H εφαρμογή γνωριμιών Grindr μηνύεται για εμπορική εκμετάλλευση δεδομένων των χρηστών

H εφαρμογή γνωριμιών Grindr μηνύεται για εμπορική εκμετάλλευση δεδομένων των χρηστών
Σημαντικά προβλήματα για το Grindr και τα δεδομένα των χρηστών του.

Η εφαρμογή γνωριμιών Grindr μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο των Αρχών, αφού δέχτηκε μήνυση για κοινοποίηση δεδομένων των χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, χρήστες προχώρησαν σε μήνυση κατά της πλατφόρμας καθώς φαίνεται πως το Grindr μοιράστηκε με τρίτους δεδομένα τους που σχετίζονται με ημερομηνίες ελέγχων για HIV, μόλυνση από τον ιό, εθνικότητα και σεξουαλικό προσανατολισμό.

Τα δεδομένα έφτασαν στις εταιρείες Localytics και Apptimize που ασχολούνται με στόχευση διαφημιστικών μηνυμάτων πριν τον Απρίλιο του 2018 και από τον Μάιο του 2018 έως και τον Απρίλιο του 2020. Τον Απρίλιο του 2018, η εταιρεία της πλατφόρμας παραδέχτηκε πως είχε μοιραστεί αυτά τα δεδομένα με τις δύο εταιρείες, αλλά και με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SINTEF και μετά το σάλο που προκλήθηκε, δεσμεύτηκε να σταματήσει αυτές τις πρακτικές.

Να σημειωθεί πως δεν είναι αυτή η πρώτη φορά που το Grindr κατηγορείται για εμπορική εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων χρηστών, αφού και το 2022 η Wall Street Journal αποκάλυψε σε ρεπορτάζ της πως τα γεωγραφικά δεδομένα χρηστών της εφαρμογής ήταν διαθέσιμα προς πώληση!

Η κρατική εταιρεία προστασίας δεδομένων της Νορβηγίας είχε επιβάλει πρόστιμο ύψους 6 εκατομμυρίων στο Grindr το 2021 για παραβίαση του GDPR.