Αρχαιολόγοι ξαναέφτιαξαν την «κέτσαπ» των αρχαίων Ρωμαίων (vid)

Gazzetta team
Αρχαιολόγοι ξαναέφτιαξαν την «κέτσαπ» των αρχαίων Ρωμαίων (vid)
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τι υλικά περιελάμβανε η... κέτσαπ των αρχαίων Ρωμαίων, πετυχαίνοντας να τη φτιάξουν γευστικά ίδια.

Η έκρηξη του Βεζούβιου κατέστρεψε το 79 μ.Χ. την Πομπηία, η ηφαιστειακή τέφρα, ωστόσο, που κάλυψε τα πάντα, προσφέρει σήμερα στους αρχαιολόγους σημαντικές υπηρεσίες και εκπληκτικά ευρήματα.

Όπως τονίζεται, λοιπόν, σε ντοκιμαντέρ του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Channel 5, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν από τι ακριβώς φτιαχνόταν η... κέτσαπ της αρχαίας Ρώμης.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά κατάφεραν να την ξαναφτιάξουν κιόλας, γευστικά ίδια!

Στο ''Ancient Mysteries'' βλέπουμε τον Δρ Ντάριο Μπερνάλ Κασασόλα και την ομάδα του να ανακαλύπτουν στη διάρκεια ανασκαφών στην Πομπηία ένα εργοστάσιο γάρου, με αμφορείς, που περιείχαν αυτή την αρχαία ρωμαϊκή σάλτσα, την οποία και λάτρευαν οι Ρωμαίοι.

 

Ο γάρος, ουσιαστικά, ήταν ένας καρύκευμα της ρωμαϊκής και έπειτα Βυζαντινής κουζίνας, που παρασκευαζόταν από ψάρι. Γάρο, για παράδειγμα, έβαζαν σε αλμυρά, αλλά και γλυκά εδέσματα, όπως προτιμούσε ο καθένας, για να νοστιμίσουν.

«Τώρα, για πρώτη φορά, ένα πραγματικό δείγμα γάρου μπορεί να αναλυθεί και να ανακαλύψουμε από τι ακριβώς φτιαχνόταν», αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ.

Η ανάλυση, πράγματι, έδειξε τι είδους μπαχαρικά και ψάρια χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι για την παρασκευή του γάρου.

Ένας άλλος αρχαιολόγος, ο Δρ Παλάσιος, τόνισε, λοιπόν, πως ο γάρος φτιαχνόταν από εντόσθια γαύρου και βότανα της Μεσογείου.

Φαίνεται, δε, ότι η... κέτσαπ υπήρχε από το πιο ταπεινό σπίτι έως την πιο πολυτελή έπαυλη!

«Ήταν η κέτσαπ του ρωμαϊκού κόσμου», σχολίασε ο Δρ Μπένεντικτ Λόουβι του πανεπιστημίου της Βόρεια Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

Βέβαια, πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο γάρος έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη μόλυνση των Ρωμαίων με παρασιτικά σκουλήκια ψαριών!

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε μια ανασκαφή σε εργαστήριο παραγωγής γάρου στο Ισραήλ, που ήρθε στο «φως» πριν από λίγες μέρες: