ΕΚΤ: Αν η Ελλάδα κάνει τις μεταρρυθμίσεις δεν θα χρειαστεί προληπτικά μέτρα

Gazzetta team
ΕΚΤ: Αν η Ελλάδα κάνει τις μεταρρυθμίσεις δεν θα χρειαστεί προληπτικά μέτρα
«Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων»

Αν η Ελλάδα εφαρμόσει με συνέπεια και σταθερότητα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει τα προληπτικά μέτρα που της ζητούνται, αναφέρει ο ιταλός Φραντσέσκο Ντρούντι, επικεφαλής πλέον της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα.

«Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων», τονίζει ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

«Πρόσφατα υπήρξαν κάποιες θετικές ενδείξεις και θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει αυτή την πορεία», υπογραμμίζει.

«Μην ξεχνάτε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ήταν πολύ σύνθετη και απαιτούσε την εφαρμογή εκτεταμένου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, το οποίο έπρεπε να καλύψει διάφορους τομείς της οικονομίας. Οι περίοδοι μεταρρυθμίσεων εναλλάσσονταν με περιόδους χρονοτριβής και, κατά συνέπεια, η Ελλάδα δεν μπόρεσε μέχρι στιγμής να πετύχει διατηρήσιμη επάνοδο στις αγορές», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ερωτηθείς για την ανάγκη να λάβει η Αθήνα προληπτικά μέτρα, ανέφερε ότι σκοπός των μέτρων είναι να μειώσουν τους κινδύνους του προγράμματος. «Αλλά τα μέτρα αυτά θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους της για το πρωτογενές πλεόνασμα. Και αν η Ελλάδα εφαρμόσει με συνέπεια και σταθερότητα τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα διασφαλίσουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, θα προαγάγουν τις επενδύσεις και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Είμαι πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό», είπε.

Πηγή: newsbeast.gr