Ιράκ: Η στιγμή που TikToker πυροβολήθηκε θανάσιμα έξω από το σπίτι της στη Βαγδάτη (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Ιράκ: Η στιγμή που TikToker πυροβολήθηκε θανάσιμα έξω από το σπίτι της στη Βαγδάτη (vid)
Το περιστατικό υπογραμμίζει τον συνεχή αγώνα του Ιράκ να συμβιβάσει τις παραδοσιακές του αξίες με το εξελισσόμενο τοπίο της έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αγαπημένη σταρ του TikTok Om Fahad έπεσε θύμα θανάσιμου πυροβολισμού έξω από την κατοικία της στη Βαγδάτη. Ιρακινοί αξιωματούχοι ασφαλείας αποκάλυψαν ότι ένας ένοπλος που επέβαινε σε μοτοσικλέτα στόχευσε την Om Fahad ενώ καθόταν στο αυτοκίνητό της στην περιοχή Zayouna την Παρασκευή (26/4).

Ο δράστης, που δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί, προφανώς πλησίασε με το πρόσχημα της παράδοσης φαγητού, πιάνοντας την Om Fahad απροετοίμαστη πριν πραγματοποιήσει τη θανατηφόρα επίθεση. Ιρακινές πηγές ασφαλείας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω των πρωτοκόλλων εξουσιοδότησης των μέσων ενημέρωσης, επιβεβαίωσαν τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες γύρω από τον πρόωρο θάνατο της influencer.

Η Om Fahad έγινε γνωστή μέσω του ανάλαφρου περιεχομένου της στο TikTok, το οποίο συχνά την εμφάνιζε να χορεύει με ιρακινή μουσική με εφαρμοστή ενδυμασία. Ωστόσο, η διαδικτυακή της παρουσία προκάλεσε και διαμάχες. Τον Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους, βρέθηκε μπλεγμένη σε νομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης έξι μηνών. Οι κατηγορίες προέκυψαν από την κοινοποίηση βίντεο που θεωρήθηκε ότι περιείχαν «άσεμνο λόγο που υπονομεύει τη σεμνότητα και τη δημόσια ηθική».

Το περιστατικό υπογραμμίζει τον συνεχή αγώνα του Ιράκ να συμβιβάσει τις παραδοσιακές του αξίες με το εξελισσόμενο τοπίο της έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε απάντηση στις αντιληπτές παραβιάσεις των κοινωνικών προτύπων, η κυβέρνηση ξεκίνησε την καταστολή του διαδικτυακού περιεχομένου το 2023, επικαλούμενη την ανάγκη διατήρησης των ιρακινών «ηθών και παραδόσεων». Μια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών επιφορτίστηκε με την παρακολούθηση πλατφορμών όπως το TikTok και το YouTube, οδηγώντας στη σύλληψη αρκετών influencers που θεωρήθηκε ότι παραβίασαν τις κατευθυντήριες γραμμές.

Το Ιράκ παραμένει μια κοινωνία που παλεύει με την ένταση μεταξύ προόδου και συντηρητισμού. Οι πολιτικές ελευθερίες, ιδίως για περιθωριοποιημένες ομάδες όπως οι γυναίκες και οι σεξουαλικές μειονότητες, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς σε αυτό το περίπλοκο πολιτισμικό περιβάλλον.