Ολοκληρώθηκε το Eurogroup:Τις επόμενες ημέρες η συμφωνία

Gazzetta team
Ολοκληρώθηκε το Eurogroup:Τις επόμενες ημέρες η συμφωνία
Ντομπρόφσκις: Το EuroWorking Group θα δώσει αναφορά στις 24 Μαΐου - Θα συζητηθούν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Με το Eurogroup να ολοκληρώνεται από λεπτό σε λεπτό, οι υπουργοί οικονομικών εξέτασαν την ελληνική πρόταση για τον μηχανισμό των εφεδρικών μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για να δώσει τη συγκατάθεση του στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που παρουσίασε ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών βασιζόταν σε δύο άξονες. Αρχικά την μη εξαίρεση των βασικών δαπανών του κράτους, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, μειώνοντας καθολικά τις δαπάνες του κράτους έτσι ώστε να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις από τους και προστατεύοντας κάποιες επιλεγμένες κοινωνικού τύπου κρατικές δαπάνες.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μηχανισμού. Οι αποκλίσεις θα κρίνονται από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του προηγούμενου έτους που θα εξετάζονται από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η πρόταση της Ελληνικής πλευράς προβλέπει την σύνταξη από τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κάθε 30 Απριλίου, μιας έκθεσης πρόοδού της Ελληνικής οικονομίας και θα αναφέρονται τυχόν παρατυπίες έτσι ώστε να ενεργοποιείται ο μηχανισμός. Στο πλαίσιο αυτό η έκθεση θα εξετάζεται από την Ελληνική Βουλή και τους Ευρωπαικούς Θεσμούς.

Πηγή: protothema.gr