Wisdom: Μοιράζει ραπ σοφία (vid)

Wisdom: Μοιράζει ραπ σοφία (vid)
Ο ράπερ που ξέρει πολύ καλά τι θέλει και δεν θα κάνει καμία έκπτωση για να το πετύχει.

Ο χρόνος είναι αυτός που επιβεβαιώνει, επιβραβεύει τους σταθερούς και το δικό μας βλέμμα κινεί τα πάντα! Αυτή είναι η συνθήκη για τον ατέρμονο διάλογο δημιουργού-θεατή. Η έμπνευση έρχεται ξαφνικά ή μετά από κοπιαστικό ψάξιμο. Και ο καλλιτέχνης παίρνει τα πινέλα του, τις νότες του, τη φωνή και τη γραφή του και γεμίζει τον λευκό τοίχο με σχέδια, ποιήματα, ρίμες και χιπ-χοπ. Κάνει δυο βήματα πίσω και ο Banksy χαμογελά. Οι σκληρές επιφάνειες αρχίζουν να κυματίζουν. Ο θόρυβος ταξιδεύει στον αέρα της πρώτης γνωριμίας και μετά από λίγο χάνεται. Και ο επίμονος μάρτυρας, στην αρχή, χαϊδεύει το δημιούργημα. Μια ανατριχίλα αναδεύει την αόρατη σκόνη. Ύστερα το χάδι γίνεται άγριο γρατζούνισμα και αυτό που σιωπηλά στάθηκε όρθιο κάνει το πρώτο βήμα. Οι γραμμές των δρόμων ξεθωριάζουν σε σημεία. Ο ήλιος ψάχνει την παλέτα του και ο ρυθμός βγάζει φτερά. Τα λουλούδια που πετάνε φωτιές και το κόκκινο, ταξιδιάρικο, μπαλόνι βρίσκουν τον τύπο που ρευστοποιεί τις λέξεις. Ναι, υπάρχουν τέτοιοι ήρωες-αντιήρωες και είναι αυτοί που κάνουν ραπ. Στην αρχή ψάχνουν το θράσος του εφήβου και στο τέλος γεμίζουν την ψυχή τους με σοφία. Η ταχύτητα γίνεται το μέσο και το κύμα ο προορισμός. Κοίτα να δεις που υπάρχουν τέτοιοι ράπερ! Έτσι δεν είναι Wisdom; [η φωτό από τη σελίδα του στο Facebook]

«Οπτική Γωνία»


Η γνωριμία με αυτόν τον ράπερ έγινε μέσα από το τυχαίο, μέσα από την «αναζήτηση». Ο αλγόριθμός προτείνει, συσχετίζει, ορίζει και εσύ, αν θες, ακολουθείς. Ε, το πρώτο πράγμα που σε τραβάει στον Wisdom είναι το άλμπουμ «Οπτική Γωνία». Λογικό. Η τελευταία προσπάθεια μένει λίγο περισσότερο στο πεδίο του χρόνου και ζητά τη δοκιμή σου. Πατώντας το play ακούς μια ολοκληρωμένη ραπ δουλειά. Και πριν πούμε, σχολιάσουμε, για τα τραγούδια, ας μείνουμε για λίγο στο intro και το skit. Αμφότερα είναι δηλωτικά των προθέσεων, των επιδιώξεων, του καλλιτέχνη. Η εισαγωγή και το διάλειμμα ενώνουν τα ενδιάμεσα και είναι η ασυνόδευτη φωνή του δημιουργού. Και έρχεται το πρώτο κομμάτι, το Τζεπέτο. Με σιγουριά και τόλμη, με α καπέλα στυλ, κάνει την εμφάνισή της η φωνή και το flow. Το μελωδικό τοπίο συνδυάζεται με την αμεσότητα και την ελεγχόμενη σκληράδα της εκφοράς του λόγου. Μετά έρχεται Η οπτική γωνία. Κομμάτι-«φωτιά». Δουλεμένο μπιτ, στίχοι από καρδιάς και το ραπ του Wisdom σε έχει κερδίσει. Στο Tabula Rasa αφήνεσαι στον ταξιδιάρικο τόνο και στη Ροή κάτι σχεδόν ωμό σε αρπάζει από το χέρι, μαζί με τη φωνάρα του «Ταφ Λάθος», και πας. Ακολουθεί το Milgram κι ένα παιχνιδιάρικο κάλεσμα φτάνει στα πόδια σου. Το Δεν καταλαβαίνω διαθέτει «αρρωστημένο» μπιτ και στα Απόσταση, Tetrimoni χάνεσαι σε ένα ρυθμικό πήγαινε-έλα. Ο Επίλογος είναι λυρικός, βαθιά προσωπικός και το Όταν σε ξαναβρώ έα πολύχρωμο, φωνητικό, ραπ, πετράδι. Αρκεί, όμως, ένα LP για τον Wisdom; Όχι βέβαια.

Η προοπτική συνεχώς μεγαλώνει


Το 2015 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Στόχος». Εδώ ακούς το γοητευτικά ακατέργαστο και το μονοπάτι με τη μεγάλη προοπτική. Ο Wisdom μετρά αρκετά χιλιόμετρα στο ραπ παιχνίδι. Το 2011 θα κάνει το ντεμπούτο του με το γκρουπ Show Respect και δυο χρόνια μετά θα βρεθεί στην «Bashment Records». Το πρώτο LP θα κάνει το κοινό να τον προσέξει καλύτερα και θα τον βάλει για τα καλά στο πεδίο. Aυτό που τον καθιστά αξιοπρόσεκτο και δυνατό, είναι ο συνειδητός λυρισμός, οι εκλεπτυσμένες μελωδίες και το όσο γίνεται περίπλοκο flow. Στα δύο τελευταία του σινγκλ, Milgram, Reality Check, αυτό είναι ευδιάκριτο. Αν πάμε πιο πίσω, στο 2016, και ακούσουμε το Τέλος, θα «πατήσουμε» σε πιο κλασικά ραπ μονοπάτια. Κι αν πάμε στο 2014, θα συναντήσουμε το Αρχίζω Βήμα. Εδώ ο λόγος «τρέχει» σε τραχιά επιφάνεια και είναι σαν να συντονίζουν το βήμα τους ροκ και ραπ. Πέρα από τον «Ταφ Λάθος», έχει συνεργαστεί με τον «Iratus» κι άλλους καλλιτέχνες. Αξίζει να τον δείτε σε live και σίγουρα να τον βρείτε σε όλες τις πλατφόρμες.

Ο Wisdom σε Spotify, YouTube, Instagram, Facebook

@Photo credits: facebook