρας της ατομικής βόμβας», όχι μόνο καθήλωσε το κοινό και τους κριτικούς, αλλά σημείωσε και θεαματικές επιδόσεις στο box office, πλησιάζοντας το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κινηματογραφικές αίθουσες συνήθως διεκδικούν περίπου το ήμισυ των εισπράξεων του box office, ωστόσο το μερίδιο του Nolan από τα κέρδη της ταινίας, μαζί με τις πωλήσεις από τα CD και τις συμφωνίες streaming, έχει ανέλθει σε μια εκτιμώμενη προ φόρων αμοιβή 72 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα ποσό που αναμένεται να διογκωθεί καθώς η ταινία συνεχίζει να κάνει το γύρο του κόσμου στις αγορές streaming και αδειοδότησης.

Το Forbes πρότεινε ότι τα συνολικά κέρδη του Nolan μπορεί να πλησιάζουν τα 85 εκατομμύρια δολάρια, αν ληφθούν υπόψη οι πρόσθετες πηγές εσόδων. Ωστόσο, το ποσό αυτό έχει προσαρμοστεί για να ληφθούν υπόψη οι αμοιβές που οφείλονται στους ατζέντηδες και τους δικηγόρους του, αναδεικνύοντας την οικονομική πολυπλοκότητα που κρύβεται πίσω από τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις υψηλού κινδύνου.

Ο οικονομικός θρίαμβος του Christopher Nolan με το «Oppenheimer» αποτελεί απόδειξη της διπλής του ικανότητας ως οραματιστή σκηνοθέτη και ως έξυπνου διαπραγματευτή. Η ικανότητά του να εξασφαλίσει μια τόσο ευνοϊκή συμφωνία όχι μόνο υπογραμμίζει την υψηλή εκτίμηση στην οποία χαίρει στη βιομηχανία, αλλά αντανακλά επίσης την εξελισσόμενη δυναμική της χρηματοδότησης ταινιών και της κατανομής των εσόδων.