Σπάνιο σεληνιακό γεγονός θα δώσει στους επιστήμονες την τέλεια ευκαιρία να λύσουν το μυστήριο του Stonehenge

Newsroom
Σπάνιο σεληνιακό γεγονός θα δώσει στους επιστήμονες την τέλεια ευκαιρία να λύσουν το μυστήριο του Stonehenge
Μια «μεγάλη σεληνιακή στάση» θα βοηθήσει να επιβεβαιωθεί μια για πάντα αν το Στόουνχεντζ ευθυγραμμίζεται με ορισμένες θέσεις της Σελήνης. 

Το Στόουνχεντζ είναι μία ανερμήνευτη, μέχρι σήμερα, κατασκευή που βρίσκεται στην Αγγλία. Ο σκοπός της κατασκευής του συνδέθηκε από τους περισσότερους ερευνητές με αστρονομικές παρατηρήσεις με βάση τα ζεύγη των μεγάλων κατακόρυφων ογκολίθων, τεσσάρων μέτρων ο καθένας, που συνδέονται στην κορυφή με ένα ογκώδες υπέρθυρο και σχηματίζουν τα γνωστά πέντε Τρίλιθα στο κέντρο της παρατηρούμενης εικόνας.

Σήμερα, είναι πολύ πιθανό να καταλάβουμε τη σχέση του Στόουνχεντζ με τη Σελήνη, χάρη σε ένα κοσμικό γεγονός που συμβαίνει μία φορά στα χρονικά. Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Λέστερ και του Μπόρνμουθ πιστεύουν ότι κάποιες σεληνιακές κινήσεις μπορεί να παρατηρήθηκαν στην πρώιμη φάση του Στόουνχεντζ και να επηρέασαν τον σχεδιασμό του.

Οι ερευνητές θα παρακολουθούν τώρα τη σεληνιακή στάση που ξεκίνησε αυτή την άνοιξη και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα του 2025. Ο καθηγητής Clive Ruggles, ο οποίος διδάσκει αρχαιοαστρονομία στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, δήλωσε: «Η αρχιτεκτονική σύνδεση του Στόουνχεντζ με τον Ήλιο είναι γνωστή, αλλά η σύνδεσή του με τη Σελήνη είναι λιγότερο κατανοητή». Και πρόσθεσε: «Οι τέσσερις Πέτρες ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις της Σελήνης και οι ερευνητές συζητούν εδώ και χρόνια αν αυτό έγινε σκόπιμα και -αν ναι- πώς επιτεύχθηκε και ποιος μπορεί να ήταν ο σκοπός τους».

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο μακρύς άξονας του ορθογωνίου που σχηματίζουν αυτές οι πέτρες μπορεί να ευθυγραμμίζεται με το νοτιότερο σημείο ανατολής της Σελήνης.

Η Δρ Amanda Chadburn του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε: «Η παρατήρηση αυτής της σύνδεσης που ξεκινάει αυτή την άνοιξη είναι ζωτικής σημασίας».

«Σε αντίθεση με τον Ήλιο, η παρακολούθηση των ακραίων σημείων της Σελήνης δεν είναι απλή, καθώς απαιτεί συγκεκριμένο συγχρονισμό. Θέλουμε να καταλάβουμε κάτι από τις ακραίες ανατολές και δύσεις της Σελήνης και να παρακολουθήσουμε τις οπτικές τους επιδράσεις στις πέτρες, για παράδειγμα, τα μοτίβα του φωτός και της σκιάς, και να λάβουμε υπόψη τις σύγχρονες επιδράσεις όπως η κυκλοφορία και τα δέντρα, και να τα καταγράψουμε όλα αυτά μέσω φωτογραφίας για μελλοντική μελέτη'.