Φίλης: Αναγνωρίζουμε τον πόνο των Ποντίων, αλλά δεν πρόκειται για γενοκτονία
Δεν αναγνωρίζει την γενοκτονία των Ποντίων ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, καθώς κατά την άποψή του δεν πληρούνται τα «επιστημονικά κριτήρια» για έναν τέτοιο χαρακτηρισμό. Ο κύριος Φίλης, που είναι δημοσιογράφος στο επάγγελμα και όχι ιστορικός, υποστήριξε πως «πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων».
Ο κύριος Φίλης σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε χαρακτηριστικά σε σχέση με το ζήτημα: «Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το Ελληνικό Κράτος, την Σουηδία και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.
Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.
Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».
«Δεν θέλαμε εμείς να επιβάλουμε το 23% στην εκπαίδευση»
Μπορεί από την Κομισιόν και μάλιστα από τα χείλη του Πιερ Μοσκοβισί να έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν ήταν οι δανειστές που ζήτησαν την επιβολή 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά αυτό ουδόλως εμπόδισε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να επιμείνει στην εκδοχή ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να επιβάλει το φόρο αυτό. «Ήταν μια πρόταση που απαντούσε στην πίεση για φορολογικά έσοδα. Δεν θέλαμε εμείς να επιβάλουμε τον φόρο αυτό» υποστήριξε στη συνέντευξή του στο STAR.
Προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις για το αλαλούμ σχετικά με την εφαρμογή ή όχι του μέτρου και την εξεύρεση ισοδυνάμων ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στη λύση του ζητήματος. «Ήδη καταλήγουμε σε κάποια ισοδύναμα, και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι λύσεις στο ζήτημα» είπε ο κ. Φίλης. Δίνοντας, μάλιστα, μια ιδέα του σκεπτικού που επικρατεί στην κυβέρνηση είπε ότι «προσπαθούμε να μην πάμε στην εύκολη λύση της οριζόντιας φορολογίας».
Ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε, επίσης, αλλαγές στο σύστημα εξετάσεων. «Προβλέπουμε αλλαγή του συστήματος και συνολικά των εξετάσεων μέσα στην τάξη. Δεν πρόκειται να γίνει αύριο, αλλά είναι θέμα μελέτης και για αυτό έχουμε εξαγγείλει δημόσιο, εθνικό και κοινωνικό διάλογο, όπου θα πάρουν μέρος όλοι οι φορείς, όπως οι πολίτες και ίδιος ο εκπαιδευτικός», πρόσθεσε ο υπουργός.
Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαιδευση στη χώρα, ο κ. Φίλης επανέλαβε ότι γίνονται προσπάθειες να διευκολυνθούν τα ιδρύματα, παρά τη μείωση της χρηματοδότησης τους, με τη μείωση δημοτικών τελών ή τον περιορισμό του κόστους του ρεύματος. Ωστόσο επεσήμανε ότι η μείωση της χρηματοδότησης οφείλεται στο γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η τριτοβάθμια μπορεί να βρει χρηματοδότηση και από ερευνητικά προγράμματα.
Πάντως, ο κ. Φίλης επεσήμανε: «Οι επιστήμονες μας ειναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και αυτό αποδεικνύει την ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια».
Ακόμη, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες να στελεχωθούν απο περισσότερους μεταδιδακτορικούς φοιτητές τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια. Επίσης, εξήγγειλε την ψηφιακή κάρτα φοιτητή, η οποία θα αφορά τη σίτιση των φοιτητών, με στόχο να γίνει πράξη πριν το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.
Για τη σίτιση στα σχολεία, ο υπουργός εξήγγειλε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος σίτισης, που θα αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες μέρες και το οποίο προβλέπει την παροχή 10.000 μερίδων φαγητού ημερησίως σε σχολεία που δεν εχουν κυλικείο, με την αρωγή της εκκλησίας, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδιωτικών φορέων.
Για τη δευτεροβάθμια εκπαιδευση, ο υπουργός επεσήμανε, τέλος, ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών ούτε θα αυξηθεί, ούτε θα μειωθεί.
Πηγή protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Στέφανος Κασσελάκης: «Πιστεύω ότι ήταν ένα σχέδιο από το σύστημα για να με σπρώξουν σιγά σιγά έξω» (vid)
- ΠΑΣΟΚ: Φουρτούνες για τη συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά, δεν έχει βάση να πάμε σε λαϊκό μέτωπο, λέει η Διαμαντοπούλου, θα πάμε στο 5% προειδοποιεί ο Νίκος Παπανδρέου
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών