Οδηγός βρέθηκε θετικός σε αλκοτέστ αλλά δεν είχε πιει ούτε σταγόνα: Το σπάνιο σύνδρομο αυτόματης ζυθοποιίας

Επιμέλεια: Newsroom
Οδηγός βρέθηκε θετικός σε αλκοτέστ αλλά δεν είχε πιει ούτε σταγόνα: Το σπάνιο σύνδρομο αυτόματης ζυθοποιίας
Η υπόθεση, η οποία έχει συγκεντρώσει μεγάλη προσοχή, ρίχνει φως σε ένα ελάχιστα γνωστό ιατρικό φαινόμενο που μπορεί να έχει σημαντικές νομικές επιπτώσεις.

Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, ένας Βέλγος αθωώθηκε από τις κατηγορίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αφού αποκαλύφθηκε ότι το σώμα του παράγει το δικό του αλκοόλ, μια σπάνια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο αυτόματης ζυθοποιίας (ABS).

Ο ανώνυμος άνδρας τέθηκε για πρώτη φορά υπό εξέταση όταν τον σταμάτησε η αστυνομία σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις για υποψία οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Παρά το γεγονός ότι επέμενε ότι δεν είχε καταναλώσει καθόλου αλκοόλ, οι έλεγχοι αλκοτέστ αποκάλυψαν επίπεδα αλκοόλ στο αίμα που ήταν τέσσερις φορές υψηλότερα από το νόμιμο όριο στο Βέλγιο. Οι επανειλημμένοι ισχυρισμοί του περί αθωότητάς του προκάλεσαν περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ασυνήθιστη κατάστασή του.

Το σύνδρομο αυτόματης ζυθοποιίας, που αναφέρεται επίσης ως σύνδρομο ζύμωσης του εντέρου ή ενδογενής ζύμωση αιθανόλης, είναι μια σπάνια διαταραχή κατά την οποία ο οργανισμός μετατρέπει τα ζαχαρούχα και αμυλούχα τρόφιμα σε αλκοόλ. Αυτή η μεταβολική διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα, χωρίς το άτομο να καταναλώνει στην πραγματικότητα αλκοολούχα ποτά, καθιστώντας τη διάγνωση αυτή αινιγματική τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου.

Η σπανιότητα του ABS, σε συνδυασμό με τα μη ειδικά συμπτώματά του, έχει συχνά ως αποτέλεσμα τη λανθασμένη διάγνωση ή την απόρριψη των αιτημάτων των ασθενών. .

Στην περίπτωση του Βέλγου, η τυχαία σύνδεσή του με τη βιομηχανία ζυθοποιίας προσέδωσε μια ειρωνική τροπή στη δυσχερή θέση του. Παρά τις διαμαρτυρίες του για την αθωότητά του, αντιμετώπισε πολλαπλές καταδίκες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, προτού παρέμβουν ιατρικοί εμπειρογνώμονες για να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση του ABS. Μέσω ελεγχόμενων πειραμάτων που περιλάμβαναν μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και αποχή από το αλκοόλ, οι γιατροί απέδειξαν ότι ο οργανισμός του παρήγαγε πράγματι αλκοόλ εσωτερικά, απαλλάσσοντάς τον από κάθε αδίκημα.

Οι νομικές επιπτώσεις του ABS θέτουν μοναδικές προκλήσεις για την επιβολή του νόμου και τα δικαστικά συστήματα παγκοσμίως. Στην προκειμένη περίπτωση, ο προεδρεύων δικαστής επέλεξε να μην επιβάλει απαγόρευση οδήγησης στον κατηγορούμενο, αλλά επέβαλε μέτρα όπως διατροφικές τροποποιήσεις ή την εγκατάσταση συσκευής αποκλεισμού αλκοόλ για την αποτροπή μελλοντικών περιστατικών.