Δύτες εξερευνούν τις λίμνες στη Βρετανία για να βρουν το «μαγικό σπαθί» Εξκάλιμπερ (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Δύτες εξερευνούν τις λίμνες στη Βρετανία για να βρουν το «μαγικό σπαθί» Εξκάλιμπερ (vid)
Το Εξκάλιμπερ ήταν ιδιοκτησία του θρυλικού Βρετανού ηγέτη βασιλιά Αρθούρου, ο οποίος λέγεται ότι βασίλευσε κατά τον 5ο και 6ο αιώνα, και αποτελεί σύμβολο απαράμιλλης δύναμης και μυστηρίου, καθώς φημολογείται ότι διαπνέεται από μαγικές ιδιότητες που καθιστούσαν τον Αρθούρο ανίκητο πολεμιστή.

Σε μια αναζήτηση που συνδυάζει τη γοητεία των αρχαίων θρύλων με τη σύγχρονη εξερεύνηση, μια αφοσιωμένη ομάδα ειδικών ξεκινά ένα φιλόδοξο ταξίδι για να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από ένα από τα πιο μυθικά αντικείμενα της ιστορίας: το μυθικό σπαθί του Εξκάλιμπερ.

Σύμφωνα με τις ιστορίες, καθώς ο βασιλιάς Αρθούρος πέθαινε μετά την τελευταία του μάχη, διέταξε να ρίξουν το σπαθί σε μια λίμνη, κρύβοντάς το για πάντα μέσα στα βρετανικά νερά. Η πράξη αυτή τροφοδότησε αιώνες ίντριγκας και εικασιών, εμπνέοντας μια νέα γενιά τυχοδιωκτών αποφασισμένων να αποκαλύψουν την αλήθεια. Στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής τηλεοπτικής σειράς με τίτλο «Weird Britain», μια διαφορετική ομάδα που αποτελείται από κινηματογραφιστές, ψαράδες, ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, αρχαιολόγους και δύτες έχει ενωθεί με έναν μοναδικό σκοπό: να βρει το Εξκάλιμπερ.

Η αναζήτηση ξεκίνησε σοβαρά πέρυσι σε μια μυστική τοποθεσία στην Κορνουάλη, σηματοδοτώντας μόνο το πρώτο κεφάλαιο μιας σειράς προγραμματισμένων εξερευνήσεων σε διάφορες βρετανικές υδάτινες οδούς. «Δεν μας έχουν νικήσει ακόμα, και κανείς δεν έχει τον εξοπλισμό που έχουμε», δήλωσε ο Nigel Lamford, επικεφαλής της Northants Magnet Fishing και βασικός συμμετέχων στο εγχείρημα.

Οι προσπάθειες της ομάδας επικεντρώνονται σε διάφορες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Βρετανία, οι οποίες σύμφωνα με τον θρύλο θα μπορούσαν να είναι το τελευταίο μέρος ανάπαυσης του Εξκάλιμπερ. Μεταξύ των πιθανών τοποθεσιών, η Dozmary Pool, που βρίσκεται στις παρυφές του Bodmin Moor στην Κορνουάλη, και η περιοχή γύρω από το Alderley Edge στο Cheshire, ξεχωρίζουν ως επικρατέστερες.

Η αναζήτηση του Εξκάλιμπερ είναι κάτι περισσότερο από ένα κυνήγι θησαυρού, είναι μια εξερεύνηση στην καρδιά της βρετανικής μυθολογίας και ιστορίας. Όπως σημειώνει ο Tim Whittard, ο παραγωγός του «Weird Britain», «υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη θέση της λίμνης που αναφέρεται στα τελευταία λόγια του Αρθούρου».