Εξεταστική για τα Μνημόνια: Τρόικα καλεί η κυβέρνηση, Βαρουφάκη η ΝΔ, Καραμανλή έως Τσίπρα το ΠΑΣΟΚ
Υπό την βαριά σκιά των αμφίρροπων διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών συνεχίζονται οι συνεδριάσεις της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα Μνημόνια με αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών κομμάτων να διατηρούν μάλλον επιφυλακτική στάση και εκείνοι της αντιπολίτευσης να επιχειρούν ελεγχόμενες επιθέσεις περί υπογραφής νέου μνημονίου.
Οι συγκεχυμένες πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιδιωκόμενης συμφωνίας αλλά και η υπάρχουσα υπογραφή της παρούσας κυβέρνησης την 20η Φεβρουαρίου με την οποία παρατάθηκε κατά ένα τετράμηνο η δεύτερη δανειακή σύμβαση φαίνεται πως αναγκάζουν την πλειοψηφία σε «μετρημένες» κινήσεις. Αυτό αποτυπώνεται και από την πρώτη λίστα μαρτύρων που παρουσίασε στην επιτροπή από την οποία λείπουν οι πρώην πρωθυπουργοί των τελευταίων πέντε ετών. Σύμφωνα δε με επιτελικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «η κλήση των πρώην πρωθυπουργών θα εξαρτηθεί από την πορεία των ερευνών και των πολιτικών εξελίξεων».
Από την άλλη πλευρά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητούν την κατάθεση του σημερινού υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας θα καθορίσει εάν στον κατάλογό τους θα προστεθεί και άλλο στέλεχος της παρούσας κυβέρνησης. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) μάλιστα ζήτησε και τις καταθέσεις όλων των πρωθυπουργών από το 2005 εως σήμερα δηλαδή από τον κ. Κ. Καραμανλή εως και τον κ. Αλ. Τσίπρα. Με εντελώς διαφορετικό σκεπτικό παρουσιάζεται το «Ποτάμι» επισημαίνοντας εξ αρχής πως στόχος είναι να εκδοθεί κοινό πόρισμα ενώ παράλληλα περιόρισε την λίστα μαρτύρων σε ακαδημαϊκούς που μπορούν να φωτίσουν χωρίς σκοπιμότητες τα κρίσιμα ζητήματα.
Οι πρώτοι μάρτυρες
Πάντως, το σύνολο των μελών επιχείρησε να καθορίσει τους πρώτους 20-25 μάρτυρες που θα καταθέσουν στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της ερχόμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι καταθέσεις με εκπροσώπους κοινωνικών και οικονομικών φορέων και στην συνέχεια οι εργασίες να εστιάσουν στους πολιτικούς πρωταγωνιστές. Υπο αυτά τα δεδομένα, οι πρώτοι που θα καταθέσουν την ερχόμενη Τρίτη είναι εκπρόσωποι των ελληνικών ινστιτούτων ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΙΟΒΕ, ΚΕΠΕ, ΕΒΕΑ ΣΟΕ, ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος, ο συνταγματολόγος Γ. Κασσιμάτης, ο επικεφαλής του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Π. Λιαργκόβας, ο πρόεδρος ΕΣΕΕ Β. Κορκίδη. Την επόμενη Πέμπτη θα καταθέσουν εκπρόσωποι ττων γιατρών του κόσμου, των γιατρών χωρίς σύνορα, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κ.α.
Με τρόικα αλλά χωρίς πρώην πρωθυπουργούς η λίστα μαρτύρων του ΣΥΡΙΖΑ για τα Μνημόνια
Να καθίσουν στην «καυτή» καρέκλα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τα Μνημόνια καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη της τρόικα Πολ Τόμεσεν, Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ. Ωστόσο, η λίστα ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνει τα πρόσωπα που διετέλεσαν πρωθυπουργοί την περίοδο Οκτώβριος 2009 – Ιανουάριος 2015 για την οποία διεξάγεται η έρευνα αν και κατά την τοποθέτησή της η εισηγήτρια Νίνα Κασιμάτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της κλήσεις τους λέγοντας «πρέπει να έρθει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος και άλλοι πρώην πρωθυπουργοί για να μας εξηγήσουν τους χειρισμούς τους». Ειδικότερα, η πρώτη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει περίπου 40 μάρτυρες:
-οι υπουργοί Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ζαννιάς, Γ. Στουρνάρας, Φ. Σαχινίδης
-ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος
-οι πρ. υπουργοί Λ. Κατσέλη και Χ. Παμπούκης
-οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης, Κ. Σαββαϊδου, Χρ. Πασπακωνσταντίνου, Ηλ. Πλασκοβίτης
-από την ΕΛΣΤΑΤ οι Μ. Κοντοπυράκης Α. Γεωργίου, Ζ. Γεωργαντά, Ν. Λογοθέτης
-οι πρόεδροι του ΟΔΔΗΧ Σπ. Παπανικολάου. Π. Χριστοδούλου, Στ. Παπαδόπουλος,
-οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μ. Ξαφά, Π. Ρουμελιώτης
-από το ΔΝΤ οι Ντ. Στρος Καν, Μπλ. Ολιβιέρ (επικεφαλής οικονομολόγος), Π. Τόμσεν
-από την τρόικα ο Κλ. Μαζούχ και Μ. Μος
-οι Σταύρος Παπασταύρου (διπλωματικός σύμβουλος Α. Σαμαρά), Ζ. Κ. Τρισέ (ΕΚΤ), Β. Ραντεμάχερ (Γιούροστατ), Τζ. Στίγκλιτς (σύμβουλος Γ. Παπανδρέου), Τ. Βίζερ, Ολ. Ρεν (επίτροπος Ε.Ε.), Λ. Αντόρ (επίτροπος), Μ. Βέισπορτ (Αμερικανός οικονομολόγος). Γ. Κασιμάτης, Κ. Λουμίνα (εμπειρογνώμονας ΟΗΕ), Β. Καβαθάς (ΓΣΕΒΕΕ), εκπρόσωπος μικρομολογιούχων, Κ. Κατσαδώρος (εκπρόσωπος Κλίμακας), Σ. Ρομπόλης (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Η ΝΔ καλεί Βαρουφάκη
Το όνομα του κ. Γιάνη Βαρουφάκη ξεχωρίζει από την λίστα μαρτύρων της ΝΔ. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε τους λόγους κλήσης του σημερινού υπουργού οικονομικών λέγοντας: «1ος λόγος: Διετέλεσε σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου. 2ος λόγος: Υπέγραψε την 3η τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης… το περιεχόμενο των επικαιροποιήσεων των Συμβάσεων είναι το ίδιο. Διέπονται δε όλες από το αγγλικό δίκαιο. Εναποθέτουν, σε περίπτωση διαφοράς, την αποκλειστική δικαιοδοσία στα δικαστήρια του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου. Συνδέονται δε όλες οι επικαιροποιήσεις με την Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, της 15ης Μαρτίου 2012. Δηλαδή, με την περίοδο στην οποία αναφέρεται η απόφαση της Βουλής. 3ος λόγος: Η ψηφισθείσα πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής αναφέρει ότι «το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής έχει απολύτως αποτύχει». Την ίδια στιγμή όμως, ο νυν Υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει, εγγράφως, στο Eurogroup, ότι τα δημοσιονομικά επιτεύγματα της προηγούμενης Κυβέρνησης αποτελούν «σημείο αφετηρίας» και «σημείο εκκίνησης» για μια επωφελή για τη χώρα συμφωνία. Πώς συνεπώς το Πρόγραμμα έχει απολύτως αποτύχει;».
Αναλυτικότερα, η λίστα της ΝΔ περιλαμβάνει:
«Υπουργοί Οικονομικών: Γεώργιος Παπακωνσταντίνου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Φίλιππος Σαχινίδης, Γεώργιος Ζανιάς, Ιωάννης Στουρνάρας, Γκίκας Χαρδούβελης, Γιάνης Βαρουφάκης.
Διοικητές Τράπεζας της Ελλάδος: Γεώργιος Προβόπουλος, Ιωάννης Στουρνάρας (με την καινούργια ιδιότητα μετά τον Ιούνιο του 2014). Γενικοί Γραμματείς Υπουργείου Οικονομικών: Ηλίας Πλασκοβίτης, Γιώργος Μέργος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Τάσος Αναστασάτος.
Γενικοί Διευθυντές Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού ΓΛΚ: Χρήστος Ντζιούνης, Παναγιώτης Καρακούσης, Σταυρούλα Μηλιάκου
Επικεφαλής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας / ΕΛΣΤΑΤ: Εμμανουήλ Κοντοπυράκης, Ανδρέας Γεωργίου.
Πρόεδροι Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων: Γεώργιος Ζανιάς (με την παλαιότερη ιδιότητά του [Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2012]), Παναγιώτης Τσακλόγλου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, Τάσος Αναστασάτος, Γεώργιος Χουλιαράκης (ο τελευταίος λόγω και της Έκθεσης του Απριλίου του 2015 για την περίοδο 2013-2014)
Γενικοί Διευθυντές ΟΔΔΗΧ: Σπυρίδων Παπανικολάου, Πέτρος Χριστοδούλου, Στυλιανός Παπαδόπουλος
Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ):Παναγιώτης Θωμόπουλος, Πρώην Πρόεδρος, Αναστασία Σακελλαρίου, Πρώην Διευθύνουσα Σύμβουλος
Εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Παναγιώτης Ρουμελιώτης, Θάνος Κατσάμπας
ΚΕΠΕ / ΙΟΒΕ / Επιμελητήρια: Παναγιώτης Κορλίρας, Πρώην Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) (Ιανουάριος 2010 – Απρίλιος 2013), Νικόλαος Φίλιππας, Πρώην Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) (Απρίλιος 2013 – Απρίλιος 2015), Τάκης Αθανασόπουλος, Πρόεδρος Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Νικόλαος Βέττας, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Λοιπά πρόσωπα:Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Από το εξωτερικό: Dominique Strauss-Kahn, Πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Christine Lagarde, Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Jean-Claude Trichet, Πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Mario Draghi, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Joaquin Almunia, Πρώην Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Olli Rehn, Πρώην Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Jean-Claude Juncker, Πρώην Πρόεδρος του Eurogroup, πρώην Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επικεφαλείς Τρόικα (principals).
ΛΙΣΤΑ ΠΟΤΑΜΙΟΥ
Ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) επισήμανε ότι δεν θα καλέσουν πολιτικά πρόσωπα, αλλά «ειδικούς», που θα επιχειρήσουν να δώσουν «ψύχραιμες και καθαρές απαντήσεις». Ειδικότερα, το «Ποτάμι» θα καλέσει τους εξής ακαδημαϊκούς:
1. Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
2. Χριστόφορος Πισσαρίδης (Sir Chris Pissarides), Καθηγητής του London School of Economics και του Πανεπιστημίου Κύπρου, πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου, κάτοχος νόμπελ Οικονομίας
3. Πάνος Τσακλόγλου, Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
4. Χρυσάφης Ιορδάνογλου, Επίκουρος Καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου, ιστορικός της ελληνικής μεταπολεμικής οικονομίας
5. Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ
6. Kevin Featherstone, Καθηγητής Ευρωπαϊκής πολιτικής του London School of Economics
7. Μιχάλης Ρηγίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
8. Γιώργος Β. Δερτιλής, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και EHESS, Paris
9. Jean Pisani-Ferry, Καθηγητής Université Paris-Dauphine, Διευθυντής του think tank Bruegel
10. Jens Bastian, Οικονομολόγος, ερευνητής, πρώην στέλεχος Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης
11. Μάνος Ματσαγγάνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
12. Αριστείδης Μπιτζένης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
13. Πάνος Καζάκος, Ομότιμος Καθηγητής διεθνών, οικονομικών και ευρωπαϊκών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών
14. Παναγιώτης Λιαργκόβας, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
15. Πλάτων Τήνιος, Eπίκουρος Kαθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Επιστημονικός Συνεργάτης στο ΕΛΙΑΜΕΠ
16. Σπύρος Λαπατσιώρας, Λέκτορας Πανεπιστημίου Κρήτης
Ακόμη, ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) ζήτησε την κλήση όλων των υπουργών Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, του ΙΟΒΕ και διεθνών παραγόντων.
Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος, ζήτησε να κληθεί για κατάθεση ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Εκτός αυτού, η λίστα ΑΝΕΛ περιλαμβάνει τα ονόματα των: Λ. Παπαδήμου, Ε. Βενιζέλου, Γ. Παπακωνσταντίνου, Κλ. Ρέγκλινγκ, Πίτερ Σπίγκελ, Χ. Ράιχενμπαχ, Γ. Φούχτελ, Στ. Παπασταύρου, Ντ. Στρος-Κάν, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κ.ά.
Ανδρέας Λοβέρδος: «Να καταθέσουν Καραμανλής και Τσίπρας»
Ο κ. Λοβέρδος ανέπτυξε με λεπτομέρειες την άποψη του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την πολιτική των τελευταίων πέντε ετών.
Παρουσίασε την εικόνα των δημοσιονομικών την περίοδο που ανέλαβε το κόμμα του τη διακυβέρνηση της χώρας, επισήμανε τα ποσά των δανειακών συμβάσεων, αλλά και τις θετικές επιπτώσεις του PSI.
Ζήτησε να ξεκινήσουν οι καταθέσεις με τεχνοκράτες, που θα βοηθήσουν τα μέλη να κατανοήσουν τις πραγματικές διαστάσεις και πρόσθεσε πως «για εμάς αποτελεί προϋπόθεση να έρθουν εδώ όλοι οι πρωθυπουργοί. Από τον Καραμανλή έως τον κ. Τσίπρα, καθώς και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών».
Πηγή protothema.gr