Νέα βεβήλωση εβραϊκού μνημείου στη Θεσσαλονίκη (pics)
Ρίχνοντας μπογιές και γράφοντας συνθήματα, άγνωστοι βεβήλωσαν το Εβραϊκό Μνημείο που βρίσκεται εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για το μνημείο που τοποθετήκε σε ανάμνηση του παλαιού εβραϊκού νεκροταφείου που καταστράφηκε το 1942.
Τις φωτογραφίες ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook η καθηγήτρια Ελένη Χοντολίδου. Η επίθεση έρχεται δύο εβδομάδες μετά την ίδια επίθεση με μπογιές στο μνημείο του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Καταδίκη από το ΑΠΘ
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, τη βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείο στην Πανεπιστημιούπολη, υπογραμμίζοντας πως «ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν προσφέρουν λύσεις αλλά αποτελούν το πρόβλημα».
«Λύσεις προσφέρουν η μόρφωση και η παιδεία» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ζημιά αποκαταστάθηκε άμεσα.
«Σήμερα άγνωστοι βεβήλωσαν το μνημείο του εβραϊκού νεκροταφείου στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Αποκαταστήσαμε άμεσα τη ζημιά και καταδικάζουμε την απαράδεκτη πράξη» τονίζεται και προστίθεται: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για καλύτερη παιδεία και για μια πιο ανεκτική κοινωνία».
ΣΥΡΙΖΑ: Η ακροδεξιά ρητορική υποδαυλίζει τέτοιου είδους φασιστικές πρακτικές
«Ο αντισημιτισμός, η μισαλλοδοξία, ο θρησκευτικός φανατισμός δεν έχουν καμία θέση στην ελληνική κοινωνία. Η σημερινή βεβήλωση του μνημείου του εβραϊκού νεκροταφείο στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος προκαλεί αποτροπιασμό. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν, επιτέλους, ότι η ακροδεξιά ρητορική υποδαυλίζει τέτοιου είδους φασιστικές πρακτικές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Δήμος Θεσσαλονίκης: Μέγιστη προσβολή όχι μόνο στη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών αλλά και στη συλλογική μνήμη και την ιστορία της πόλης
Τον «έντονο αποτροπιασμό» της εκφράζει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη βεβήλωση - για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων - του Μνημείου του Ολοκαυτώματος, στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
«Η βεβήλωση του Μνημείου που θυμίζει ότι το ίδιο το πανεπιστήμιο της πόλης χτίστηκε πάνω στο ξεριζωμένο νεκροταφείο των Εβραίων συμπολιτών μας αποτελεί μέγιστη προσβολή όχι μόνο στη μνήμη των Εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, αλλά κυρίως στην ίδια τη συλλογική μνήμη και την ιστορία της πόλης", αναφέρει η διοίκηση σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: "το μίσος και η ρατσιστική βία που οδήγησαν το χέρι των δραστών δεν αρμόζουν στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που θα φιλοξενήσει το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας ως ένα μνημείο παγκόσμιας αναφοράς κατά του ρατσισμού. Δεν αρμόζουν, επίσης, στην πόλη που σφύζει από επισκέπτες από όλο τον κόσμο, που αποτελεί τουριστικό προορισμό ακριβώς χάρη στην πλούσια ιστορία της και στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της".
Καταλήγοντας, τονίζει ότι η πόλωση που κυριαρχεί στην κεντρική πολιτική σκηνή και στη χώρα ολόκληρη το τελευταίο διάστημα, με αφορμή θέματα εξωτερικής πολιτικής που απασχολούν την δημόσια ατζέντα, οπλίζει ακραίους και περιθωριακούς που βρίσκουν ευκαιρία να πλήξουν την ίδια τη δημοκρατία, αλλά και την ανοικτή και ανεκτική κοινωνία.
«Ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, η βία κάθε είδους, οι βανδαλισμοί και οι προσβλητικές ύβρεις απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό, η απουσία ανοχής και αποδοχής του Άλλου, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κρίση, οικονομική και κοινωνική, που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και χρόνια. Όμως, δεν πρέπει να περάσουν, δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά, οι ένοχοι πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν», υπογραμμίζει.
Πηγή: reader.gr