Ο Γκάλης, ο Φιλ Τζάκσον και ο... ΛεΜπρόν!
Απάντηση: Όλοι τους χρησιμοποιούν ή κάποια στιγμή χρησιμοποίησαν Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες (ΣΕΘ) στην προσπάθειά τους να είναι οι υγιέστεροι, οι πρώτοι, οι καλύτεροι!
Αρκετές μέθοδοι που σήμερα συγκαταλέγονται στις ΣΕΘ, όπως οι ανατρίψεις (μασάζ), στην αρχαία Ελλάδα ήταν μέρος της καθημερινής ζωής των αθλητών. Οι διαθέσεις των αθλητών ωστόσο να κερδίσουν την εύνοια του Διός, μας παραπέμπουν σε σημερινές “πρακτικές” όπως είναι η προσευχή και ο διαλογισμός, οι οποίες επίσης συγκαταλέγονται στις ΣΕΘ. Στις μέρες μας αυτές οι μέθοδοι, π.χ. βελονισμός, ρεφλεξολογία, διαλογισμός, παρουσιάζουν μια αυξανόμενη τάση στο χώρο της ιατρικής. Προφανώς δεν θα προκαλούσε έκπληξη η πληροφορία ότι έχουν ενσωματωθεί και εφαρμόζονται τρία χρόνια τώρα ΣΕΘ (βελονισμός, ρεφλεξολογία, σιάτσου) στο Ιατρείο Πόνου του νοσοκομείου «Αρεταίειο» αλλά και ότι προσφέρεται ρεφλεξολογία στους φροντιστές υγείας των παιδιών-ασθενών του νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία».
Σήμερα όμως θα σας παρουσιάσουμε παραδείγματα για την χρήση των ΣΕΘ από σπουδαίους αθλητές και ομάδες που έγραψαν ιστορία.
Χρήση των ΣΕΘ σήμερα
Είναι βέβαιο ότι αρκετοί αθλητές χρησιμοποιούν τις ΣΕΘ για να αποκτήσουν και διατηρήσουν την υγεία/ευρωστία τους, αλλά και για να ανταποκριθούν στο Ολυμπιακό μότο “Citius Altius Fortius”, που σημαίνει “πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά”. Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε παραδείγματα αθλητών που διακρίθηκαν, διότι πολύ απλά εκείνα τα παραδείγματα εντυπωσιάζουν.
Ενδιαφέρον έχει το παράδειγμα του Phil Jackson από το βιβλίο του “Sacred Hoops”, ο οποίος κατά τη θητεία του στους Chicago Bulls ενθάρρυνε τους αθλητές του, όπως ο Michael Jordan, να οραματίζονται το παιχνίδι αλλά και διαλογιζόμενοι στα ημίχρονα να καταφεύγουν στα safe spots. http://sportsandattitude.blogspot.gr/p/visualize-like-athlete.html
Οι αθλητές Mickael Pietrus και Shaquille O’Neal το 2011 ταξίδεψαν σε ναό Σαολίν στην επαρχία Χενάν αναζητώντας λύση σε χρόνιους τραυματισμούς που είχαν υποστεί. Εκεί δέχτηκαν βελονισμό, τρίψεις και ειδικές θεραπείες.
Το 2011 ο προπονητής των Denver Nuggets, George Karl, χρησιμοποίησε τις ΣΕΘ στην προσωπική του μάχη κατά του καρκίνου. http://archive.9news.com/sports/basketball/nba/denver_nuggets/192106/125/Nuggets-coach-touts-integrative-medicine-for-cancer-recovery-
Φέτος η εταιρεία αθλητικών ειδών NIKE κυκλοφόρησε τη νέα σειρά παπουτσιών του Lebron James. Το ένα μοντέλο πήρε το όνομα 6 μεσημβρινοί (six meridians), έμπνευση που προέκυψε από την τακτική χρήση μασάζ και ρεφλεξολογίας από το συγκεκριμένο αθλητή.
Εντυπωσιακή είναι και η περίπτωση του Muhammad Ali, ο οποίος πριν τον τρίτο αγώνα εναντίον του Ken Norton το 1976 επιστράτευσε τη ρεφλεξολογία με την ελπίδα να τον κερδίσει.
Τα παραδείγματα χρήσης των ΣΕΘ είναι πολυάριθμα και ποικίλα σε σχέση με τα αθλήματα. Μερικά ακόμα είναι η Αμερικανίδα άλτρια του ύψους Amy Acuff, η οποία χρησιμοποίησε με εμπιστοσύνη το βελονισμό σε τέτοιο βαθμό ώσπου τελικά έγινε και η ίδια βελονίστρια! Η παγκοσμίως καταξιωμένη Ελβετίδα τενίστρια Martina Hingis αγαπά όπως λέει να συμπεριλαμβάνει τη ρεφλεξολογία στην αποθεραπεία της.
Στους αθλητές συγκαταλέγονται επίσης και τα άλογα. Στα άλογα υπάρχει εφαρμογή των ΣΕΘ είτε με την προσφορά τρίψεων, είτε με την εφαρμογή βελονισμού, μιας και υπάρχουν λεπτομερείς χάρτες βελονισμού αντίστοιχων με εκείνων των ανθρώπων.
Στην Ελλάδα τώρα…
Ίσως προκαλέσει έκπληξη αλλά τα παραδείγματα Ελλήνων αθλητών που χρησιμοποιούν ΣΕΘ είναι πολλά και συνοδεύονται μάλιστα με επιτυχίες σε Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Ολυμπιακό επίπεδο.
Διαβάζοντας τη συνέντευξη του ιατρού Ηλία Κωνσταντινίδη, στο περιοδικό Παιώνια, μαθαίνουμε για την εφαρμογή και επίδραση του βελονισμού στη χρυσή εποχή της ομάδας μπάσκετ του Άρη. Υποστηρικτές της μεθόδου ήταν ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Ιωαννίδης, ο μοναδικός Νίκος Γκάλης αλλά και όλοι οι τότε συμπαίκτες του! Η παρουσία του βελονιστή-ιατρού ήταν τόσο απαραίτητη για το Νίκο Γκάλη που κάποτε για κάποιον “εύκολο” αγώνα στην Πολωνία, που δεν θα μετέβαινε ο ιατρός, ο Γκάλης είχε εκφράσει τη δυσφορία του στην εφημερίδα Θεσσαλονίκη.
http://www.akadimia.gr/pdf/PAIONIA11.pdf
Ο φυσιοθεραπευτής Κωνσταντίνος Λώλης έχει εκπαιδευτεί στον ηλεκτροβελονισμό και τη ρεφλεξολογία και αξιοποιεί επιτυχώς τις γνώσεις του συνεργαζόμενος με τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ελληνικού, περσινός νταμπλούχος Ελλάδας, αλλά και την Εθνική ομάδα μπάσκετ κωφών, η οποία έχει και εκείνη σημαντικές διακρίσεις.
Ένας άλλος φυσιοθεραπευτής, επίσης ρεφλεξολόγος και βελονιστής, είναι ο Μαρίνος Σιούφας, ο οποίος έχει υποστηρίξει τις χρυσές Ολυμπιακές προσπάθειες των Νίκου Κακλαμανάκη, Σοφίας Μπεκατώρου, Αιμιλίας Τσουλφά, Κώστα Τριγκώνη και Αντρέα Κοσματόπουλου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι έχει συνεργαστεί-υπηρετήσει και το μοναδικό χρυσό Ισραηλινό Ολυμπιονίκη Gal Fridman κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας!
Η περίπτωση του ιατρού-ρεφλεξολόγου Χαράλαμπου Χατζηκοκκόλη είναι ξεχωριστή λόγω ακριβώς της ιατρικής του ιδιότητας. Ο ιατρός πρόσφερε τακτικά ρεφλεξολογία στον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς ή Τζόλε εάν προτιμάτε, την περίοδο που ήταν αρχηγός του Ολυμπιακού αλλά και σε άλλους ποδοσφαιριστές της τότε Πειραιώτικης ομάδας! Μένοντας στον Ολυμπιακό, θα αναφερθώ στην περίοδο 2010-2011 που προπονητής ήταν ο Βραζιλιάνος Zico. Είχε δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις του Ρέντη διάδρομος βάθους ενός μέτρου γεμάτος με νερό, του οποίου στον πυθμένα είχαν στρωθεί βότσαλα ώστε να τον χρησιμοποιούν οι αθλητές προσομοιώνοντας συνεδρία ρεφλεξολογίας. Η συγκεκριμένη πρακτική είναι διαδεδομένη στις βόρειες χώρες της Ευρώπης και ονομάζεται Kneippen. Αλλά και ο Fernando Santos, κατά την σύντομη παραμονή του στον Παναθηναϊκό, είχε μυήσει τους παίχτες του στο Tai Chi, παρόμοια με το Marcelo Bielsa, ο οποίος συνήθιζε να φέρνει μία φορά κάθε 15 ημέρες δάσκαλο yoga!
Η σημαντικότερη χρήση ΣΕΘ στον κλασικό αθλητισμό στη χώρα μας γίνεται σε ένα από τα πιο σημαντικά αγωνίσματα παγκοσμίως, στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Τα τελευταία χρόνια μια ομάδα χειρομαλακτών, κατά βάση ρεφλεξολόγων, προσφέρει τις υπηρεσίες της στους πρώτους των πρώτων, την ελίτ των μαραθωνοδρόμων, σε έναν ειδικό χώρο υποδοχής των αθλητών. Εκεί προσφέρονται άμεσα υπηρεσίες αποθεραπείας και ανακούφισης στους καταπονημένους δρομείς. Το ίδιο συμβαίνει και στον τερματισμό όπου από το 2007 μια πολυμελής ομάδα ρεφλεξολόγων-εθελοντών προσφέρει ανελλιπώς τις ευεργετικές της υπηρεσίες στους χιλιάδες δρομείς που τρέχουν εκείνη τη μέρα.
Ως πρώην αθλητής του handball είχα πολλές φορές την ευκαιρία να προσφέρω ρεφλεξολογία σε γνωστούς και άγνωστους αθλητές του αθλήματος αλλά και σε πολλούς άλλους αθλητές.
Αποκορύφωμα της ενασχόλησης μου με τον αθλητισμό αποτέλεσε η περίοδος 2011-2012 όπου συνεργάστηκα στενά με το Διομήδη Άργους, σχεδόν από την αρχή του πρωταθλήματος. Εκείνη την περίοδο ο Διομήδης κατέκτησε το Challenge Cup (Κυπελλούχος Ευρώπης) αλλά και το Ελληνικό πρωτάθλημα. Μάλιστα το κατάφερε με αγωνιστικό ρόστερ 8-9 παικτών και πρόσφατα ο προπονητής της ομάδας Δημήτρης Δημητρούλιας δήλωσε: “Δεν πιστεύω πως υπάρχει ομάδα που έχει κατακτήσει το Challenge Cup με μπάτζετ κάτω από 800.000 ευρώ, κι εμείς πήγαμε με 150.000 ευρώ. Ήταν μεγάλη έκπληξη για όλους και σχολιάστηκε από όλη την Ευρώπη”.
Οι διακρίσεις σίγουρα τραβούν την προσοχή αλλά να σταθώ στο γεγονός ότι ενώ είχαμε συνεχώς τραυματισμούς, η ομάδα έχοντας την υποστήριξη του ιατρού, του φυσιοθεραπευτή και του ρεφλεξολόγου κατάφερε να μην χάσει κανένας αθλητής μας αγώνα.
Πέρυσι αποδέχτηκα πάλι την πρόσκληση της ομάδας του Διομήδη να τους υποστηρίξω στους αγώνες play-off με την ΑΕΚ. Ο Διομήδης απέναντι σε κάθε προγνωστικό όπως λέχθηκε, αφού η ΑΕΚ είχε μία από τις πληρέστερες ελληνικές ομάδες όλων των εποχών, στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ελλάδας. Να σημειωθεί ότι και πάλι όλοι οι παίχτες της ομάδας αγωνίστηκαν κανονικά χάριν σύσσωμης της ιατρικής ομάδας!
Σε αντίθεση με αυτές τις ευχάριστες στιγμές που έζησα στο Διομήδη, στενάχωρη στιγμή αποτελεί η απόρριψη του αιτήματος των αθλητών της Εθνικής ανδρικής ομάδας handball το 2004 να συμπεριληφθώ στην αποστολή τους πριν την έναρξη των αγώνων. Η απόρριψη από τον τότε υπεύθυνο ιατρό είχε ως αποτέλεσμα να προσκληθώ από τον αρχηγό της Εθνικής ομάδας, Νίκο Γραμματικό, στο Ολυμπιακό χωριό “μυστικά”, μάλιστα πριν τον προκριματικό αγώνα με την Κορέα που οδηγούσε στις θέσεις 5-6. Πράγματι ανταποκρίθηκα στο κάλεσμα και πρόσφερα ρεφλεξολογία σε δύο αθλητές, η ομάδα κέρδισε και εξασφάλισαν οι αθλητές δικαίως τον τίτλο των Ολυμπιονικών.
Στον επίλογο του κειμένου δεν θα ήθελα να σας αφήσω με την εντύπωση ότι οι ΣΕΘ εξασφαλίζουν τίτλους και νίκες, ούτε ότι αποτελούν πανάκεια σε τραυματισμούς και κόπωση. Όταν όμως οι τίτλοι και οι νίκες θα κριθούν στις λεπτομέρειες και έχοντας εξασφαλίσει οι ομάδες ή οι αθλητές τα προαπαιτούμενα, τα βασικά, τότε ναι, οι ΣΕΘ θα συμβάλουν συμπληρωματικά στην επίτευξη των στόχων. Σχετικά με τους τραυματισμούς και την κόπωση, θα σας πω ότι το ορθό είναι οι αθλητές να παρακολουθούνται από τον ιατρό της ομάδας και να χρησιμοποιούνται οι ΣΕΘ συμπληρωματικά χωρίς φόβο, εξάλλου ο βαθμός επικινδυνότητάς τους είναι εξαιρετικά χαμηλός. Στη χειρότερη περίπτωση να μην προσφέρουν τίποτα, ούτε την απανταχούσα αυθυποβολή.
Αναφερόμενος στην αυθυποβολή, θυμάμαι από την περσινή περίοδο ότι στα αποδυτήρια πριν από έναν αγώνα του Διομήδη με την ΑΕΚ, ο τερματοφύλακας Νίκος Λοΐζος ζήτησε τη συμβολή μου για κάτι. Ο Νίκος όμως ήταν ντυμένος και η ομάδα έτοιμη να βγει στο γήπεδο. Του έκανα μία εφαρμογή ρεφλεξολογίας στα αυτιά την ώρα που με παρακολουθούσε ο προπονητής μας. Ο Νίκος σχολίασε: “Δεν ξέρω εάν είναι η ιδέα μου αλλά μου φαίνεται ότι με βοήθησε αυτό που έκανες.” Τότε απάντησε ο προπονητής Δημητρούλιας: “…αρκεί που σε βοήθησε, ας είναι και η ιδέα σου, πάμε έξω τώρα!”
Σπύρος Δημητράκουλας
Ρεφλεξολόγος - Διά χειρών θεραπευτής
www.spiros-reflexologia.blogspot.gr