Η πρώτη προσομοίωση υπερυπολογιστή προβλέπει πότε οι άνθρωποι θα εξαφανιστούν από τη Γη

Επιμέλεια: Newsroom
Η πρώτη προσομοίωση υπερυπολογιστή προβλέπει πότε οι άνθρωποι θα εξαφανιστούν από τη Γη
Ενώ πολλοί φοβούνται για τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι ακόμη πιο καταστροφικές

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλες τις περιοχές του κόσμου. Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει. Σε ορισμένες περιοχές, ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσεις εμφανίζονται όλο και συχνότερα, ενώ άλλες περιοχές δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης.

Συνεπώς, η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον κόσμο.

Αυτό που προβληματίζει τους ανθρώπους είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να εξαλείψει η κλιματική αλλαγή πλήρως και ολοκληρωτικά την ανθρωπότητα.

Με αυτό το ερώτημα στο μυαλό, μια μελέτη είδε έναν υπερυπολογιστή να αναλύει διάφορα δεδομένα σχετικά με το κλίμα της Γης, τις τεκτονικές πλάκες, τη χημεία των ωκεανών και τη βιολογία για να βρει πότε η ανθρώπινη φυλή είναι πιθανό να καταστεί εντελώς ανίκανη να κατοικήσει τον πλανήτη μας. Ευτυχώς, αυτό απέχει αρκετά από το σήμερα.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης τα επεξεργάστηκε μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία διαπίστωσε διαπίστωσε ότι ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός από ό,τι είναι σήμερα.

Λόγω των τεκτονικών πλακών, οι ήπειροι θα μετακινούνταν παντού και θα δημιουργούσαν μια νέα υπερήπειρο που θα ονομαζόταν Pangea Ultima.

Ο Δρ Αλεξάντερ Φάρνσγουορθ δήλωσε: «Η νέα υπερήπειρος θα δημιουργούσε ουσιαστικά ένα τριπλό χτύπημα, που θα περιελάμβανε το φαινόμενο της ηπειρωτικότητας, τον θερμότερο ήλιο και το περισσότερο CO2 στην ατμόσφαιρα καθώς και την ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας για μεγάλο μέρος του πλανήτη.

«Το αποτέλεσμα είναι ένα ως επί το πλείστον εχθρικό περιβάλλον χωρίς πηγές τροφής και νερού για τα θηλαστικά. Οι άνθρωποι - μαζί με πολλά άλλα είδη - θα πέθαιναν λόγω της αδυναμίας τους να αποβάλλουν αυτή τη θερμότητα μέσω του ιδρώτα, δροσίζοντας το σώμα τους» σημείωσαν οι ερευνητές.

Αλλά δεν χρειάζεται να φοβάστε, καθώς αυτό το σενάριο καταστροφής δεν προβλέπεται να συμβεί τα επόμενα χρόνια. Οι επιστήμονες υπολογίζουν την απόλυτη καταστροφή σε 250 εκατομμύρια χρόνια.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την έρευνα πιστεύουν ότι αυτό θα πρέπει ακόμα να λειτουργήσει ως προειδοποιητικό σημάδι για τον άνθρωπο ώστε να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή.