Σημαντική ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι εντόπισαν το χαμένο σπίτι του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης

Newsroom
Σημαντική ανακάλυψη: Αρχαιολόγοι εντόπισαν το χαμένο σπίτι του πρώτου αυτοκράτορα της Ρώμης
Οι ανασκαφές βόρεια του Βεζούβιου αποκάλυψαν ρωμαϊκά ερείπια που θάφτηκαν από την έκρηξη του το 79 μ.Χ.

Μετά από δεκαετίες ανασκαφών στην Ιταλία, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια βίλα που θα μπορούσε να ανήκει στον Αύγουστο, τον πρώτο αυτοκράτορα της Ρώμης.

Από το 2002, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο εξερευνούν το Somma Vesuviana, έναν αρχαιολογικό χώρο βόρεια του Βεζούβιου, του ηφαιστείου που έσβησε την αρχαία πόλη της Πομπηίας το 79 μ.Χ.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η τοποθεσία θα μπορούσε να είναι η χαμένη βίλα του Αυγούστου. Σύμφωνα με την ομάδα, οι ρωμαϊκές πηγές λένε ότι ο Αύγουστος πέθανε σε μια βίλα βόρεια του βουνού το 14 μ.Χ., αλλά η τοποθεσία του κτιρίου δεν έχει ποτέ επαληθευτεί.

«Υπάρχει μια περιγραφή ότι [η βίλα] ήταν καθαγιασμένη ... αλλά η ύπαρξή της δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα", αναφέρει σε μεταφρασμένη δήλωση η Mariko Muramatsu, επικεφαλής του προγράμματος ανασκαφών Somma Vesuviana του πανεπιστημίου. «Τα τελευταία χρόνια, οι ανασκαφές μας αποκάλυψαν τμήματα κτιρίων που θάφτηκαν κατά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην περιοχή αυτή βρέθηκε με επιστημονική υποστήριξη ένα κτίριο σύγχρονο με τη βίλα του αυτοκράτορα Αυγούστου».

Τα εν λόγω ερείπια περιλαμβάνουν στην πραγματικότητα δύο ξεχωριστές βίλες: μια που θάφτηκε κατά την έκρηξη του 79 μ.Χ. και μια άλλη που χτίστηκε πάνω της αργότερα, αναφέρει η Amber Breese του All That's Interesting. Μέχρι πρόσφατα, οι ερευνητές γνώριζαν μόνο τη νεότερη κατασκευή.

Στην παλαιότερη βίλα, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τέσσερα δωμάτια που περιείχαν τμήματα τοίχων, κεραμίδια οροφής και άλλα ερείπια. Σε έναν θάλαμο, οι ερευνητές ανακάλυψαν 16 αμφορείς - ψηλά αρχαία ρωμαϊκά πιθάρια - που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφορά και την αποθήκευση κρασιού. Σε έναν άλλο, βρήκαν "μεγάλες ποσότητες ξυλάνθρακα και στάχτης" από μια φωτιά που πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκε για τη θέρμανση νερού για ένα ιδιωτικό λουτρό, υποδεικνύοντας ότι η βίλα ανήκε σε ένα άτομο με μεγάλο πλούτο και επιρροή", σύμφωνα με το All That's Interesting.

Οι ερευνητές του προγράμματος ανασκαφών Somma Vesuviana ελπίζουν να επεκτείνουν την κλίμακα των ανασκαφών τους. Όπως αναφέρει ο Μουραμάτσου στην ανακοίνωση, η περαιτέρω εξερεύνηση θα μπορούσε να αποκαλύψει "μια άλλη Πομπηία", βοηθώντας τους ιστορικούς να "εντοπίσουν τα επιτεύγματα του αυτοκράτορα Αυγούστου και τις απαρχές της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας".