Δένδιας για Ολυμπιακούς Αγώνες: «Αν η Γαλλία θελήσει το Crotale για την προστασία του Παρισιού, η χώρα μας θα συναινέσει»

Επιμέλεια: Newsroom
Δένδιας για Ολυμπιακούς Αγώνες: «Αν η Γαλλία θελήσει το Crotale για την προστασία του Παρισιού, η χώρα μας θα συναινέσει»
Απάντηση στις φήμες περί αποστολής του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος Crotale στη Γαλλία, για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, έδωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Αν η Γαλλία διατυπώσει εγγράφως το προφορικό αίτημα για την παροχή Crotale, για την προστασία του Παρισιού, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η χώρα μας θα συναινέσει», τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Όπως επεσήμανε, «αλίμονο αν εμείς, η χώρα που έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με την γαλλική δημοκρατία δεν βοηθήσει στους Ολυμπιακούς Αγώνες που εκπροσωπούν ό,τι το ελληνικό στον κόσμο αυτό», διευκρινίζοντας ότι η απουσία για μικρό χρονικό διάστημα δε θα αποδυναμώσει την αεράμυνα της χώρας.


Με ύψιστο συναγερμό οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι

Τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες.

Μάλιστα, έπειτα από ειδικό αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η κυβέρνηση της Γαλλίας αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των θεατών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Αυτό γιατί, σύμφωνα με ανώνυμο υψηλόβαθμο στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κυριαρχούν φόβοι και υποψίες για πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

O πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε την προηγούμενη Δευτέρα 15/04 να καθησυχάσει τους πολίτες και τους τουρίστες σε ό,τι αφορά την τελετή έναρξης που είναι προγραμματισμένη στις όχθες του Σηκουάνα, αν και παρουσίασε για πρώτη φορά «σχέδια Β και Γ» σε περίπτωση τρομοκρατικής απειλής.

«Αυτή η τελετή έναρξης» στις 26 Ιουλίου κατά μήκος του ποταμού που διαρρέει την πρωτεύουσα «θα είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στον κόσμο. Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τι είναι το Crotale NG/GR

Το σύστημα CROTALE NG/GR είναι Γαλλικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει RADAR έρευνας, εμβέλειας 20 χλμ, RADAR/FLIR εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ και εκτοξευτή με δύο φορείς των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστος.