Το σενάριο των εκλογών και οι «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ
Το... ξεθώριασμα των κόκκινων γραμμών κατά την διαδικασία των ψυχοφθόρων διαπραγματεύσεων, για την επιδίωξη μίας συμφωνίας με τους εταίρους, έχει προκαλέσει μούδιασμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και έντονη ανησυχία στους βουλευτές και στα στελέχη της αριστερής πτέρυγας.
Προς το παρόν οι πάντες τηρούν στάση επιφυλακής αν και οι ζυμώσεις σε όλα τα επίπεδα είναι καθημερινές. Η επικοινωνία του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτη Λαφαζάνη, στον οποίο είναι στραμμένη η προσοχή, με τον πρωθυπουργό είναι καθημερινή ενώ συχνές είναι οι επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αυξημένη όμως είναι και η κινητικότητα μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου ενώ στις συσκέψεις του κυβερνητικού επιτελείου συμμετέχουν ενίοτε ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης και η εκπρόσωπος κα Ράνια Σβίγγου -όπως έγινε την εβδομάδα που μας πέρασε- οι οποίοι παίζουν ενεργό ρόλο και στο επικοινωνιακό παιχνίδι αλλά και στις εσωκομματικές διεργασίες.
Η αμηχανία μεταξύ των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε μετά την κοινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αν και το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η κοινή γραμμή Τσίπρα-Γιούνκερ ανοίγει τον δρόμο για άρση της ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας οι βουλευτές την εξέλαβαν διαφορετικά. Θεωρούν ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι τους ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης έχει τεθεί πλέον και το ασφαλιστικό και το εργασιακό που μέχρι πρότινος ήταν ταμπού και ότι από την στιγμή που άνοιξε η συζήτηση θα υπάρξουν υποχωρήσεις και στα δύο θέματα.
Οι πρώτες διαφοροποιήσεις
Ο προβληματισμός του ηγετικού επιτελείου κινείται γύρω από την ένταση και το εύρος των αντιδράσεων μιας και όπως όλα δείχνουν η συμφωνία θα είναι δύσκολη ή και επώδυνη. Η ανησυχία της ηγεσίας αφορά δύο επίπεδα: Αν θα υπάρξουν απώλειες και πόσες στην κοινοβουλευτική ομάδα όταν η καταρχήν συμφωνία υπό την μορφή πολυνομοσχεδίου με την πρώτη δέσμη μέτρων έλθει προς ψήφιση στην βουλή.
Το δεύτερο είναι σε τι βαθμό η συμφωνία που θα βρίσκεται σε μικρότερη ή μεγαλύτερη απόσταση από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα διαταράξει την σχέση του κόμματος και της κυβέρνησης με την κοινωνία. Στο πεδίο αυτό, στην διαμόρφωση του κλίματος στην κοινωνία, θα παίξουν ρόλο και οι αντιδράσεις από τις διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Μία από τις πρώτες προειδοποιήσεις ήταν της βουλευτού Ευαγγελίας Αμανατίδου η οποία ήδη προ δεκαημέρου ανέφερε σε τηλεοπτικό κανάλι ότι αν στην συμφωνία που θα έλθει περιλαμβάνονται μειώσεις συντάξεων ή αλλαγές στο εργασιακό δεν θα ψηφίσει. Η Ραχήλ Μακρή ήταν κατηγορηματική λέγοντας ότι αν αυτά που ακούγονται ισχύουν τότε δεν είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσει. Επιφυλάξεις διατύπωσε και ο Θανάσης Πετράκος ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι από την στιγμή που θέλουν την υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει κι εκείνη να μην πληρώσει.
Αντιδράσεις και στους ΑΝΕΛ
Στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται και βουλευτές από τους ΑΝΕΛ που ήδη έχουν πάρει αποστάσεις από την συμφωνία που διαφαίνεται όπως ο Παύλος Χαικάλης. Αλλά και η υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλια Τσαρουχά ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στις κόκκινες γραμμές και ότι η ψήφος της εφόσον η συμφωνία έλθει στην Βουλή δεν είναι δεδομένη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Χριστίνα Ξουλίδου η οποία ανέφερε ότι θα παραιτηθεί εάν της ζητηθεί να ψηφίσει υφεσιακά μέτρα.
Πάντως είναι περισσότεροι οι βουλευτές που ενώ δεν έχουν τοποθετηθεί για το τί θα πράξουν στην κρίσιμη ψηφοφορία έχουν όμως ασκήσει κριτική στην τακτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση καθώς θεωρούν ότι έχει υποχωρήσει από το πρόγραμμά της και έχουν “προτείνει την ρήξη από τη υποταγή”. Το εάν η τοποθέτηση αυτή μεταφραστεί και σε καταψήφιση της συμφωνίας όταν φθάσει η στιγμή της αλήθειας φυσικά δεν είναι βέβαιο. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που συμμερίζονται την εκτίμηση του κ. Κώστα Λαπαβίτσα ότι «οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας διαφορετικά θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αν δεν είναι συμβατή να καταφύγουμε στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού».
Λαφαζάνης και Κωνσταντοπούλου
Καθοριστική θα είναι σε κάθε περίπτωση η στάση του κ. Λαφαζάνη και του αριστερού ρεύματος. Βουλευτές του κλίματός του λένε ότι «όλα είναι ανοικτά, είναι πολύ πρόωρο να κάνουμε εκτιμήσεις. Θα πρέπει να δούμε πρώτα το τελικό κείμενο της συμφωνίας». Πάντως στον ιστότοπο Iskra που ελέγχει ο υπουργός οι περισσότεροι αρθρογράφοι μεταξύ των οποίων πολλά στελέχη τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ παίρνουν κατηγορηματικά θέση υπέρ της ρήξης με τους εταίρους θεωρώντας ότι μία έντιμη συμφωνία απλώς δεν είναι εφικτή και ότι αντίθετα οι δανειστές ζητούν όλο και περισσότερα.
Κρισιμη θα είναι και η συμπεριφορά της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου όταν είχε συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Η γενικότερη συμπεριφορά της κυρίας Κωνσταντοπούλου προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου και δημιουργεί ερωτηματικά για τις προθέσεις της. Την εβδομάδα που μας πέρασε απήχε από την ψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου ενώ μία ημέρα αργότερα προκάλεσε αίσθηση με την άρνησή της να συγκαλέσει την διάσκεψη των προέδρων για να αποδοκιμάσει την συμπεριφορά του βουλευτή της ΧΑ Γιάννη Λαγού που επιτέθηκε φραστικά στην Λιάνα Κανέλλη.
Οι εξελίξεις θα καθοριστούν σε σημαντικό βαθμό από την διαχείριση που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός και από το αν θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα ή αν θα φέρει κατευθειαν την συμφωνία προς ψήφιση στην Βουλή. Η προηγούμενη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είχε συναντήσει σημαντικές αντιδράσεις και στα δύο όργανα ενώ στην Κεντρική Επιτροπή την είχε καταψηφίσει περίπου το 40% των μελών.
Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς από την έγκριση ή μη της συμφωνίας θα κριθεί η παραμονή στην εξουσία. Η κυβέρνηση διαθέτει 162 βουλευτές. Το ότι θα καλυφθούν οι διαρροές από τα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης δεν είναι βέβαιο. Μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει την συμφωνία ενώ και η ηγετική ομάδα της ΝΔ ανεβάζει τους τόνους λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσει μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει φορολογικά μέτρα ενώ απειλεί και με Ειδικό Δικαστήριο.
Ο υπαινιγμός Φίλη και οι σχεδιασμοί του Μαξίμου
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης προσφάτως άφησε να εννοηθεί ότι για την έγκριση της συμφωνίας θα απαιτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών. Αν και από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθούν να εμφανίζονται ψύχραιμοι κάνουν και εκείνοι τους υπολογισμούς τους καταγράφοντας πιθανές διαφοροποιήσεις.
Ο πρώτος σταθμός για την κυβέρνηση θα είναι όταν έλθει το πολυνομοσχέδιο που θα έχει τα μέτρα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις στο φορολογικό αλλά και αλλαγές στο εργασιακό και το συνταξιοδοτικό. Πιο δύσκολος όμως θα είναι ο επόμενος σταθμός της συνολικής συμφωνίας που αναμένεται να έλθει περί τα τέλη Ιουνίου και θα περιλαμβάνει τους όρους για την συνέχιση της βοήθειας από τους δανειστές που η αντιπολίτευση ήδη θεωρεί ότι θα αποτελεί τρίτο μνημόνιο με διαδικασίες επιτήρησης και ελέγχου. Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η συμφωνία αυτή θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να περάσει και ήδη αναπτύσσεται κινητικότητα γύρω από τα εναλλακτικά σενάρια πτώσης της κυβέρνησης και αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Το ενδεχόμενο των εκλογών για την έγκριση της συνολικής συμφωνίας είναι ανοικτό και για την ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ότι μέχρι τον επόμενο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ίδιος αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι σκληροί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα αποχωρήσουν. Το εάν τα αριστερά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραμείνουν σε βουλευτικές και κυβερνητικές θέσεις στο ενδιάμεσο της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και της συνολικής συμφωνίας στο τέλος Ιουνίου είναι αμφίβολο. Το να πάει ο πρωθυπουργός σε εκλογές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην εξασθενημένη και κατακερματισμένη αντιπολίτευση είναι ένα σενάριο που εξετάζεται.
Πηγή protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Τα αποκαλυπτικά απομνημονεύματα της Μέρκελ: Ο γοητευμένος Τραμπ από τον Πούτιν και το «δεν θα είσαι καγκελάριος για πάντα»
- H απάντηση του Απόστολου Γκλέτσου για την ατάκα για τις ανεμογεννήτριες στο debate του ΣΥΡΙΖΑ (vid)
- Γκλέτσος στο debate: «Έχουμε 5.000 ανεμογεννήτριες και βγάζουν μηδέν ρεύμα, δεν έχουν βάλει μπαταρίες» (vid)