Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί το TikTok Lite με αποκλεισμό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί το TikTok Lite με αποκλεισμό
Το TikTok Lite περνάει από κόσκινο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεγάλη συζήτηση ξεκίνησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το TikTok Lite, την πιο «ελαφριά» έκδοση της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Το TikTok Lite σχεδιάστηκε για να καταναλώνει λιγότερους πόρους από τα κινητά και να αξιοποιεί πιο αργές συνδέσεις στο διαδίκτυο και προσφέρει στους χρήστες του τη δυνατότητα να κερδίζουν πόντους βλέποντας και κάνοντας like σε videos.

Οι πόντοι αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε vouchers για το Amazon ή το σύστημα πληρωμών του TikTok που αξιοποιείται για στήριξη των δημιουργών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την εφαρμογή, εκφράζοντας την ανησυχία της για το κατά πόσο η χρήση του TikTok App είναι εθιστική και μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία των χρηστών σε νεότερες ηλικίες.

Η ΕΕ έδωσε προθεσμία στην ByteDance να απαντήσει στην πρόταση διακοπής λειτουργίας του Tiktok Lite στην Ευρώπη μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει απαντήσει. Αν αποδειχτούν αληθινοί οι φόβοι της ΕΕ, η ByteDance θα κληθεί να πληρώσει έως και το 1% του ετήσιου τζίρου της σε πρόστιμο ή έως και το 5% του ημερήσιου τζίρου της.

Σημειώνεται ότι το TikTok λειτουργεί ακόμη στην Ευρώπη μετά τις αλλαγές που έκανε η ByteDance και έδωσε στους χρήστες την επιλογή να μην επιτρέπουν στον αλγόριθμο να τους «σερβίρει» περιεχόμενο που εκτιμά ότι τους αρέσει και μπορεί να είναι επιβλαβές, καθώς και την απόσυρση του μηχανισμού προσωποποιημένων διαφημιστικών μηνυμάτων σε χρήστες ηλικιών 13 έως 17 ετών.