Η ινσουλίνη παχαίνει;

Η ινσουλίνη παχαίνει;
Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κατερίνα Μαγδαληνού γράφει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την ινσουλίνη.

Έχετε, μήπως, ακούσει ότι η ινσουλίνη παχαίνει; Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε γιατί συμβαίνει; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε όλη την αλήθεια για την ινσουλίνη.

Τι είναι η ινσουλίνη;

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη του σώματος, που παράγεται από τα Β-κύτταρα του παγκρέατος και η βασική της δράση είναι να βοηθά στη διαχείριση της γλυκόζης από τον οργανισμό. Η ινσουλίνη υπάρχει στην κυκλοφορία σε κάποια σταθερά ποσά μέσα στο εικοσιτετράωρο, αλλά αυξάνεται ιδιαίτερα αφού καταναλώσουμε ένα γεύμα με υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες, σπάνε σε μικρότερα μόρια και απελευθερώνονται στην αιματική κυκλοφορία ως γλυκόζη. Η ινσουλίνη βοηθά τη γλυκόζη να μπει στα κύτταρα του σώματος, ώστε να την χρησιμοποιήσουν για τις διάφορες λειτουργίες τους.

Όλοι παράγουμε ινσουλίνη;

Όχι, δεν παράγουμε όλοι ινσουλίνη. Αν ο οργανισμός μας αδυνατεί να φτιάξει ινσουλίνη ή δεν παράγεται αρκετή ποσότητα ή δεν μπορεί να εκτελέσει σωστά τις λειτουργίες της (αντίσταση στην ινσουλίνη) και το αποτέλεσμα είναι η ανεπαρκής διαχείριση της γλυκόζης από τον οργανισμό, τότε υπάρχει μια ασθένεια, ο διαβήτης.

Άτομα που έχουν ξεκινήσει ινσουλίνη πάχυναν!

Πράγματι, άτομα που ξεκινούν ινσουλίνη μπορεί να εμφανίζουν αύξηση στο βάρος τους. Κάτι τέτοιο μας κάνει να θεωρήσουμε ότι η ινσουλίνη παχαίνει, όμως αυτό αποτελεί μύθο.

Τελικά, η ινσουλίνη παχαίνει;

Όχι, η ινσουλίνη δεν μας παχαίνει. Η ίδια η ινσουλίνη δεν προκαλεί άμεσα αύξηση βάρους, αλλά ο ρόλος της στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι που ξεκίνησαν ινσουλίνη εμφάνισαν αύξηση στο βάρος. Η ινσουλίνη διευκολύνει την πρόσληψη γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος μέσα στα κύτταρα, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενέργεια. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι υψηλά, η ινσουλίνη δίνει σήμα στα κύτταρα να λάβουν τη γλυκόζη. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η γλυκόζη παραμένει αναξιοποίητη από τον οργανισμό. Έτσι, για ένα διάστημα μέχρι τη διάγνωση, το άτομο που έχει διαβήτη παρόλο που τρώει, δεν έχει ενέργεια, χάνει βάρος, νιώθει κούραση και πάει πολύ στην τουαλέτα, όπου αποβάλλει μεγάλα ποσά γλυκόζης, εφόσον δεν κατάφεραν να χρησιμοποιηθούν. Με το που αποκατασταθεί, όμως, το πρόβλημα με την ινσουλίνη, δηλαδή γίνει λήψη της εξωγενώς, ο οργανισμός είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει την γλυκόζη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να σημειωθεί μια αύξηση βάρους.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα με τη διατροφή;

Το ότι αποκαθίσταται η λειτουργία του οργανισμού μετά τη λήψη ινσουλίνης είναι πολύ σημαντικό, γιατί επιτρέπει στο άτομο να έχει μια ποιοτική καθημερινότητα. Μια ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφή θα βοηθήσει το άτομο να διαχειριστεί τον διαβήτη και να ρυθμίσει το βάρος του.

Κατερίνα Μαγδαληνού
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,
Aπόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
NQ Nutritional Intelligence
Αγαμέμνονος 7, Χολαργός, 15561
+30 698 101 6809 // +30 211 018 3406
www.kmagdalinou.com