Γιατρός περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του ζευγαριού που επέλεξε να πεθάνει με ευθανασία διδύμου

Γιατρός περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του ζευγαριού που επέλεξε να πεθάνει με ευθανασία διδύμου
Ένας γιατρός θυμήθηκε τη στιγμή που βοήθησε δύο ηλικιωμένες παντρεμένες γυναίκες να πεθάνουν δίπλα δίπλα

Ο Δρ Bert Keizer, ένας Ολλανδός γιατρός, έχει βοηθήσει περισσότερους από 100 ασθενείς να πεθάνουν με ευθανασία, καθώς η «υποβοηθούμενη αυτοκτονία» είναι νόμιμη στην Ολλανδία για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Το 2022, υπήρξαν περίπου 8.500 περιπτώσεις ευθανασία ασθενών στην Ολλανδία Η ολλανδική κυβέρνηση έχει θεσπίσει διάφορους αυστηρούς κανόνες σχετικά με την ευθανασία.

Η εγκύκλιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με την ολλανδική νομοθεσία, κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στον τερματισμό της ζωής αποτελεί κατ' αρχήν ποινικό αδίκημα. Η μόνη εξαίρεση είναι όταν ο ασθενής υποφέρει αφόρητα χωρίς προοπτική βελτίωσης και ο θεράπων ιατρός δεν έχει άλλη επιλογή για να ανακουφίσει τον εκάστοτε ασθενή".

Δύο άτομα που πληρούσαν αυτά τα κριτήρια ήταν το παντρεμένο ζευγάρι, η Loes και η Monique.Η 74χρονη Monique έπασχε από άνοια, ενώ η 88χρονη Loes έπασχε από μια σοβαρή μυϊκή νόσο. Οι δύο τους ήταν παντρεμένες για πάνω από 50 χρόνια.

Λόγω των σοβαρών ασθενειών τους, η Loes και η Monique ζήτησαν το 2019 «ευθανασία ζευγαριού» - που μερικές φορές αναφέρεται ως «ευθανασία διδύμου».

Μιλώντας στο AFP για τις τελευταίες στιγμές της Loes και της Monique πριν από την ευθανασία, ο Dr Keizer είπε: «Οι δύο γυναίκες ήταν ξαπλωμένες σε ένα κρεβάτι, κρατώντας τα χέρια τους. Και οι δύο είχαν έναν ορό στο χέρι τους και έναν γιατρό στο πλευρό τους. Φιλήθηκαν, είπαν 'ευχαριστώ' και 'σ' αγαπώ'. Κοιταχτήκαμε μεταξύ μας και είπαμε: 'Είστε έτοιμες κορίτσια;'. 'Ναι, πάμε', απάντησαν. Τους χορηγήσαμε το φάρμακο, ένα βαρβιτουρικό, και αποκοιμήθηκαν...».