Αρχαίοι σκελετοί που ανακαλύφθηκαν στη Γαλλία αποκαλύπτουν αποκαλύπτουν προϊστορικά βασανιστήρια και δολοφονίες τύπου μαφίας

Επιμέλεια: Newsroom
Αρχαίοι σκελετοί που ανακαλύφθηκαν στη Γαλλία αποκαλύπτουν αποκαλύπτουν προϊστορικά βασανιστήρια και δολοφονίες τύπου μαφίας
Πριν από περισσότερα από 5.500 χρόνια, δύο γυναίκες δέθηκαν και πιθανότατα θάφτηκαν ζωντανές σε μια τελετουργική θυσία, χρησιμοποιώντας μια μορφή βασανιστηρίων που σήμερα συνδέεται με την μαφία

Οι σκελετοί δύο γυναικών που θάφτηκαν πριν από περισσότερα από 5.500 χρόνια εξετάζονται από τους ειδικούς και θεωρούνται θύματα ανθρωποθυσίας. Η έρευνα των σκελετών, οι οποίοι πιστεύεται ότι προέρχονται από γυναίκες που δέθηκαν μεταξύ τους και θάφτηκαν ζωντανές, έδωσε στοιχεία για μια μορφή βασανιστηρίων που χρησιμοποιεί σήμερα η μαφία, σύμφωνα με το CNN.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το "incaprettamento", όπου οι αστράγαλοι και ο λαιμός ενός ατόμου δένονται, με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται.

Οι τρεις σκελετοί - για τους οποίους οι ερευνητές είναι κατά 95% σίγουροι ότι είναι γυναίκες - ανακαλύφθηκαν σε αρχαιολογικό χώρο το 1985 στη νοτιοδυτική πόλη Saint-Paul-Trois-Châteaux της Γαλλίας και οι ερευνητές υποψιάζονται τώρα ότι μπορεί να αποτελούσαν μέρος μιας τελετουργικής δολοφονίας. Αν και η αιτία θανάτου της τρίτης γυναίκας - που θάφτηκε στον ίδιο τάφο, αλλά ξεχωριστά από τις άλλες δύο - δεν είναι σαφής, ο Crubézy δήλωσε ότι οι ερευνητές "μπορούν να πουν ότι έβαλαν τις τρεις γυναίκες στον τάφο την ίδια στιγμή".

Ο τάφος, σκέφτηκαν οι συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως τόπος συγκέντρωσης για την ετήσια γιορτή της αλλαγής των εποχών, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να έχουν πραγματοποιηθεί και ανθρωποθυσίες.

1

«Αν η τοποθέτησή τους στον τάφο έγινε μετά θάνατον και ο μοναδικός στόχος ήταν η απόκρυψη, τότε θα αρκούσε μια απλή πράξη που θα τα έσπρωχνε κάτω από την προεξοχή», έγραψαν οι ερευνητές. «Ωστόσο, η συγκεκριμένη διάταξη - στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο και περιπλεγμένα με θραύσματα αλεσμένων λίθων - υποδηλώνει μια πιο δυναμική και σκόπιμη τοποθέτηση, γεγονός που υποδηλώνει έντονα ότι ο θάνατός τους πιθανότατα συνέβη μέσα στο πλαίσιο της ταφής".

Αν αυτό ισχύει, οι ερευνητές υποθέτουν ότι η γυναίκα που βρισκόταν μπρούμυτα πιθανότατα πέθανε λόγω καρδιακής ανακοπής, ενώ η γυναίκα που βρισκόταν ανάσκελα πιθανότατα χάθηκε ως αποτέλεσμα ασφυξίας λόγω του βάρους του άλλου ατόμου που βρισκόταν πάνω της.

Αλλά το μόνο πράγμα που μπορούν να αποδείξουν με βεβαιότητα, γράφουν, είναι «η σκληρότητα του βασανισμού», η οποία εντοπίστηκε σε όλη την Ευρώπη σε πολλές πιθανές περιπτώσεις της ίδιας φύσης κατά τη νεολιθική περίοδο.