Bloomberg: Πολ Τόμσεν, ο πιο μισητός άνθρωπος στην Ελλάδα
Ως έναν από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα χαρακτηρίζει το Bloomberg τον Πολ Τόμσεν, τον άνθρωπο του ΔΝΤ στη χώρα μας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα βοήθειας από το 2010 έως και το 2014.
Σκιαγραφόντας τον ρόλο και το προφίλ του Δανού τεχνοκράτη, το διεθνές πρακτορείο αναφέρει ένα χαρακτηριστικό περιστατικό του πώς τον αντιμετωπίζουν οι Έλληνες. Το 2013 ένας άνδρας συνελήφθη στην Αθήνα γιατί του πετούσε κέρματα έξω από το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα, αναφέρεται στην τελευταία διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Σαμαρά, το 2014, η οποία δεν έκλεισε με αποτέλεσμα η Ελλάδα να οδηγηθεί σε εκλογές και ο 60χρονος Τόμσεν να βρεθεί αντιμέτωπος με μια άπειρη ηγεσία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τόμσεν διατηρεί σταθερή τη θέση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ όπως ακριβώς έκανε και με την προηγούμενη κυβέρνηση, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά διακυβεύεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ και το ΔΝΤ.
"Η θέση του Τόμσεν τον έχει αναδείξει σε αρχιτέκτονα του ευρώ, κάτι που τον έχει βοηθήσει να αποφασίσει την μοίρα του κοινού νομίσματος" γράφει το Bloomberg.
"Η συμφωνία του Δεκεμβρίου ήταν μια ευκαιρία που δεν έπρεπε να χαθεί. Άφησαν να φύγει μια σχετικά συνεργάσιμη κυβέρνηση η οποία αντικαταστήθηκε από μια άλλη που δεν επρόκειτο να κάτσει ήσυχα. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που δημιούργησαν μόνοι τους" τονίζει ο Martin Edwards, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Seton Hall University.
Ο Τόμσεν, που μάλιστα παραλίγο να μην προσληφθεί από το Ταμείο, πήρε προαγωγή από την ίδια την Κριστίν Λαγκάρντ τον Νοέμβριο που μας πέρασε κι ανέλαβε το ευρωπαϊκό τμήμα του ΔΝΤ.
Στο βιογραφικό του πάντως έχει αρκετά "επιτεύγματα" όπως η διάσωση της Ισλανδίας και της Πορτογαλίας, ενώ έχει βρεθεί σε διάφορα πόστα στη Ρωσία και τη πρώην Γιουγκοσλαβια. Αυτή τη στιγμή είναι επίσης υπεύθυνος για το πρόγραμμα διάσωσης της Ουκρανίας.
"Έχει αναπτύξη μια αντοχή και όρεξη στο να είναι στο μάτι του κυκλωνα. Εάν τον ρωτήσεις ποια νομίζει ότι θα μπορούσε να είναι η συνταγή ανάπτυξης στην Ευρώπη, δεν πολυενδιαφέρεται αλλά αν τον ρωτήσεις τι θα έκανε εάν γινόταν ένα bank run τότε ζωντανεύει" λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος στην UniCredit Bank και πρώην συγκάτοικός του στο πανεπιστήμιο, Erik Nielsen.
Ένας πρώην συνάδελφός του Τόμσεν στο ΔΝΤ, ο Ασόκα Μόντι, είχε γράψει προ καιρού ότι το ΔΝΤ πρέπει να αναγνωρίσει δημόσια την ευθύνη του για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η χώρα και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους της.
Γράφει το Bloomberg: «Υπάρχουν μικρές ενδείξεις ότι το ΔΝΤ και ο Τόμσεν θα λυγίσουν τελικά ή θα διασχίσουν τις δικές τους κόκκινες γραμμές. Μπορεί κάποιοι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του προϋπολογισμού να είναι διαπραγματεύσιμοι, η γενικότερη θέση του ΔΝΤ είναι να κατέβει το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα και να υπάρξει δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και περικοπές στις συντάξεις.
Ο Τόμσεν γεννηθηκε στην Ααμπένραα της Δανίας, μια πόλη 16.000 κατοίκων, κοντά στα γερμανικά σύνορα. Ο πατέρας του ήταν μπακάλης και η μητέρα του ασχολήθηκε με την ανατροφή του ιδίου και των πέντε αδελφών του. Πήγε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στον τομέα των Οικονομικών και όπως θυμάται ο τότε καθηγητής του Νιλς Θίγκεσεν, ήταν ένας εργατικός, επίμονος και ήσυχος φοιτητής που αντί να κάνει μια δουλειά ρουτίνας στο ΔΝΤ, αποφάσισε να βγει μπροστά και να αναλάβει δύσκολες αποστολές. Μάλιστα, είναι παροιμιώδης σε όλους η αντοχή του στις συζητήσεις, καθώς μπορεί να κάτσει μέχρι να χαράξει και να συζητάει σε ένα τραπέζι χωρίς να εμφανίσει σημάδια κούρασης. Έτσι, έκανε και σε εκείνη τη συνάντηση του Δεκεμβρίου που σήμανε το τέλος της κυβέρνησης Σαμαρά.
Πηγή newmoney.gr