Πώς οι smart TV μεταμορφώνουν την εμπειρία της οικιακής ψυχαγωγίας

Branded Content Team
Πώς οι smart TV μεταμορφώνουν την εμπειρία της οικιακής ψυχαγωγίας
Οι σύγχρονες λειτουργίες, η ΑΙ, το ανανεωμένο περιεχόμενο, η προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης, ο ευέλικτος έλεγχος και το μέλλον των smart TV.

Η τηλεόραση μας κρατά συντροφιά εδώ και κάμποσες δεκαετίες -σε ό,τι αφορά την εν Ελλάδι παρουσία της, έχουμε συμπληρώσει εδώ και χρόνια μισό αιώνα, αν σκεφτείς πως τα πρώτα μοντέλα έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά στα 60s. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί παγκοσμίως ωστόσο στην εν λόγω κατηγορία τα τελευταία 20 χρόνια δεν συγκρίνεται με τίποτε άλλο και ο λόγος είναι απλός: η έλευση των smart TV.

Με τον τρόπο που έχουν εξελίξει εκείνες την οικιακή μας ψυχαγωγία, δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος θεωρούσε τις smart TV διαφορετική κατηγορία από τις τηλεοράσεις -τόσο διαφορετική είναι η φιλοσοφία τους. Εν αντιθέσει, βλέπεις, με τις τηλεοράσεις που στόχευαν στην εκπομπή των προγραμμάτων των διαθέσιμων σταθμών και καναλιών, οι smart TV εστιάζουν στον θεατή, επιτρέποντάς του να ορίσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει να δει, ενώ με την έλευση της AI είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα γούστα και τις προτιμήσεις του, προτείνοντάς του ακόμα περισσότερο σχετικό υλικό.

Πώς όμως οι smart TV έχουν φέρει την επανάσταση στην οικιακή ψυχαγωγία;

Περιεχόμενο, περιεχόμενο, περιεχόμενο

...

Content is king. Μεγάλη αλήθεια. Οι smart TV έπιασαν από νωρίς το νόημα, φροντίζοντας να προσφέρουν στον χρήστη όσο το δυνατόν περισσότερο περιεχόμενο. Δεν έχει σημασία ο τρόπος: άλλοτε μέσω εφαρμογών streaming, άλλοτε μέσω browser, άλλοτε μέσω Chromecast. Το ζητούμενο ήταν ο χρήστης να έχει ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε ό,τι μπορεί να τραβά η όρεξή του και οι smart TV φρόντισαν να το πετύχουν εξ αρχής. Θες να δεις την αγαπημένη σου σειρά; Μία ταινία που μόλις κυκλοφόρησε; Ένα ντοκιμαντέρ; Ειδήσεις; Τον αγώνα της ομάδας σου; Όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα είναι διαθέσιμα με ένα-δυο κλικ στο τηλεχειριστήριο (ή και όχι -θα σου εξηγήσουμε παρακάτω).

Προσωποποιημένη εμπειρία χρήσης

Πόσες και πόσες φορές δεν έκατσες μπροστά στην τηλεόραση χωρίς να έχεις ιδέα τι να βάλεις να δεις; Σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποτε γινόταν μία… μίνι σύσκεψη, προκειμένου να πέσουν προτάσεις στο τραπέζι, πριν καταλήξει η ομήγυρη έπειτα από κάμποση ώρα για το τι θα έβλεπε τελικά. Πλέον κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Η ίδια η τηλεόραση είναι σε θέση να σου προτείνει το περιεχόμενο που ταιριάζει στα γούστα σου, βάσει του ιστορικού σου -κι αν δεν το κάνει η ίδια, θα το κάνει κάποια από τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς. Πίστεψε μας, η smart TV σου ξέρει καλύτερα τις προτιμήσεις σου κι από εσένα τον ίδιο!

Hub ψυχαγωγίας

...

Η οικιακή ψυχαγωγία ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στην παρακολούθηση σειρών, ταινιών και γενικώς τηλεοπτικών προγραμμάτων. Κάποιος μπορεί να προτιμά να απολαύσει το αγαπημένο του video game στο Xbox Series X ή το PS5. Κάποιος άλλος ενδέχεται να θέλει να χαλαρώσει ακούγοντας την playlist που έφτιαξε στο Spotify ή το τελευταίο επεισόδιο του αγαπημένου του podcast. Όπως κι αν θέλει να ψυχαγωγηθεί κάποιος, η smart TV είναι σε θέση να τον καλύψει. Αν μάλιστα στα παραπάνω συνυπολογίσεις και τελευταίας γενιάς στοιχεία όπως π.χ. το streaming video games μέσω εφαρμογών στη smart TV ή τη δυνατότητα λειτουργίας και ως πίνακα ζωγραφικής (βλ. The Frame της Samsung), τότε μιλάμε για μία πραγματικά 360 προσέγγιση.

Online δυνατότητες

Για όλα τα παραπάνω φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύνδεση της smart TV στο internet, κάτι που αποτελεί πια no brainer -δεν υπάρχει άνθρωπος που να χρησιμοποιεί όπως πρέπει μία smart TV χωρίς εκείνη να είναι online. Με τον τρόπο αυτό, η τηλεόραση μπορεί και ανανεώνεται αυτόματα με ενημερώσεις ασφαλείας, καινούριες εφαρμογές και νέες προτάσεις περιεχομένου, παραμένοντας πάντοτε «φρέσκια» και φροντίζοντας έτσι ώστε ο χρήστης να έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία μέσα από ένα φιλικό προς εκείνον περιβάλλον (ανεξαρτήτως πλατφόρμας -Android TV, Tizen, webOS κλπ) που τον φέρνει πιο κοντά με το αγαπημένο του περιεχόμενο.

Ευέλικτος έλεγχος

...

Και φτάνουμε στο διά ταύτα: καλά όλα τα παραπάνω αλλά πώς είναι δυνατόν κάποιος να τα πραγματοποιήσει μέσα από μία τηλεόραση; Μαζί με την τελευταία, τις περασμένες δεκαετίες εξελίχθηκε και το τηλεχειριστήριό της, το οποίο από μία άχαρη συσκευή γεμάτη κουμπιά, έγινε ένα πραγματικά σύγχρονο εργαλείο ελέγχου με σπουδαίες δυνατότητες, προκειμένου σε συνδυασμό με το λειτουργικό σύστημα της smart TV, να επιτρέψουν στον χρήστη να κάνει περισσότερα με λιγότερη προσπάθεια. Την εμφάνισή τους έχουν κάνει τηλεχειριστήρια με pointers (ποιος ξεχνά το Magic Remote της LG;), με μπαταρίες που φορτίζουν με το φως (Samsung SolarCell κανείς;), και βέβαια με μικρόφωνα για πλοήγηση με φωνητικές εντολές χάρη στους ψηφιακούς προσωπικούς βοηθούς.

Και έπεται και συνέχεια…

Οι κατασκευαστές έχουν πέσει με τα μούτρα στην AI. Στην πρόσφατη CES του Λας Βέγκας είδαμε για πρώτη φορά τηλεοράσεις με ενσωματωμένους νευρωνικούς επεξεργαστές (NPU) οι οποίοι «απογειώνουν» τις επιδόσεις τους σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη. ΤΙ μπορεί να προσφέρει εκείνη; Καλή ερώτηση… Αν πιστέψουμε τα όσα διατείνονται πάντως σπουδαίες προσωπικότητες της βιομηχανίας τεχνολογίας, σε λίγα χρόνια, θα βλέπουμε τις δυνατότητες του σήμερα και θα γελάμε…

Advertorial