Η ανακάλυψη που έχει προβληματίσει τους αρχαιολόγους: «Πρώτη φορά βλέπουμε κάτι τέτοιο» (vid)

Επιμέλεια: Newsroom
Η ανακάλυψη που έχει προβληματίσει τους αρχαιολόγους: «Πρώτη φορά βλέπουμε κάτι τέτοιο» (vid)
Η ανακάλυψη στο Marliens αποτελεί απόδειξη της διαρκούς γοητείας της αρχαιολογίας, ενός επιστημονικού κλάδου που αμφισβητεί συνεχώς τις αντιλήψεις μας για το παρελθόν και αναδιαμορφώνει την κατανόηση του ανθρώπινου πολιτισμού.

Στα χρονικά των αρχαιολογικών ανακαλύψεων, λίγες στιγμές προκαλούν τόσο μεγάλο ενθουσιασμό και ίντριγκα όσο η αποκάλυψη κάτι πραγματικά πρωτόγνωρου. Μια τέτοια στιγμή συνέβη πρόσφατα στην ανατολική Γαλλία, όπου ένα εκτεταμένο μνημείο, που καλύπτει αιώνες ή και χιλιετίες, αναδύθηκε από τη γη, μαγνητίζοντας την προσοχή των ερευνητών παγκοσμίως.

Βρίσκεται στο Marliens, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά της Ντιζόν, και το αξιοσημείωτο αυτό εύρημα ήρθε στο φως από μια ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών (Inrap) της Γαλλίας. Καθώς έσκαβαν στη γη, ανασκάπτοντας μια περιοχή πλούσια σε ιστορική σημασία, έφεραν στο φως απομεινάρια οικισμών, που σύμφωνα με τους ειδικούς άκμασαν από τη Νεολιθική Εποχή έως την Εποχή του Σιδήρου.

Ωστόσο, αυτό που έχει πραγματικά εξάψει την περιέργεια των ειδικών είναι το αρχαιότερο στρώμα κατοίκησης που ανακαλύφθηκε στην περιοχή. Μέσα σε αυτό το στρώμα βρίσκεται μια αινιγματική δομή, ένας περίβολος μήκους οκτώ μέτρων σε σχήμα «πετάλου» που συνδέεται περίτεχνα με ένα κυκλικό οικοδόμημα με σημαντική διάμετρο 11 μέτρων. Δίπλα σε αυτές τις κατασκευές βρίσκεται ένας άλλος ανοιχτός περίβολος, που υποδηλώνει ένα σύνθετο αρχιτεκτονικό τοπίο μιας περασμένης εποχής. Η παρουσία χαλικιών μέσα σε αυτούς τους περιφράξεις υποδηλώνει την προηγούμενη ύπαρξη περιφράξεων, που τώρα έχουν σβήσει στους ψιθύρους της αρχαιότητας.

Παρά την πληθώρα των στοιχείων που έχουν μπροστά τους, οι ειδικοί του Inrap βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα μυστήριο που αψηφά την εύκολη εξήγηση. Ο σκοπός αυτών των αινιγματικών περιφράξεων διαφεύγει της αντίληψής τους, καλυμμένος από το πέπλο του χρόνου. Σε ένα δελτίο τύπου, οι ερευνητές εκφράζουν την έκπληξή τους, σημειώνοντας ότι αυτού του είδους τα μνημεία εμφανίζονται απαράμιλλα στα χρονικά της αρχαιολογικής καταγραφής.

Η χρονολόγηση αυτών των κατασκευών παραμένει αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας. Ενώ τα αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής αποτελούνται κυρίως από κομμένους λίθους, ενδεικτικούς της νεολιθικής περιόδου, η ακριβής χρονολόγηση της κατασκευής και της χρήσης του μνημείου παραμένει ασύλληπτη.