Καρκινοπαθής άφησε συγκλονιστικό video λίγο πριν πεθάνει: «Αλλάξτε το νόμο για τον υποβοηθούμενο θάνατο» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Καρκινοπαθής άφησε συγκλονιστικό video λίγο πριν πεθάνει: «Αλλάξτε το νόμο για τον υποβοηθούμενο θάνατο» (vid)
Η Paola Marra πέθανε στην ελβετική κλινική την Τετάρτη, έχοντας δώσει μάχη με τον καρκίνο του μαστού και του εντέρου.

Μια καρκινοπαθής που ένιωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ταξιδέψει στο Dignitas της Ελβετίας άφησε ένα μήνυμα για τους πολιτικούς μετά το θάνατό της, εκλιπαρώντας για αλλαγή του ισχύοντος «σκληρού νόμου» του Ηνωμένου Βασιλείου που ποινικοποιεί την υποβοηθούμενη θανάτωση.

Σε ένα πλάνο που γυρίστηκε πριν πετάξει για τη Ζυρίχη, η Marra, η οποία είχε καρκίνο του μαστού και του εντέρου, είπε: «Όταν το δείτε αυτό, θα είμαι νεκρή. Επιλέγω να ζητήσω υποβοηθούμενο θάνατο, επειδή αρνούμαι να αφήσω μια ανίατη ασθένεια να υπαγορεύσει τους όρους της ύπαρξής μου. Ο πόνος και η ταλαιπωρία μπορεί να γίνουν αφόρητα. Είναι μια αργή διάβρωση της αξιοπρέπειας. Η απώλεια της ανεξαρτησίας είναι χειρότερη από τον θάνατο. Ο υποβοηθούμενος θάνατος δεν σημαίνει παραίτηση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την ανάκτηση του ελέγχου. Δεν έχει να κάνει με το θάνατο. Έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια. Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους το δικαίωμα να τερματίσουν τον πόνο τους με τους δικούς τους όρους, με συμπόνια και σεβασμό. Καθώς παρακολουθείτε αυτό το βίντεο, εγώ είμαι νεκρή. Αλλά εσείς μπορείτε να βοηθήσετε να αλλάξουν οι νόμοι γύρω από την υποβοήθηση του θανάτου».

Η γυναίκα από τον Καναδά, η οποία ζούσε στο Λονδίνο για περισσότερα από 30 χρόνια, έγραψε επίσης: «Δυσανασχετώ που δεν έχω άλλη επιλογή. Νομίζω ότι είναι άδικο και σκληρό. Και για τόσους πολλούς ετοιμοθάνατους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν κατά μέσο όρο 15.000 λίρες για να ταξιδέψουν στο Dignitas, αυτός ο σκληρός νόμος θα τους αναγκάσει να υπομείνουν έναν επώδυνο θάνατο ή θα τους οδηγήσει στο να αυτοκτονήσουν. Αυτό πρέπει να αλλάξει..

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία απαγορεύεται στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα 14 έτη.

Στη Σκωτία, δεν αποτελεί συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα, αλλά η υποβοήθηση του θανάτου κάποιου μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε φόνο ή άλλες κατηγορίες.