Επιστήμονες ανακάλυψαν «λευκό χρυσό» αξίας 540 δισ. κάτω από λίμνη

 Επιστήμονες ανακάλυψαν «λευκό χρυσό» αξίας 540 δισ. κάτω από λίμνη
Μια σημαντική ανακάλυψη για την παγκόσμια οικονομία έκαναν επιστήμονες.

Επιστήμονες ανακάλυψαν «λευκό χρυσό» αξίας 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάτω από μια τεράστια λίμνη στις ΗΠΑ. Η λίμνη βρίσκεται στην Καλιφόρνια, λέγεται Salton Sea και είναι η μεγαλύτερη στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Κάτω από αυτή κρύβεται μια τεράστια δεξαμενή λιθίου. Παρόλο που οι επιστήμονες γνώριζαν για την ύπαρξη του χημικού στοιχείου στην περιοχή, δεν γνώριζαν την ακριβή ποσότητα λιθίου. Και η ποσότητα που υπάρχει είναι τεράστια.

Αποκαλύφθηκε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν 18 εκατομμύρια τόνοι λιθίου - που αναφέρεται ως «λευκός χρυσός» λόγω της αξίας και της εμφάνισής του - αντί για τον αριθμό των 4 εκατομμυρίων τόνων που πίστευαν οι επιστήμονες ότι υπήρχαν.

Η ποσότητα αυτή είναι αρκετή για να τροφοδοτήσει περισσότερες από 382 εκατομμύρια μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

Ο πραγματικός αριθμός ανακαλύφθηκε σε μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας (DOE), η οποία ερεύνησε τη θαλάσσια περιοχή για να προσπαθήσει να αναλύσει πόσο λίθιο βρίσκεται κάτω από το τεράστιο υδάτινο σώμα.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Gavin Newsom έχει περιγράψει στο παρελθόν τη Salton Sea ως «τη Σαουδική Αραβία της εξόρυξης λιθίου» - και είναι πλέον κατανοητό το γιατί.

Η νέα αυτή ανακάλυψη, καθιστά τη δεξαμενή που εδρεύει στην Καλιφόρνια τη μεγαλύτερη στον κόσμο. Η ποσότητα λιθίου που υπάρχει εκτιμάται στα 540 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μάλιστα, θα μπορούσε να καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες πλήρως αυτάρκεις σε λίθιο και να σταματήσουν την εισαγωγή του μέσω της Κίνας.