Οι Potergeist στο Gazzetta.gr

Οι Potergeist στο Gazzetta.gr
Οι Potergeist στην δεκαετή τους παρουσία στα μουσικά δρώμενα έχουν αποδείξει πως μόνο τυχαίοι δεν είναι. Λίγες μέρες πριν το ιστορικό τους live μιλούν στο Gazzetta για τις απόψεις τους και τα όνειρά τους.
Οι Potergeist ξεκίνησαν την μουσική τους διαδρομή το 2004. Ιδρύθηκαν σε αθηναϊκό έδαφος και δύο χρόνια μετά ήρθε το πρώτο τους άλμπουμ το Southwards. Από την πρώτη στιγμή η μπάντα που παίζει μία μείξη μέταλ και stoner rock ξεχώρισε για το ήχο και τους στίχους. Το 2008 βγήκε το δεύτερο χρονικά άλμπουμ με τίτλο Muddy Mermaids. Το 2013 με την συμβολή και την δουλειά του David Castillo (Katatonia, Opeth, Draconian, Amon Amarth, Inme, Nasum) στην παραγωγή και όχι μόνο και του Angry Blue (Guns and Roses, Danzig, Faith No More, Slayer, Melvins) στο εξώφυλλο ήρθε η επόμενη δουλειά τους.
Το Swampires που... αποθεώθηκε από κοινό και κριτικούς. Έφτασαν στο σημείο να μοιράζονται την σκηνή με μπάντες όπως οι Lynyrd Skynyrd, Monster Magnet, Pro Pain, The Haunted, The Shrine, Kylesa και άλλες. Τώρα επιστρέφουν για ένα ιστορικό live. Στις 7/6 οι Potergeist μαζί με τους Lucky Funeral και τους 3 Fold Pain γιορτάζουν τα 10 τους χρόνια στον χώρο του Stage Volume 1 στο Μοναστηράκι. Και αυτό λίγο πριν μπουν στο studio για το τέταρτο άλμπουμ τους, που θα φέρει τίτλο Crocodile Tears. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά την συνέντευξή τους στο Gazzetta.gr, όπου καταθέτουν τις σκέψεις τους και μιλούν για την μουσική τους.
Potergeist. Γιατί επιλέξατε αυτό το όνομα για την μπάντα;

Το όνομα ήταν ιδέα του Alex (φωνητικά) και το σκέφτηκε αν δεν κάνω λάθος πριν 150 περίπου χρόνια, όταν ζούσε ακόμα στη Νέα Ορλεάνη. Ήταν περίεργα χρόνια λόγο του εμφυλίου και τα Swampires είχαν περίεργα ενδιαφέροντα αλλά του Alex του άρεσαν ιδιαίτερα τα λογοπαίγνια. Έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει ένα αφαιρώντας το γράμμα "l" από την λέξη "Poltergeist", μετατρέποντας έτσι το πνεύμα του κακού σε πνεύμα του καπνού.

Η μουσική σας είναι μία μείξη από metal και stoner rock αλλά με διάφορες επιρροές. Από που αντλείτε έμπνευση; Ποιοι υπήρξαν τα πρότυπά σας και από που έχετε 'επηρεαστεί';

Το metal ήταν πάντα η βάση της μουσικής των Potergeist. Βέβαια τα ακούσματα μας δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Από εκεί και πέρα, μπάντες ή ακόμα και μεμονωμένοι μουσικοί που είτε καταξιώθηκαν στο είδος τους, είτε έμειναν στην αφάνεια, μας έχουν επηρεάσει. Μπορείς να εντοπίσεις στην μουσική μας στοιχεία κλασικής rock, blues, progressive και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Όλα αυτά πάντα φιλτραρισμένα μέσα από το πρίσμα του metal. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι απλά γράφουμε υποσυνείδητα μηνύματα και επικλήσεις στις σκοτεινές δυνάμεις, κρύβοντας τα επιμελώς μέσα στην μουσική.

Πως κρίνετε την ελληνική metal και ροκ σκηνή του σήμερα;

Είναι απλά σε άλλο επίπεδο. Πάντα είχαμε πολύ καλούς μουσικούς. Πλέον έχουμε και πολύ καλές μπάντες. Δεν λέω ότι παλιά δεν είχαμε, απλά τώρα έχουμε πολύ περισσότερες. Όπως έχω ξαναπεί, τώρα πια οι ελληνικές μπάντες γεμίζουν venues που παραδοσιακά γέμιζαν μόνο μπάντες από το εξωτερικό. Βλέπεις μπάντες να κάνουν tour και έξω από την Ελλάδα και να πηγαίνουν πολύ καλά. Και το πράγμα έχει ξεφύγει από τα στενά πλαίσια την μουσικής. Οι μπάντες παρουσιάζουν ολοκληρωμένο πακέτο, από την μουσική ως το πολύ καλό εξώφυλλο, τα προσεγμένα video clips, το attitude, τις τρομερές παραγωγές και πάει λέγοντας. Και πιστεύω ότι ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην απόλυτη ακμή οπότε σίγουρα έχουμε να δούμε πολλά παραπάνω.

Τι διαφορές εντοπίζετε ανάμεσα στο ελληνικό κοινό αλλά και τους φαν της metal και της ροκ μουσικής στο εξωτερικό;

Ίσως το κοινό στο εξωτερικό να είναι πιο εξωστρεφές. θα έρθει κοντά στην σκηνή ακόμα και αν δεν υπάρχει πολύς κόσμος. Από την άλλη όμως μπορείς να επικοινωνήσεις πολύ καλύτερα με το κοινό της Ελλάδας και το εννοώ με το βαθύτερο νόημα της λέξης. Τους ξέρεις και σε ξέρουν. Τα προβλήματα μας είναι κοινά και κάθε μέρα παλεύουμε στον ίδιο αγώνα. Αυτά που τραγουδάει ο Alex μιλούν κατευθείαν μέσα τους και ας είναι στοίχοι γραμμένοι στα αγγλικά. Είναι τόσο ανοιχτόμυαλοι που πλέον δεν μπορείς να ξέρεις ποιο τραγούδι θα κάνει την περισσότερη επιτυχία και αυτό ίσως το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον. Και μην ξεχνάμε ότι δεν είναι ανάγκη να ξέρουμε καλά εγγλέζικα.

Τι θα θέλατε να αλλάξει στον χώρο που κινείστε; Ποια θεωρείτε τα κακώς κείμενα;

Ο χώρος της μουσική δεν διαφέρει από άλλου τομείς της καθημερινότητας. Παντού και πάντα θα υπάρχουν συμπάθειες και αντιπάθειες, κόντρες και συμμαχίες. Το να πω να είναι ενωμένος όλος ο κόσμος του metal στην Ελλάδα είναι κάπως ουτοπικό και ίσως θα ταίριαζε καλύτερα μια τέτοια απάντηση σε καλλιστεία μαζί με την ευχή για παγκόσμια ειρήνη. Όχι ότι θα ήταν άσχημα. Αντιθέτως όλοι θα κάναμε πολύ πιο ξέγνοιαστα το κέφι μας. Απλά δεν μπορεί να γίνει, οπότε ζούμε με αυτό. Άλλωστε μέσα από την μουσική δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τον χώρο. Προσπαθούμε να εκφραστούμε, μερικές φορές να προκαλέσουμε, να προβληματίσουμε και σίγουρα να βγάλουμε πολλά λεφτά και να εξουσιάσουμε όλο τον κόσμο.

Ποιοι είναι οι επόμενοι μεγάλοι σας μουσικοί στόχοι; Τι θέλετε να πετύχετε στο άμεσο μέλλον;

Το επόμενο βήμα είναι η προπαραγωγή του νέου δίσκου. Αμέσως μετά το live για την επέτειο των 10 ετών από την δημιουργία της μπάντας, μπαίνουμε στο στούντιο για να δουλέψουμε πάνω στο νέο υλικό. Ελπίζουμε κάπου στο Φθινόπωρο να ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις και τέλος κάποιο tour για την προώθηση του νέου δίσκου.

Μιλήστε μας για το live σας στις αρχές Ιουνίου. Το Σάββατο 7/6 γιορτάζετε τα 10 σας χρόνια επί σκηνής στο Stage Volume 1 με επίτιμους καλεσμένους τους Lucky Funeral και τους 3Fold Pain. Πως νιώθετε για αυτό και τι... ετοιμάζετε;

Τι να πω γι' αυτό το live... Θα είναι ένα πάρτι. Έχουμε ετοιμάσει ένα πολύ όμορφο set που θα κρατήσει αρκετά. Θα υπάρξουν εκπλήξεις που δεν θέλω να αποκαλύψω αλλά σίγουρα μπορώ να πω ότι θα περάσουμε πολύ καλά. Οι μπάντες που επιλέξαμε να είναι μαζί μας δεν είναι καθόλου τυχαίες. Οι Lucky Funeral, παλιές καραβάνες όπως κι εμείς, είναι στα καλύτερά τους και έχουν ανάγει τον πειραματισμό σε άλλο επίπεδο. Oι 3Fold Pain είναι δουλευταράδες, έχουν κερδίσει το σεβασμό του κόσμου και τα πάνε πολύ καλά. Πραγματικά πιστεύω ότι ο κόσμος θα δει μπάντες που αποδίδουν τα μέγιστα. Γενικά είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και το περιμέναμε αυτό το live εδώ και μήνες. Εμείς σίγουρα θα περάσουμε καλά. Ελπίζουμε ότι θα περάσει και ο κόσμος το ίδιο καλά με εμάς.

* Οι φωτογραφίες είναι από το επίσημο προφίλ της μπάντας στο Facebook.