Η επόμενη μέρα από την επίθεση στο Λονδίνο και οι τελευταίες εξελίξεις (pics)

Gazzetta team
Η επόμενη μέρα από την επίθεση στο Λονδίνο και οι τελευταίες εξελίξεις (pics)
5 από τους τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση - 8 συλλήψεις υπόπτων για το τρομοκρατικό χτύπημα - Υπέκυψε στα τραύματά του ένας 75χρονος - Ο 52χρονος Καλίντ Μασούντ είναι ο δράστης - Αγρυπνία στην Πλατεία Τραφάλγκαρ στη μνήμη των θυμάτων

Ένας άνδρας ο οποίος είχε τραυματιστεί στην επίθεση που διαπράχθηκε χθες Τετάρτη κοντά στο Ουεστμίνστερ απεβίωσε, ανακοίνωσε η Σκότλαντ Γιαρντ.

Ο θάνατός του αυξάνει τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων σε τέσσερα (πλην του δράστη).

Ο δράστης, που σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία ονομαζόταν Χάλιντ Μασούντ, επίσης σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας ο οποίος απεβίωσε ήταν 75 ετών και νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας.

8 συλλήψεις υπόπτων για το τρομοκρατικό χτύπημα

Το απόγευμα της Πέμπτης η αστυνομία του Λονδίνου, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία όσων συνελήφθησαν για το τρομοκρατικό χτύπημα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Μία γυναίκα 39 ετών συνελήφθη στο ανατολικό Λονδίνο
  • Μία γυναίκα 21 ετών και ένας άνδρας 23 ετών συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ
  • Μία γυναίκα 26 ετών και τρεις άνδρες 26,27,28 ετών συνελήφθησαν σε μια άλλη διεύθυνση στο Μπέρμιγχαμ.

Όλα τα επτά παραπάνω άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Ένα όγδοο άτομο, ένα άνδρας 58 ετών, συνελήφθη σήμερα το πρωί σε μια διαφορετική διεύθυνση στο Μπέρμιγχαμ. Και οι οκτώ συνελήφθησαν με την υποψία της προετοιμασίας τρομοκρατικών πράξεων.

Επίσης, πέντε άνθρωποι παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την επίθεση και οι δύο έχουν σοβαρούς τραυματισμούς.

Ύποπτοι για τρομοκρατικές ενέργειες οι οκτώ συλληφθέντες

Οι οκτώ ύποπτοι που συνελήφθησαν μετά την επίθεση στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ, στο Λονδίνο, πιστεύεται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες, ανακοίνωσε απόψε η βρετανική αστυνομία.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία ανέφερε ότι επτά από αυτά τα πρόσωπα συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ και άλλο ένα στο Λονδίνο. Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη οι έρευνες σε σπίτια στην Ουαλία, στο ανατολικό Λονδίνο και στην πόλη του Μπέρμιγχαμ.

Στις επιχειρήσεις αυτές μετέχουν "εκατοντάδες" αστυνομικοί.

Σύμφωνα με την αστυνομία, δύο από τους τραυματίες της επίθεσης βρίσκονται "μεταξύ ζωής και θανάτου" ενώ η κατάσταση άλλων πέντε θεωρείται "κρίσιμη".

Ο δράστης είναι ο 52χρονος Καλίντ Μασούντ

To όνομα του τρομοκράτη που δολοφόνησε χθες τρία άτομα στη γέφυρα του Ουέστιμινστερ και έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο έδωσε στη δημοσιότητα η Scotland Yard.

Πρόκειται για τον 52χρονο Khalid Masood.

Λίγο νωρίτερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, από το βήμα της βρετανικής βουλής είχε πει πως ο τρομοκράτης είχε γεννηθεί στη Βρετανία, ήταν πολίτης της χώρας και ότι είχε ερευνηθεί από την ΜΙ5 για εξτρεμιστική δράστη.

Οπως αναφέρει ο Guardian, ο Μασούντ ήταν γνωστός στις αρχές από προηγούμενες καταδίκες του για επιθέσεις, διατάραξη της δημόσιας τάξης και οπλοκατοχή, όχι όμως για τρομοκρατική δράση. Μάλιστα είχε αρκετά ψευδώνυμα.

Ο Μασούντ ήταν παντρεμένος, πατέρας τριών παιδιών, δάσκαλος αγγλικών και έκανε bodybuilding, όπως αναφέρει το Sky News.

Η πρώτη καταδίκη του ήταν τον Νοέμβριο του 1983 για ποινικό αδίκημα και η τελευταία τον Δεκέμβριο του 2003 γιατί είχε στην κατοχή του ένα μαχαίρι.

Ο Μασούντ γεννήθηκε 25/12/1964, στο Κεντ αλλά ζούσε το περισσότερο μέρος της ζωής του στο West Midlands.

Σύμφωνα με την Scotland Yard ο Μασούντ δεν ήταν στόχος κάποιας τρέχουσας έρευνας για τρομοκρατία.

Μπόρις Τζόνσον: Μια επίθεση στο Λονδίνο είναι επίθεση σε ολόκληρο τον κόσμο

«Είμαστε στη διαδικασία να εκμηδενίσουμε τις γελοίες φιλοδοξίες του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου», ανέφερε μιλώντας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, την επομένη της επίθεσης που σημειώθηκε κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο, στο Λονδίνο.

«Πιστεύω ότι αναστρέφουμε αυτήν την τάση, υπάρχει μια πλημμυρίδα μίσους στον κόσμο και πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να την απωθήσουμε», συνέχισε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ο οποίος προήδρευσε νωρίτερα σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ο κόσμος έχει ενωθεί για να νικήσει αυτούς τους ανθρώπους που εξαπέλυσαν αυτήν την επίθεση και για να νικήσει αυτή τη μισητή, αποτυχημένη ιδεολογία», συμπλήρωσε.

Ο Τζόνσον συμμετείχε την Τετάρτη στην υπουργική σύνοδο των χωρών που μετέχουν στον συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οπως υπενθύμισε ο υπουργός, τα θύματα της επίθεσης στο Λονδίνο προέρχονταν από 11 διαφορετικές χώρες, κάτι που δείχνει ότι «μια επίθεση κατά του Λονδίνου είναι μια επίθεση ενάντια σ' ολόκληρο τον κόσμο».

Ο πρώην δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με την αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Η συνεργασία μεταξύ της βρετανικής και της αμερικανικής κυβέρνησης και μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας είναι εντατική», περιορίστηκε να σχολιάσει. «Θα συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι όταν αντιμετωπίζουμε μια απειλή και έχουμε πληροφορίες για ανθρώπους που θέλουν να μας βλάψουν, θα τις μοιραζόμαστε», κατέληξε.

Αγρυπνία στην Πλατεία Τραφάλγκαρ στη μνήμη των θυμάτων

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ, στο κέντρο του Λονδίνου, για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης που διαπράχθηκε την Τετάρτη κοντά στο κοινοβούλιο και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και άλλοι 40 να τραυματιστούν.

Μια απόκοσμη ησυχία βασίλευε στην συνήθως πολύβουη πλατεία, καθώς είχε διακοπεί η κυκλοφορία γύρω από αυτήν και οι εθελοντές μοίραζαν κεριά στο πλήθος.

Συνολικά, άνθρωποι από 11 χώρες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν όταν ο 52χρονος Βρετανός Χάλιντ Μασούντ παρέσυρε με το αυτοκίνητό του τους πεζούς στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ και στη συνέχεια μαχαίρωσε έναν άοπλο αστυνομικό που προσπάθησε να τον εμποδίσει να μπει στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Μια ομάδα μουσουλμάνων συμμετείχε στην αγρυπνία, κρατώντας ένα πλακάτ με το σύνθημα "Αγάπη για όλους, μίσος για κανέναν". "Τα γεγονότα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία... Αυτό είναι καθαρή τρομοκρατία", είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένας από αυτούς, ο 23χρονος φοιτητής Άλι Ράζα από το Λονδίνο.

Ο Γκάρι Χάναμ, 28 ετών, ζει στο Λονδίνο και ο σύντροφός του είναι αστυνομικός. "Πραγματικά συγκλονίστηκα χθες όταν άκουσα ότι ένας (αστυνομικός) είχε δεχτεί επίθεση και έτσι θεώρησα ότι είναι σωστό να έρθω και να δείξω την αλληλεγγύη μου" είπε.

Μια 26χρονη, η Χέλεν Πάλοτ, κρατούσε ένα μπουκέτο με λουλούδια που σκόπευε να το εναποθέσει στην πλατεία. "Έχω πολλούς φίλους και συγγενείς που εργάζονται σε απόσταση πέντε λεπτών από εκεί. Θυμώνω και θλίβομαι και ήθελα να έρθω για να δείξω ότι μπορούμε ακόμη να είμαστε όλοι μαζί εδώ", είπε.

Στους συγκεντρωμένους μίλησαν η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ρουντ και ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν. Πριν λήξει η συγκέντρωση το πλήθος τήρησε ενός λεπτού σιγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / iefimerida.gr