Τελικά υπάρχει... σκορδαλιά χωρίς Τσίπρα;

Τελικά υπάρχει... σκορδαλιά χωρίς Τσίπρα;
Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Μιχάλης Τσαμπάς κάνει ένα πρώτο... ταμείο για το πρόσωπο που πρωταγωνίστησε στην Ελληνική πολιτική σκηνή πάνω από μια δεκαετία!

Από άλλους χαρακτηρίστηκε ως «είδηση – βόμβα». Από άλλους ως κάτι απόλυτα αναμενόμενο. Μάλλον το δεύτερο μοιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα, έστω κι αν η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σαφώς και συνιστά είδηση πρώτου μεγέθους.

Μια πάντως είδηση που έμοιαζε προδιαγεγραμμένη από την βαριά εκλογική ήττα του ίδιου, αλλά και του κόμματός του στις Εθνικές εκλογές της 21ης Μαϊου.

Τα όσα έγιναν την περασμένη Κυριακή (25/6) ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενα, καθώς ουδείς πίστευε πως ένα ματσάκι που ξεκινούσε από το -20 για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα μπορούσε μέσα σε ένα μήνα να γυρίσει.

Άλλωστε και ο τρόπος που πολιτεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον μήνα που μεσολάβησε των δύο εκλογικών αναμετρήσεων ήταν εντελώς διεκπεραιωτικός, παρά το γεγονός ότι παρουσιάστηκε μια... πλειάδα νέων προσώπων κάπως σαν «dream team αλλαγής». Στην πραγματικότητα όλοι ήξεραν ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων και γι' αυτό απόρησαν όταν το βράδυ της 25ης Ιουνίου από τα γραφεία της Κουμουνδούρου ο πρώην Πρωθυπουργός δεν κατέθεσε μια ξεκάθαρη παραίτηση, αλλά... θόλωσε το τοπίο ζητώντας ουσιαστικά ανανέωση της εντολής προς τον ίδιο από την βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέσσερις μέρες μετά ο ίδιος (κι αφού... εξαφανίστηκε μερικά 24ωρα προφανώς βυθισμένος στις σκέψεις του) έστριψε το τιμόνι προς τον δρόμο της οριστικής παραίτησης. Δηλώνοντας πάντως «παρών» και στην επόμενη μέρα, κάτι που συνηθίζουν να κάνουν όλοι οι... πρώην. Το αν ο Αλέξης Τσίπρας στα 48 του χρόνια θα είναι οριστικά «πρώην» θα το δείξει η ίδια η ιστορία. Νέος είναι ακόμη για... απόσυρση θα πει κανείς.

Όμως ο ίδιος τα έκανε όλα νέος. Νέος εμφανίστηκε ως υποψήφιος του Συνασπισμού στον Δήμο Αθηναίων, νέος πήρε... το δαχτυλίδι της διαδοχής του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλαβάνο, νέος έγινε και Πρωθυπουργός της «πρώτης φοράς Αριστεράς». Σαφώς και όλο το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην επόμενη μέρα στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η... παρέλαση από τους «Ηρακλειδείς του στέμματος» που είχε αρχίσει από τις εκλογές του Μαϊου πήρε πλέον επίσημη μορφή μετά την συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο. Αχτσιόγλου, Σακελλαρίδης, Τσακαλώτος, Χαρίτσης κάποια από τα ονόματα που θα μας απασχολήσουν τις επόμενες ημέρες, με την πρώτη να φαντάζει ήδη ως το μεγάλο φαβορί για την επόμενη ημέρα του «νέου ΣΥΡΙΖΑ».

Βέβαια εδώ ανοίγει μια παρένθεση, η ιστορία μας έχει αποδείξει πως τα φαβορί στις κούρσες διαδοχής δεν κόβουν πάντα πρώτα το... νήμα. Ούτε ο Κώστας Σημίτης ήταν φαβορί, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε καν πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Κλείνει η παρένθεση. Θα είναι εύκολη αυτή η επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου; Όχι. Ξεκάθαρα.

Με τα καλά και τα στραβά του, με τα λάθη και τα σωστά του, ο Αλέξης Τσίπρας επί μια 15ετία έστησε ένα... προσωποπαγές κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στα «καλά του χρόνια» υπήρξε One Man Show! Μπορεί δεξιά και αριστερά στα τηλεοπτικά πάνελ να ακούγονται διάφορα όμορφα για τις «διεργασίες της αριστεράς» αλλά οι πάντες ξέρουν πως το... άστρο Τσίπρα είναι αυτό που οδήγησε ένα κόμμα του 3% στην εξουσία.

Η προσωπικότητά του αλλά προφανώς και οι καταστάσεις της εποχής. Μνημόνια, ανεργία, κυριαρχία του λαϊκισμού, «να καεί να καεί το μπουρδέλο η Βουλή», απογοήτευση των πολιτών από το πολιτικό σύστημα και προσωπικό.

Ζητούσε το νέο, το διαφορετικό, το οποίο τότε πρέσβευε ο άφθαρτος Τσίπρας. Η 29η μέρα του Ιουνίου του 2023 είναι ξεχωριστή καθώς ένα πρόσωπο που για πάνω από 10 χρόνια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρωταγωνίστησε στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας αποσύρεται. Αφήνει τους συντρόφους του (αφού συνέλθουν από το σοκ της αποχώρησης) να φτιάξουν την... σκορδαλιά των επόμενων ετών.

Μένει να δούμε αν και κατά δήλωση Τσίπρα «υπάρχει σκορδαλιά χωρίς σκόρδο και ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα». Το σίγουρο είναι ότι αν και ξεμπερδέψαμε με τις εκλογές, δεν θα πλήξουμε ούτε τον Ιούλιο. Τα μπάνια του λαού μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη...

Μιχάλης Τσαμπάς
Μιχάλης Τσαμπάς

Η πρώτη επαφή με τον.. χώρο έγινε στις «Παιδικές Φωνές» της Τετάρτης Δημοτικού σε ένα σχολείου του Αγρινίου. Ενα αθλητικό μονόστηλο και... όλος ο κόσμος δικός του. Από τότε κύλησαν... τόνοι κυβικά νερού στο αυλάκι αλλά το μυαλό πάντα εδώ γύρω τριγύριζε.

Για μια δεκαετία και κάτι μια μαγευτική περιήγηση στον κόσμο του χαρτιού και της εφημερίδας. Εφημερίδων για την ακρίβεια. Και μια και δύο και τρεις. Με μια τζούρα κι από ραδιόφωνο. Όμως η άλλοτε κραταιά και πλέον μια γλυκιά ανάμνηση «Αθλητική Ηχώ» έχει την δική της ξεχωριστή θέση στην καρδιά.

Κι από τον Ιούνιο του 2008 (βάλε κι ένα μήνα πριν τα δοκιμαστικά) το Gazzetta κυριαρχεί. Τα κτήρια αλλάζουν. Πότε Κατεχάκη, πότε Νέο Ηράκλειο και τώρα Αγία Παρασκευή. Η αγαπημένη όμως συνήθεια 15 ετών δεν αλλάζει ποτέ. Θέματα, τίτλοι, ειδήσεις, μεταγραφές, αποκλειστικότητες, συνεντεύξεις, αφιερώματα, μεγάλες διοργανώσεις. Όλα περνάνε μπροστά από τα μάτια και μεταφέρονται με αγάπη στην οθόνη. Συνεχίζεται...