«Ο χειρότερος θάνατος που μπορεί να φανταστεί κανείς»: Τα τελευταία λόγια ενός εξερευνητή λίγο πριν πεθάνει (vid)

«Ο χειρότερος θάνατος που μπορεί να φανταστεί κανείς»: Τα τελευταία λόγια ενός εξερευνητή λίγο πριν πεθάνει (vid)
Η τραγική ιστορία του Τζον Έντουαρντ Τζόουνς αναδεικνύει τα σοβαρά θέματα που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Το σπήλαιο Nutty Putty, ένας λαβύρινθος υπόγειων διαδρόμων νοτιοδυτικά της λίμνης Γιούτα, έχει από καιρό αποτελέσει ένα ταξίδι ζωής για τους λάτρεις της περιπέτειας. Ωστόσο, απέκτησε διεθνή φήμη μετά τον τραγικό θάνατο του Τζον Έντουαρντ Τζόουνς, οι τελευταίες στιγμές του οποίου μέσα στα αδυσώπητα σύνορά του συγκλόνισαν τον κόσμο.

Τον Νοέμβριο του 2009, λίγες ημέρες πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών, ο Τζόουνς, ένας 26χρονος φοιτητής ιατρικής και έμπειρος εξερευνητής, ξεκίνησε μια περιπέτεια ρουτίνας με τρία μέλη της οικογένειάς του. Δεν γνώριζαν ότι θα κατέληγε σε μια αφάνταστη τραγωδία.

Το Nutty Putty είχε προσελκύσει αμέτρητους επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια. Κι όμως, ο Τζόουνς, ο οποίος στεκόταν δύο μέτρα ψηλός και ζύγιζε 200 κιλά, αποφάσισε να περιηγηθεί σε ένα ιδιαίτερα στενό πέρασμα, γνωστό ως «The Birth Canal».

Ωστόσο, πήρε μια λάθος στροφή, επιχειρώντας να μπει σε ένα αχαρτογράφητο τμήμα της σπηλιάς. Σύντομα, βρέθηκε σφηνωμένος σε έναν χώρο μόλις και μετά βίας μεγαλύτερο από το σώμα του, παγιδευμένος ανάποδα, περίπου 120 μέτρα από την είσοδο του σπηλαίου.

Για 27 αγωνιώδεις ώρες, ο Τζόουνς παρέμεινε εγκλωβισμένος, με τον αδελφό του Τζος να τον παρακολουθεί αβοήθητος. Παρά τη δεινή του θέση, ο Τζόουνς παρέμεινε αξιοσημείωτα ψύχραιμος, εκφράζοντας την επιθυμία να δραπετεύσει στους εθελοντές διασώστες που εργάστηκαν ακούραστα για να τον απελευθερώσουν.

«Θέλω να βγω έξω», είπε στη Σούζι Μότολα, μία από τους εθελοντές. Ωστόσο, στιγμές απόγνωσης παρεισέφρησαν καθώς σκεφτόταν τη μοίρα του. «Θα πεθάνω ακριβώς εδώ», παραπονέθηκε. «Δεν πρόκειται να βγω από εδώ, έτσι δεν είναι;»

Περισσότεροι από 100 διασώστες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών πάλεψαν για να βγάλουν τον Τζόουνς από τη ζοφερή του θέση, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα με σχοινιά και τροχαλίες. Για μια σύντομη στιγμή, η ελπίδα έλαμψε καθώς ο Τζόουνς ανασηκώθηκε, κάνοντας οπτική επαφή με τον διασώστη του και μοιραζόμενος τη δυσφορία του.

Τραγικά, η αυτοσχέδια τροχαλία απέτυχε κάτω από την πίεση, στέλνοντας τον Τζόουνς να πέσει ξανά στα βάθη. Μέσα στο χάος, ο διασώστης Ryan Shurtz τραυματίστηκε, καθώς ένα μεταλλικό καραμπίνερ χτύπησε το πρόσωπό του. Είναι αξιοσημείωτο ότι, ακόμη και στην άσχημη κατάστασή του, ο Τζόουνς εξέφρασε την ανησυχία του για την υγεία του Shurtz.

Στο τέλος, παρά τις γενναίες προσπάθειες των διασωστών, ο Τζον Έντουαρντ Τζόουνς υπέκυψε σε αυτό που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως ο «χειρότερος θάνατος που μπορεί να φανταστεί κανείς» μέσα στα όρια της σπηλιάς Nutty Putty.