Βουλή: «Βροχή» τα νομοσχέδια μετά τις εκλογές

Gazzetta team
Βουλή: «Βροχή» τα νομοσχέδια μετά τις εκλογές
Να αποφύγει κοινοβουλευτικές αναταράξεις, που θα δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης της κυβερνητικής συνοχής, «τσαλακώνοντας» τη θετική εικόνα που έχουν σχηματίσει η πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, επιχειρούν τα ηνωμένα κυβερνητικά επιτελεία σε Μέγαρο Μαξίμου και Βουλή, με μετάθεση των «καυτών» νομοσχεδίων αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις δύο εβδομάδες που θα λειτουργήσει η Ολομέλεια (πιθανότατα 28 Απριλίου με 9 Μαΐου), έως ότου διακόψει τις λειτουργίες της για τις εκλογές, θα ψηφιστούν μόνο τα απολύτως απαραίτητα νομοσχέδια και κυρίως εκείνα που δεν περιλαμβάνουν μέτρα υψηλού πολιτικού κόστους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται και πάλι ιδιαιτέρως «θερμό», καθώς το σύνολο των προαπαιτούμενων για τις δόσεις Ιουνίου και Ιουλίου -μεταξύ των οποίων «σπάσιμο» και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, νέο ασφαλιστικό, μείωση χρηματοδότησης κομμάτων κ.ά.- αλλά και οι άρσεις ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μεταφέρονται για μετά τις εκλογές.

Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόωρη λειτουργία θερινών κοινοβουλευτικών τμημάτων, διαδικασία που παραδοσιακά διευκολύνει την ψήφιση «αιχμηρών» νομοσχεδίων.

Επικαιροποίηση Μεσοπρόθεσμου και δημοσιονομικού κενού

 

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, έως τη Δευτέρα 5 Μαΐου που συνεδριάζει το Eurogroup, θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που θα περιλαμβάνει τους στόχους της οικονομικής πολιτικής (έσοδα και δαπάνες) έως το 2018 μαζί με τις εκτιμήσεις του δημοσιονομικού κενού κάθε έτους.

Το κείμενο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και, λόγω πίεσης χρόνου, δεν αποκλείεται να συζητηθεί με κατεπείγουσα διαδικασία.

Επιπροσθέτως, έως τις 30 Απριλίου αναμένεται να έχει ψηφιστεί η σημαντική ευρωπαϊκή οδηγία που αλλάζει ριζικά το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών.

Το «αντιρατσιστικό» του υπουργείου Δικαιοσύνης και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον νέο τρόπο ανάδειξης διευθυντών στο Δημόσιο θα επιχειρηθεί να «στριμωχθούν» στο ήδη περιορισμένο κοινοβουλευτικό πρόγραμμα.

Μετά τις εκλογές η κοινοβουλευτική... κόλαση

Η κοινοβουλευτική «άπνοια» θα διακοπεί τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, όταν στη Βουλή θα ξεκινήσει η συζήτηση των 12 προαπαιτούμενων για τις εκταμιεύσεις των υποδόσεων του καλοκαιριού (έξι για τη δόση του Ιουνίου και 6 για αυτή του Ιουλίου).

Από αυτά, την κυβερνητική πλειοψηφία θα απειλήσει κυρίως το σχέδιο νόμου για τη «μικρή» ΔΕΗ, που θα διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού σε ιδιώτες και το ασφαλιστικό, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω περικοπή των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων.

Επιπροσθέτως, σφοδρές πολιτικές συρράξεις θα πυροδοτήσουν οι ρυθμίσεις για τον περιορισμό της χρηματοδότησης των κομμάτων και εκείνες του νομοσχεδίου σκούπα του υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι θέσεις στις λαϊκές θα δίνονται με κλήρωση.

Ειδικότερα, το ποσό του ενός δισ. ευρώ εντός του Ιουνίου, θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα έχει ψηφίσει:

- νόμο για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Οι ρυθμίσεις του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν τεθεί ήδη σε διαβούλευση.
- Το νέο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και του χωροταξικού σχεδιασμού
- Την επικαιροποίηση της λίστας με τους φόρους υπερ τρίτων
- Τον κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί η διαφθορά.

Ηδη η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής έχει στα χέρια της το προσχέδιο του συγκεκριμένου Κώδικα, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει στέρηση μέρους της αποζημίωσης και δημόσια απολογία για τους «άτακτους» πολιτικούς

- Να εκδώσει κοινή υπουργική απόφαση (υπ. Οικονομικών και Δικαιοσύνης) για το σχέδιο δράσης σχετικά με την είσπραξη των οφειλών
- νόμο που θα μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών και θα διασφαλίζει πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων

Για το ένα δισ. ευρώ της δόσης Ιουλίου, οι υπουργοί θα πρέπει να περάσουν από τη Βουλή:

- Νέο ασφαλιστικό το οποίο θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου
- Δασικό νόμο
- Σχέδιο νόμου για την μείωση της γραφειοκρατίας
- Διάταξη για την κατάργηση από 1ης/1/2015 των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία
- Την αποκρατικοποίηση της «μικρής» ΔΕΗ και την την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς την επιχείρηση
- Νέο νομοσχέδιο για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Πέραν αυτών, εντός του καλοκαιριού αναμένεται να συνεχιστεί και η διαδικασία με τις άρσεις ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που διακόπηκε απότομα από την δημοσιοποίηση του βίντεο με τη συνομιλία του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου με το βουλευτή του ναζιστικού μορφώματος, Ηλία Κασιδιάρη.

Πηγή: protothema.gr