«Θύματα» των εργοδοτών οι έγκυες γυναίκες
Αυξήθηκαν τα περιστατικά απολύσεων – Μιλάει στο «Π» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
«Συγγνώμη, δεν γίνεται να με απολύσεις. Είμαι έγκυος» είπε μια εργαζόμενη εταιρείας στην Αθήνα στον εργοδότη της.
«Δεν με ενδιαφέρει, δεν ξέρω τους νόμους. Θα φέρω τον λογιστή» ήταν η απάντησή του σκληρού αφεντικού. Ο λογιστής είπε ότι η κατάσταση είναι οριακή γιατί η εν λόγω εργαζόμενη ήταν μόλις δυόμισι μήνες στο δυναμικό της εταιρείας.
«Δηλαδή δεν έχω δικαίωμα να μείνω έγκυος;» διερωτήθηκε εκείνη, και κάπως έτσι «άρχισε ο εφιάλτης» για τη γυναίκα που ήθελε να συνεχίσει να διεκδικεί τα νόμιμα εργατικά δικαιώματά της.
Όταν, επιτέλους, το αφεντικό της κατάλαβε ότι δεν μπορεί να την απολύσει γιατί θα βρει τον «μπελά» του με τους νόμους, αποφάσισε να της κάνει τη ζωή μαρτύριο για όσες ώρες εκείνη θα βρισκόταν εκεί.
Δεν την άφηνε να μιλάει στο τηλέφωνο όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, αλλά ούτε να χρησιμοποιεί τα εργαλεία της δουλειάς της με εμφανή στόχο να οδηγηθεί σε παραίτηση…
«Δεν έχουν σεβασμό απέναντι στις έγκυες γυναίκες. Τις αντιμετωπίζουν σαν ανάπηρους ανθρώπους και σαν να μην έχουν εργασιακά δικαιώματα» δήλωσε στο «Π» η εργαζόμενη.
Σε κάποιο άλλο μέρος της πόλης, ένας άλλος εργοδότης σε διαφημιστική εταιρεία αποφάσισε να εξαντλήσει μια έγκυο γυναίκα, με αποτέλεσμα να φτάσει στο σημείο να αποβάλει.
Κι αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες εργατικής «φρίκης» που βιώνουν έγκυες γυναίκες, πολλές από τις οποίες φοβούνται να μιλήσουν.
Το Εργατικό Κέντρο
Τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί τα περιστατικά στα οποία οι έγκυες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε χώρους εργασίας. «Πολλές περιπτώσεις έρχονται σε εμάς όταν θέλουν να διαμαρτυρηθούν και να παλέψουν. Προσλαμβάνονται με ορισμένου χρόνου συμβάσεις εργασίας, οπότε ο εργοδότης πατάει στο γεγονός ότι οι κοπέλες δεν έχουν εμπειρία και δεν είναι καλές στις δουλειές τους, ενώ εκείνες δεν αντιδρούν» δήλωσε στο «Π» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γιώργος Μυλωνάς.
Τουρισμός, εστίαση και τηλεπικοινωνίες είναι οι κλάδοι με τα περισσότερα και πιο έντονα περιστατικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου.
«Υπάρχουν κοπέλες που δεν ξέρουν και δέχονται αυτό που τους λέει ο εργοδότης από φόβο. Όταν όμως αντιδράσουν, έχουμε τα όπλα και τις δυνατότητες να παρέμβουμε, πολλές φορές καταφέρνουμε η κοπέλα να κρατήσει τη δουλειά της» προσθέτει ο Γ. Μυλωνάς.
«Οι εργαζόμενες οφείλουν να ξέρουν πού θα απευθυνθούν, δηλαδή στα Εργατικά Κέντρα και στα σωματεία της περιοχής τους ανάλογα με τον κλάδο τους» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Στη συνέχεια, ο Γ. Μυλωνάς περιέγραψε ένα περιστατικό, το οποίο αντιμετώπισε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας:
«Σε μια επιχείρηση καθαρισμού, η κοπέλα που εργαζόταν ως γραμματέας, έμεινε έγκυος. Ο εργοδότης επιχείρησε να την απολύσει, εκείνη αντιστάθηκε. Τότε, έφτιαξε έναν χώρο στο γκαράζ, ένα γραφείο με υπολογιστή και τοποθέτησε μια κάμερα. Εκεί, ανάγκασε την κοπέλα να εργάζεται επί οκτώ ώρες κάθε μέρα, χωρίς αντικείμενο, ως τιμωρία. Κάναμε παρέμβαση, επιβλήθηκε πρόστιμο στον εργοδότη και η κοπέλα έφυγε, αλλά πληρώθηκε το 18μηνο».
Και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη γυναίκα πήγε στο Εργατικό Κέντρο και έτσι υπήρξε παρέμβαση και αποτέλεσμα, όμως – συνέχισε – «δεν ξέρω πόσες άλλες περιπτώσεις δεν έρχονται σε εμάς».
Ο νόμος
Κατά τη διάρκεια της κύησης και για 18 μήνες μετά τον τοκετό, απαγορεύεται η απόλυση της εργαζόμενης. Αν ο εργοδότης επιχειρήσει να την απολύσει, τότε όχι μόνο η απόλυση θα είναι άκυρη, αλλά θα αντιμετωπίσει και πρόστιμο από 500 έως 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Ν. 1483/1984-άρθρο 15, όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 3996/2011-άρθρο 36, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η καταγγελία της σχέσης εργασίας εργαζομένης με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της όσο και για χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό ή κατά την απουσία της για μεγαλύτερο χρόνο λόγω ασθένειας που οφείλεται στην κύηση ή τον τοκετό, έκτος αν υπάρχει σπουδαίος λόγος για την καταγγελία.
Ως σπουδαίος λόγος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ενδεχόμενη μείωση της απόδοσης της εργασίας της εγκύου που οφείλεται στην εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και τις αυξημένες φροντίδες για την ανατροφή του παιδιού. Σπουδαίος λόγος μπορεί να αποτελεί το κλείσιμο ή η αλλαγή οργάνωσης της επιχείρησης, η διακοπή της λειτουργίας του υποκαταστήματος της επιχείρησης που λειτουργούσε σε άλλη πόλη, αλλά και η παράβαση ή η πλημμελής εκτέλεση των καθηκόντων από την πλευρά της εργαζομένης.
Ο εργοδότης δεν μπορεί να προχωρήσει σε απόλυση εγκύου ακόμα κι αν ο ίδιος ή και η εργαζόμενη δεν γνώριζαν την ύπαρξη εγκυμοσύνης. Σε περίπτωση που έχει γίνει προειδοποίηση καταγγελίας σύμβασης εργασίας και κατά τη διάρκειά της η εργαζόμενη καταστεί έγκυος, τότε δεν ισχύει η προστασία κατά της απόλυσης.
Η προστασία κατά της απόλυσης ισχύει για τις συμβάσεις αορίστου χρόνου. Στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου ισχύει μόνο μέχρι τον χρόνο λήξης τους.
Οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στον εργοδότη και την εργαζόμενη περί καταγγελίας σύμβασης εργασίας θεωρείται άκυρη, ακόμα κι αν ο εργοδότης καταβάλει κατά την απόλυση τις αποδοχές που θα δικαιούνταν η εργαζόμενη για το 18μηνο προστασίας.
Πηγή: topontiki.gr