H σκόνη από την Αφρική σκέπασε σχεδόν όλη την χώρα: Εικόνες αποκάλυψης σε Αττική και άλλες περιοχές (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
H σκόνη από την Αφρική σκέπασε σχεδόν όλη την χώρα: Εικόνες αποκάλυψης σε Αττική και άλλες περιοχές (vid)
Η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το κοκτέιλ σκόνης και λασποβροχής φαίνεται πως θα συνεχιστεί για δύο 24ωρα ακόμα.

H σκόνη από την Αφρική έχει «σκεπάσει» σχεδόν όλη την χώρα με «εικόνες αποκάλυψης στα περισσότερα μέρη.

Στην Αττική «κρύφτηκε» η Ακρόπολη, στη Θεσσαλονίκη από τα ξημερώματα η λασποβροχή έχει κάνει την εμφάνισή της.

Σκόνη

Ο ουρανός της Αθήνας έγινε κόκκινος, ενώ η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Η βροχή που άρχισε από νωρίς το πρωί στη Θεσσαλονίκη σε συνδυασμό με το νέφος αφρικανικής σκόνης επανέφερε ένα ομιχλώδες τοπίο στην πόλη.

Σκόνη 2

Η κατάσταση στην πόλη της Καλαμάτας είναι επίσης αποπνικτική, με τις εικόνες να θυμίζουν... Λιβύη.

Συγκεντρώσεις ρεκόρ στην Κρήτη

Η Κρήτη και η Πελοπόννησος πλήττονται ιδιαίτερα από το κύμα μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, ενώ υψηλές είναι οι συγκεντρώσεις και στην Αττική, όπως είπε στο protothema.gr ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος. Είναι χαρακτηριστικό για την κατάσταση στην Κρήτη ότι χθες, από τις 5.30 - 7.30 το απόγευμα είχαν καταγραφεί συγκεντρώσεις 300 μικρογραμμαρίων σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα. Οι συγκεντρώσεις έπεσαν στη διάρκεια της νύχτας περίπου στα 50 μικρογραμμάρια, ενώ σήμερα, μετά τις 2 το μεσημέρι άρχισαν να ανεβαίνουν γρήγορα. Στις 5 το απόγευμα καταγράφονταν ήδη 430 μικρογραμμάρια και η τάση συνέχιζε να είναι ανοδική. «Από τη νύχτα θα αρχίσει να φεύγει από την ηπειρωτική Ελλάδα και από αύριο το μεσημέρι θα καθαρίσει και η Πελοπόννησος και η Κρήτη», λέει ο κ. Λαγουβάρδος, σημειώνοντας ότι αύριο αναμένεται να λήξει αυτό το επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης.

Oι γιατροί εφιστούν την προσοχή

Όσο η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή σε ανθρώπους με ήδη επιβαρυμένο ιστορικό.
«Σαφώς και η παρουσία αυξημένων σωματιδίων σκόνης επιφέρει διάφορα προβλήματα τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο καρδιαγγειακό με την έννοια ότι διεγείρει την ανάπτυξη φλεγμονής σε συστήματα τα οποία ήδη πάσχουν με αποτέλεσμα να έχουμε εξάρσεις», είπε η Σοφία Πουρίκη, πνευμονολόγος και εντατικολόγος της ΜΕΘ «Σωτηρία».

Καλό θα ήταν, μέχρι να αποχωρήσει το φαινόμενο, άνθρωποι με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

«Σε αυτή τη φάση θα πρέπει οι άνθρωποι οι οποίοι παρουσιάζουν κάποια χρόνια προβλήματα να προσέχουν. Εννοούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγουν την παρουσία τους στους εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, να παραμένουν όσο γίνεται στους εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε η κα Πουρίκη.
Και αν η σκόνη απομακρυνθεί για λίγο, φαίνεται πως θα επιστρέψει από την ερχόμενη εβδομάδα.
Η αφρικανική σκόνη θα υποχωρήσει από την Πέμπτη, ωστόσο δια δύο ακόμα ημέρες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.