Πέντε απαραίτητα στοιχεία για την Κριμαία

Gazzetta team
Πέντε απαραίτητα στοιχεία για την Κριμαία
Καθώς τα πράγματα στην Ουκρανία έδειχναν να ηρεμούν μετά την ανατροπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η ένταση αναζωπυρώθηκε και πάλι στην Κριμαία, στα νότια της χώρας, όπου η ρωσική παρουσία είναι ισχυρή.


Ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν τοπικά κυβερνητικά κτίρια, το πολιτικό αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη και το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Σεβαστούπολη. Καθώς η προσοχή της διεθνούς κοινότητας έχει στραφεί στη χερσόνησο, το CNN παραθέτει πέντε βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για την Κριμαία.

1. Η Κριμαία νομικά δεν ανήκει στη Ρωσία, αλλά ανήκε στο παρελθόν.
Η πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και το γόνιμο έδαφος είναι τα δύο στοιχεία που κάνουν τη Ρωσία να έχει τόσο ενδιαφέρον για την Κριμαία. Η Ρωσία παραχώρησε την Κριμαία στην Ουκρανία το 1954, όταν και οι δύο πλευρές ήταν στη Σοβιετική Ένωση. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 οι κάτοικοι της Κριμαίας ήθελαν να αποσχισθεί η περιοχή από την Ουκρανία και να ενταχθεί στη Ρωσία, αλλά αυτό δεν συνέβη.

2. Πολλοί Ρώσοι ζουν ακόμη στην Κριμαία.
Στην πραγματικότητα υπάρχουν τρεις βασικές ομάδες στην Κριμαία: οι Ουκρανοί στον βορρά, οι Ρώσοι στον νότο και οι τουρκόφωνοι Τάταροι στο κέντρο. Οι Τάταροι συνιστούν το 15 με 20% του πληθυσμού στην περιοχή και υπέφεραν πολύ στη διάρκεια της σταλινικής περιόδου.

3. Μέρος του ρωσικού Ναυτικού βρίσκεται στην Κριμαία
Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί βάση στη Σεβαστούπολη, στη Μαύρη Θάλασσα, εδώ και 230 χρόνια. Πλοία και υποβρύχια βρίσκονται εκεί, βόρεια της Τουρκίας, και μπορούν γρήγορα να φθάσουν στη Μεσόγειο, επηρεάζοντας τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Το 2010 το Κίεβο πέτυχε μία καλή συμφωνία για το φυσικό αέριο με τη Μόσχα, προσφέροντας στη Ρωσία παράταση της παραμονής του ρωσικού στόλου στην Κριμαία.

 

4. Η Κριμαία στο επίκεντρο της Ιστορίας και στο παρελθόν
Ακόμη και όσοι δεν γνωρίζουν τίποτε για τον πόλεμο της Κριμαίας, γνωρίζουν σίγουρα τη Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης νοσηλευτικής. Έγινε γνωστή τη δεκαετία του 1950 στη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου, φροντίζοντας στρατιώτες στον πόλεμο της Βρετανίας, Γαλλίας και της οθωμανικής Τουρκίας ενάντια στη Ρωσία.

5. Και ας μην ξεχνάμε τη Γιάλτα φυσικά
Καθώς ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος πλησίαζε στο τέλος του το 1945, οι ηγέτες των Συμμάχων συναντήθηκαν για να μοιράσουν την Ευρώπη. Αυτή η συνάντηση, που σήμανε και την αρχή του Ψυχρού Πολέμου, πραγματοποιήθηκε στη Γιάλτα της Κριμαίας.