Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο μιας γυναίκας Νεάντερταλ ηλικίας 75.000 ετών!

Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο μιας γυναίκας Νεάντερταλ ηλικίας 75.000 ετών!
Η αναπαράσταση εμφανίζεται σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC για το Netflix με τίτλο Secrets of the Neanderthals

Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια αξιοσημείωτη αναπαράσταση του πώς θα έμοιαζε μια γυναίκα Νεάντερταλ. Πιο συγκεκριμένα, μία γυναίκα 40 ετών θάφτηκε σε μια σπηλιά πριν από 75.000 χρόνια, και αναπαύθηκε σε μια χαράδρα. Το αριστερό της χέρι ήταν κουλουριασμένο κάτω από το κεφάλι της και ένας βράχος βρέθηκε πίσω από το κεφάλι της, ενώ πιστεύεται ότι μπορεί να είχε τοποθετηθεί ως μαξιλάρι.

Γνωστή ως Shanidar Z, από το Κουρδιστάν όπου βρέθηκε το 2018, η γυναίκα ήταν Νεάντερταλ, ένας τύπος αρχαίου ανθρώπου που εξαφανίστηκε πριν από περίπου 40.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες που μελετούν τα λείψανά της συνέθεσαν με επιμέλεια το κρανίο της από 200 θραύσματα οστών, μια διαδικασία που διήρκεσε εννέα μήνες. Χρησιμοποίησαν τα περιγράμματα του προσώπου και του κρανίου της για να δημιουργήσουν μια αναπαράσταση, με σκοπό να καταλάβουν πώς μπορεί να έμοιαζε η Shanidar.

Η εντυπωσιακή αναπαράσταση παρουσιάζεται στο νέο ντοκιμαντέρ "Secrets of the Neanderthals" που παρήγαγε το BBC για το Netflix.

Με έντονες ραβδώσεις φρυδιών και χωρίς πηγούνια, τα κρανία των Νεάντερταλ φαίνονται διαφορετικά από εκείνα του δικού μας είδους, του Homo sapiens, είπε η δρ Εμα Πόμεροϊ, παλαιοανθρωπολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που ανακάλυψε τον σκελετό και εμφανίζεται στη νέα ταινία. Η αναδόμηση του προσώπου της Shanidar Z υποδηλώνει ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να μην ήταν τόσο έντονες στη ζωή, είπε η δρ Πόμεροϊ.

«Υπάρχει κάποια καλλιτεχνική άδεια εκεί, αλλά στην ουσία της είναι το πραγματικό κρανίο και τα πραγματικά δεδομένα για το τι γνωρίζουμε για (αυτούς τους) ανθρώπους», είπε.