Η τελευταία νύχτα του Πλάτωνα: Εμπύρετος άκουγε μουσική από αυλό που έπαιζε μια Θρακιώτισσα σκλάβα (vid)

Η τελευταία νύχτα του Πλάτωνα: Εμπύρετος άκουγε μουσική από αυλό που έπαιζε μια Θρακιώτισσα σκλάβα (vid)
Την τελευταία νύχτα της ζωής του Πλάτωνα περιγράφει ένα κείμενο που αποκρυπτογραφήθηκε από αρχαίους πάπυρους.

Το πρόσφατα αποκρυπτογραφημένο κείμενο από αρχαίους παπύρους αποκάλυψε την τοποθεσία όπου θάφτηκε ο Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας καθώς και πώς πέρασε την τελευταία μέρα της ζωής του, σύμφωνα με Ιταλούς ερευνητές.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της πρωτοποριακής ανακάλυψης, ο αρχαίος πάπυρος περιέχει μια άγνωστη μέχρι σήμερα αφήγηση που περιγράφει λεπτομερώς πώς ο Έλληνας φιλόσοφος πέρασε το τελευταίο του βράδυ, ακούγοντας μουσική που έπαιζε στον αυλό μια Θρακιώτισσα σκλάβα.

«Χάρη στις πιο προηγμένες διαγνωστικές τεχνικές απεικόνισης, είμαστε επιτέλους σε θέση να διαβάσουμε κείμενα σε απανθρακωμένο πάπυρο, που προηγουμένως φαίνονταν απρόσιτα» ανέφερε ο Graziano Ranocchia, παπυρολόγος του Πανεπιστημίου της Πίζας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το θέμα ανέδειξε η εφημέριδα Guardian.

Σύμφωνα με τη μελέτη του παπύρου, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος, λίγες ώρες πριν πεθάνει, άκουγε μουσική από αυλό που έπαιζε μια Θρακιώτισσα σκλάβα.

Μάλιστα, παρότι ήταν εμπύρετος και στα πρόθυρα του θανάτου, άσκησε κριτική στην αυλήτρια για έλλειψη ρυθμού. Ο πάπυρος διαβάστηκε χάρη στη διασταύρωση της σύγχρονης τεχνολογίας και της φιλολογικής επιστήμης.

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Κώστας Πασχαλίδης μίλησε στην ΕΡΤ και είπε ότι «αυτό που είναι συνταρακτικό, είναι ότι στη μεγάλη αυτή ρωμαϊκή βιβλιοθήκη που διασώζεται με πάνω από 1800 παπύρους, μπορούμε χάρη στην τεχνολογία να διαβάζουμε τους απανθρακωμένους παπύρους χωρίς να τους καταστρέφουμε».