Κακλαμάνης: ΠΑΟ σε «νέα» Λεωφόρο
Ο κ. Κακλαμάνης σίγουρα θα αποδειχτεί ένας πολύ άξιος μαχητής μια και όπως εξομολογείται, κατάφερε να νικήσει ακόμη και τον πιο δύσκολο αντίπαλο, τον καρκίνο. Αν και δηλώνει λοιπόν Ολυμπιακός, ο κ. Κακλαμάνης δηλώνει αποκλειστικά στο gazzetta.gr ότι «σήμερα, η νέα πραγματικότητα επιτάσσει η μεγαλύτερη ομάδα της πόλης της Αθήνας, ο Παναθηναϊκός να έχει έδρα αντάξια της ιστορίας του. Και η έδρα αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας».
- Φέτος υπάρχει μια ομιχλώδης κατάσταση σχετικά με τα "χρίσματα" στις δημοτικές εκλογές. Έχετε χαρακτηριστεί «αντάρτης», «αποστάτης», και διάφορα άλλα. Τελικά,60 μέρες πριν από τις κάλπες θα μας διευκρινίσετε με ποιόν κομματικό μανδύα προστατεύεστε στη φετινή σας υποψηφιότητα ή εάν δοκιμάζετε τις δυνάμεις σας απαλλαγμένος από κομματική ταυτότητα;
«Για πρώτη φορά μετά από το 1977 θα διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας ανεξάρτητος δήμαρχος. Θα είμαι εγώ. Αυτό όμως, δεν λέγεται ανταρσία η αποστασία. Εγώ κατέθεσα την υποψηφιότητα μου εδώ και καιρό με μοναδικό κίνητρο το πάθος μου για την Αθήνα και κανένα άλλο σκοπό, όπως μου καταλογίζουν. Άλλοι θυμήθηκαν την Αθήνα δύο μήνες πριν. Τέλος πάντων, να ξεκαθαρίσουμε μία και καλή τα πράγματα. Εγώ είμαι από παιδί 15 χρονών στη Νέα Δημοκρατία. Μεγάλωσα και γαλουχήθηκα με τα όσα αναφέρονται στην ιδρυτική διακήρυξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974. Σε αυτή τη παράταξη ανήκω, έστω κατεβαίνοντας χωρίς κομματική στήριξη αλλά και δεχόμενος παράλληλα πόλεμο από τη νομενκλατούρα της Συγγρού. Η υποψηφιότητα μου λαμβάνει χαρακτήρα «ηθικής αντίστασης».
- Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες παρακαταθήκες που αφήσατε στην πόλη απο την προηγούμενη θητεία σας ως Δήμαρχος;
«Πιστεύω, ότι ήταν τόσο οι κοινωνικές δομές, που «χτίστηκαν» και λειτουργούν στην Αθήνα καθώς και έργα που αναβάθμισαν την εικόνα της πόλης. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, η Αθηναική Αγορά, το Ξενοδοχείο των Φτωχών, ήταν δομές που δημιουργήθηκαν προληπτικά πριν καν ξεσπάει η οικονομική κρίση. Και συντέλεσαν καθοριστικά, ώστε σήμερα ο κ. Καμίνης να διαφημίζει το κοινωνικό έργο του δήμου. Δυστυχώς, όμως, ο κ. Καμίνης δεν είχε το πολιτικό θάρρος να ομολογήσει ότι οφείλονταν σε όσα παρέλαβε και αποδεικνύονται από τα προεδρικά διατάγματα…».
- Έχετε κάνει κάποιους λάθος χειρισμούς στην τοπική αυτοδιοίκηση κι αν ναι ποιοι είναι αυτοί και πώς θα τους διορθώσετε με τη νέα θητεία την οποία διεκδικείτε;
«Ναι, έκανα λάθη. Θα ήθελα όμως να μου πείτε έναν, που δουλεύει και είναι αλάνθαστος; Σφάλμα μου ήταν πάντως, ότι δεν επικοινώνησα σωστά ότι έκανα κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Για παράδειγμα, φτιάχτηκε το πάρκο στη Ριζάρη, έργο 20 στρεμμάτων. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το έκανα εγώ. Άλλο παράδειγμα, ο γείτονας μου στο Παγκράτι δεν ξέρει, ότι επί δημαρχίας μου φτιάχθηκε το πάρκο του Προμπονά στη Ριζούπολη. Και τα λέω τώρα αυτά, γιατί άκουσα και το εκπληκτικό από τον κ. Καμίνη: «Εντάξει, έκανε 17 πάρκα αλλά ξόδεψε λεφτά από τον δήμο της Αθήνας». Συγνώμη, δηλαδή, από πού θα τα έπαιρνα; Βέβαια, ακόμη περιμένω να μου απαντήσει στη πρόσκληση που του έκανα, για να περπατήσουμε μαζί την Αθήνα και να μου δείξει έστω ένα δικό του έργο. Γενικά, λοιπόν, ναι έκανα λάθη και σε επιλογή συνεργατών μου αλλά και σε θέματα που αφορούν τη σχέση μου με τους δημότες. Λάθη όμως δεν θα έκανα μόνο, αν καθόμουν σπίτι μου κι έβλεπα τηλεόραση…».
-Πώς αισθάνεστε που στην φετινή αναμέτρηση συμπεριλαμβάνονται στους συνυποψηφίους σας άτομα με ακραίες αντιλήψεις είτε προς την ακροιδεξιά κατεύθυνση (Kασιδιάρης) είτε προς την άκρα φιλελεύθερη (Βαλλιανάτος); Η κοινωνία είναι τόσο οργισμένη αφενός ή τόσο προχωρημένη αφετέρου, ώστε να έχουν πολιτικό μέλλον αυτές οι προτάσεις ή η λύση βρίσκεται όπως έχουμε συνηθίσει κάπου στο κέντρο;
«Νομίζω, ότι ο λαός της Αθήνας έχει το νου και τη γνώση για να καταλήξει στη σωστή απόφαση. Προσωπικά, πάντως, δεν έχω πρόβλημα με κανέναν συνυποψήφιο μου. Θα επιθυμούσα, μάλιστα, να αντιπαρατεθώ με όλους μιλώντας αποκλειστικά όμως για την Αθήνα. Ακόμη και με τον Ηλία Κασιδιάρη, που πολλοί δεν θέλουν, εγώ δεν τον φοβάμαι. Πιστεύω, ότι μπορώ να τον αντιμετωπίσω και πολιτικά και ιδεολογικά».
- Τι απαντάτε στις "αποκαλύψεις" του κ. Βαλλιανάτου σχετικά με την προσωπική σας ζωή; Θεωρείτε τέτοιου είδους προσεγγίσεις τίμιο προεκλογικό αγώνα;
«Ο κ. Βαλλιανάτος, όπως όλοι μας, θα κριθεί στις 18 Μαΐου για το τι λέει και κάνει…».
- Γιατί να ψηφίσει ένας νέος άνθρωπος 18-35 ετών τον Νικήτα Κακλαμάνη, έναν άνθρωπο ο οποίος καλώς ή κακώς υπήρξε στέλεχος της σημερινής κυβέρνησης η οποία έχει συντελέσει στο να φέρει τη χώρα στο σημείο που βρίσκεται και με τη νεολαία να μαστίζεται από την ανεργία εκτός των άλλων προβλημάτων;
«Κατ’ αρχήν δεν υπήρξα στέλεχος αυτής της κυβέρνησης και θα πρέπει να θυμίσω ότι δεν έχω ψηφίσει ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο μνημόνιο, αφού δεν ήμουν βουλευτής εκείνη τη περίοδο. Βουλευτής εξελέγην το 2012. Από εκεί και πέρα. Η Αθήνα χρειάζεται δήμαρχο, που να απαιτεί και όχι να επαιτεί. Αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό των νέων. Εγώ, ναι μπορεί να μην είμαι νέος αλλά πολλές φορές πιστεύω και λειτουργώ σαν νέος. Δεν φοβάμαι την αντίδραση και την καινοτομία. Δεν είναι χρήσιμο όμως να υπάρχει η γνώση και η εμπειρία ενός ανθρώπου, στη πιο κρίσιμη φάση της Αθήνας;».
- Ποιά τα σχέδια σας για τα συσσίτια, τους αστέγους και τους τοξικομανείς; Σε πρακτική και όχι θεωρητική βάση. Πού, πώς, πότε, και με ποιά μέσα θα δίνεται βοήθειά του Δήμου προς τις ευπαθείς ομάδες;
«Στις 12 Μαρτίου στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», στη πρώτη μου συγκέντρωση όπου με τίμησαν περισσότεροι από 3.000 Αθηναίοι, κατέθεσα τη πρόταση μου για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση στη πόλη. Ξέρετε ποιος ήταν ο πρώτος άξονας, που έθεσα; Η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής. Θα το πω όσο πιο απλά γίνεται. Κύριο μέλημα μας θα είναι να μην υπάρχει έστω ένας άστεγος ή πεινασμένος στους δρόμους της Αθήνας. Σας επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι επί δημαρχίας μου επεκτάθηκαν οι κοινωνικές δομές του δήμου. Ο νέος στόχος είναι η ενίσχυση τους, ενώ παράλληλα υπάρχει πρόγραμμα για τη καταπολέμηση της ανεργίας, που θα έχει βασική στόχευση την εγκατάσταση νέων επιχειρηματιών στο κέντρο. Ως παράδειγμα σας αναφέρω, ότι στα δημοτικά ιατρεία, θα υπάρξει και πρωτοβάθμια φροντίδα περίθαλψης στις κρίσιμες ώρες που περνούν οι δημότες».
- Ποιόν θεωρείτε τον πιο αξιόλογο, τον πιο υπολογίσιμο και τον πιο επικίνδυνο αντίπαλό σας και γιατί;
«Τους εκτιμώ και τους υπολογίζω όλους. Και το εννοώ. Αντίθετα υπάρχουν κάποιοι που θεωρούν, ότι οι εκλογές έχουν ήδη κριθεί βάσει των δημοσκοπήσεων. Εγώ, λοιπόν, σας λέω ότι δεν προδικάζω τη ψήφο των Αθηναίων. Και θα τη σεβαστώ όποια κι’ αν είναι. Το ερώτημα όμως, που θέλω να θέσω είναι το εξής και προς όλους τους συνυποψήφιους μου. Θα δεχθούν να παραμείνουν στα έδρανα της αντιπολίτευσης σε ενδεχόμενο, που βγουν τρίτοι ή τέταρτοι; Γιατί, ο Νικήτας Κακλαμάνης το έκανε από το 2010 ως σήμερα. Ήμουν παρών στα δημοτικά συμβούλια ως αντιπολίτευση στον δήμο και πιστεύω, ότι έτσι τίμησα το 48,5% όσων με ψήφισαν. Περιμένω, λοιπόν, μία απάντηση…».
- Γήπεδο Παναθηναϊκού. Διπλή ανάπλαση, Λεωφόρος, τι;
«Επί δημαρχίας μου είχα τεθεί υπέρ της διπλής ανάπλασης. Για όσους δεν θυμούνται, τότε το σχέδιο είχε μπει στη τελική ευθεία, ώστε και ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο υπερσύγχρονο αθλητικό συγκρότημα, που να καλύπτει τόσο το ποδόσφαιρο, όσο και το μπάσκετ αλλά και όλα τα αθλήματα του συλλόγου. Παράλληλα στην Αθήνα θα δημιουργούνταν τεράστιοι χώροι πρασίνου και η ανεπίσημη χωματερή τη Αθήνας, ο Βοτανικός, θα μετατρέπονταν σε μία πανέμορφη περιοχή. Συνολικά θα αναπλαθόταν το 7% της Αθήνας. Ας όψονται όμως οι… κορμοράνοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, λοιπόν, η νέα πραγματικότητα επιτάσσει η μεγαλύτερη ομάδα της πόλης της Αθήνας, ο Παναθηναϊκός να έχει έδρα αντάξια της ιστορίας του. Και η έδρα αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σας υπενθυμίζω, ότι όταν ήρθε το θέμα στη Βουλή ήμουν ο μοναδικός –αν και Ολυμπιακός (σ.σ. χαμογελώντας)- που στήριξα και τελικά πέρασε η ρύθμιση της επανακατασκευής και λειτουργίας του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Συνοπτικά, λοιπόν: Για όσα χρόνια χρειαστεί θα πρέπει η Λεωφόρος να ανακατασκευαστεί έτσι ώστε το γήπεδο να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές προδιαγραφές και να είναι αντάξιο του μεγάλου μεγέθους του Παναθηναϊκού».
- Θα τελείτε γάμους ατόμων του ιδίου φύλου εάν εκλεγείτε Δήμαρχος; Πιστεύετε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να υποστηριχθεί από τον πρώτο Δήμο της χώρας;
«Υπάρχει νομοθεσία, που προβλέπει τι γίνεται…».
- Ποιά είναι η μεγαλύτερη μάχη που έχετε δώσει στη ζωή σας; Έχετε βγει νικητής από αυτή; Ή μήπως ακόμη την περιμένετε;
«Τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής μου, την έδωσα πριν από μερικούς μήνες, με αντίπαλο τον καρκίνο. Πιστεύω, ότι νίκησα κι’ αυτό έγινε χάρη στη πρόληψη. Αυτό αποτελεί και το μήνυμα προς όλους».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Οικονόμου για Mετρό Θεσσαλονίκης: «Κάποιοι προσπαθούν να βρουν προβλήματα στο έργο, αναδεικνύουν την μιζέρια τους» (vid)
- Αυστηρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα στην επικείμενη συμφωνία Τουρκίας-Συρίας για ΑΟΖ: «Κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες»
- Ελεονώρα Μελέτη: «Παραπληροφόρηση όσα ακούγονται για τους μισθούς των ευρωβουλευτών» (vid)