ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ: Περισσότεροι από 24 οι νεκροί, πάνω από 150 οι τραυματίες στην Ανατολική Αττική (pics & vids)

Gazzetta team
ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΝΘΟΣ: Περισσότεροι από 24 οι νεκροί, πάνω από 150 οι τραυματίες στην Ανατολική Αττική (pics & vids)
Τραγωδία! Όλεθρος! Βιβλική καταστροφή! Περισσότεροι από 24 νεκροί (μεταξύ των οποίων κι ένα βρέφος 6 μηνών), δεκάδες τραυματίες, ανυπολόγιστες καταστροφές σε εκατοντάδες σπίτια κι αυτοκίνητα είναι η... σφραγίδα της πύρινης λαίλαπας στην Αν. Αττική. Φόβοι για αύξηση του τραγικού απολογισμού με το φως της μέρας!

Ολονύκτιες είναι οι προσπάθειες πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών αλλά κι απλών ανθρώπων για την ασφαλή μεταφορά εκατοντάδων ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν από το πύρινο μέτωπο που κατέκαψε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Μάτι, Ραφήνα, Νέος Βουτζάς μετρούν τις πληγές τους από το ολέθριo πέρασμα της πυρκαγιάς, ενώ τουλάχιστον 24 άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 156 είναι οι τραυματίες, με 11 από αυτούς να βρίσκονται διασωληνωμένοι και σε σοβαρή κατάσταση. Ακόμα υπάρχουν και 16 παιδιά με εγκαύματα και τραύματα.

Λίγα λεπτά πριν τις 3 τα ξημερώματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς, 88 τραυματίες -μερικοί εξ αυτών σε σοβαρή κατάσταση, με τα περισσότερα θύματα να εντοπίζονται σε αυτοκίνητα, σπίτια αλλά και σε παραλίες στο Μάτι.

Κάτοικοι και διασώστες, ωστόσο, εκφράζουν φόβους για δραματική αύξηση του τραγικού απολογισμού, καθώς με το φως της ημέρας θα γίνει σαφές το μέγεθος της καταστροφής και όσα άφησε πίσω της.

Δραματικές στιγμές εξελίσσονταν για ώρες στο λιμάνι της Ραφήνας, όπου δεκάδες σκάφη του Λιμενικού, μαζί με πλοία της γραμμής αλλά κι ιδιωτικά αλιευτικά και τουριστικά σκάφη, μετέφεραν τους διασωθέντες από παραλίες κατά μήκος της ακτής της ανατολικής Αττικής, που παρέμειναν για ώρες εγκλωβισμένοι μεταξύ της φωτιάς και του πυκνού καπνού.

Εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη στεριά, όπου ανέμεναν συγγενείς τους που αγωνιούσαν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Δυστυχώς, αρκετές αναφορές διασωθέντων κάνουν λόγο για αρκετά επιπλέον θύματα, ενώ αρκετά είναι τα σημεία που δεν έχουν προλάβει να ερευνηθούν από τις αρχές.

Μεταξύ των θυμάτων είναι κι ένα βρέφος μόλις 6 μηνών, που έχασε τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμα τα πύρινα μέτωπα στην Αττική. Συγκεκριμένα, εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της Κινέτας, της Καλλιτεχνούπολης- Νέου Βουτζά και στο Μάτι Μαραθώνα, με δεκάδες σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ μέχρι στιγμής οι αρχές επιβεβαιώνουν τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, με τον φόβο ότι ο τραγικός απολογισμός θα αυξηθεί δραματικά.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Γιώργος Μαθιόπουλος, πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ, έκανε λόγο για κλήση που έλαβε πλήρωμα ασθενοφόρου κι αφορά απανθρακωμένο θύμα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, ενώ αυξάνονται οι φόβοι για την ύπαρξη περισσότερων θυμάτων, με την ΕΡΤ να κάνει λόγο για δύο θύματα (ένα στη Ραφήνα κι ένα στο Μάτι) αλλά και για τουλάχιστον 25 τραυματίες.

Σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση εντοπίστηκε ένα 14χρονο κορίτσι από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ραφήνας, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η ανήλικη έχει αφήσει την τελευταία της πνοή.

Πριν από λίγη ώρα εντοπίστηκαν πέντε από τους δέκα Δανούς τουρίστες που αγνοούνταν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της παραλίας Μάτι στον Μαραθώνα, οι οποίοι περισυνελέγησαν από το πλοίο Speedrunner που τους αναζητούσε.

Καλά στην υγεία του εντοπίστηκε κι ο 6χρονος από την Ραφήνα που είχε χαθεί και αναζητούταν από τους γονείς του και την αστυνομία, ενώ η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα στην διεθνή κοινότητα για συνδρομή με εναέρια και χερσαία πυροσβεστικά μέσα.

Τιτάνιες προσπάθειες των πυροσβεστών σε δύο μέτωπα

Πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει επίσης και στον Κάλαμο Αττικής αλλά και σε αρκετές περιοχές της Κορινθίας, ενώ συνολικά επιχειρούν εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές των δήμων αλλά κι όσα εναέρια μέσα είναι διαθέσιμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεκάδες άτομα έχουν μεταφερθεί με εγκαύματα στα νοσοκομεία ΚΑΤ κι Ευαγγελισμός, ενώ πληροφορίες της ΕΡΤ κάνουν λόγο και για τέσσερις τραυματίες που έχουν διασωληνωθεί.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες δεκάδες απεγκλωβισμοί πολιτών έχουν γίνει από συντονισμένες δυνάμεις αστυνομίας, πυροσβεστικής και λιμενικού, ενώ πριν από λίγη ώρα τέσσερις άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία στο Μάτι Μαραθώνα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ανατολική και Δυτική Αττική

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου τις περιφερειακές ενότητες Ανατολικής και Δυτικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές που πλήττουν την Περιφέρεια.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε παρέχοντας κάθε μέσο (λεωφορεία, υδροφόρες, μηχανημάτα, κ.α.) που της ζητήθηκε από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Την ίδια στιγμή, η κ. Δούρου μετέχει στο Συντονιστικό που βρίσκεται αυτές τις ώρες σε εξέλιξη, στο κέντρο επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας ενώ ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές στην Αττικής.

Νωρίτερα το απόγευμα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

Εφιαλτική νύχτα αναμένεται στην Κινέτα

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Γαλήνη και σύμφωνα με πληροφορίες εκτείνεται μέχρι την Κακιά Σκάλα.

Η φωτιά έχει κάψει δεκάδες σπίτια στους οικισμούς Γαλήνη, Πανόραμα 2, Πανόραμα 3 και Μαρούλα στην Κινέτα, ενώ στην μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί εκατοντάδες πυροσβέστες, εθελοντές και πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 5 αεροσκάφη Canadair και 7 πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ζημιές έχουν υποστεί περίπου 25-30 σπίτια, μία ξενοδοχειακή μονάδα αλλά και δεκάδες βοηθητικά κτίρια (αποθήκες, κοτέτσια, στάνες).

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν επίσης, οι δήμοι Μεγαρέων και Λουτρακίου με ερπυστριοφόρα οχήματα και υδροφόρες αλλά κι η Περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική αυτή τη στιγμή είναι ενεργά τέσσερα με πέντε μέτωπα τα οποία εκτείνονται σε απόσταση έξι χιλιομέτρων.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για κάποιο τραυματισμό πολιτών ή πυροσβεστών από την πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή της Κινέτας σημειώθηκε και μία προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό.

Κόλαση φωτιάς σε Πεντέλη, Νέο Βουτζά και Μάτι Μαραθώνα

Σε πύρινο κλοιό βρίσκονται οι περιοχές Μάτι, Νέος Βουτζάς και Νταού Πεντέλης, καθώς η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω των δυνατών ανέμων.

Τρία άτομα με εγκαύματα από τη φωτιά μετέβησαν στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Η πυρκαγιά έχει προκαλέσει ζημιές σε αρκετά σπίτια στις περιοχές Νταού Πεντέλης, Μάτι και Νέος Βουτζάς, ενώ νωρίτερα απομακρύνθηκαν παιδιά από κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι των περιοχών απομακρύνθηκαν, με δική τους πρωτοβουλία.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι, ενώ η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα. Σε λίγο πρόκειται να αποσυρθούν τα εναέρια μέσα, ενώ αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά 55 πυροσβέστες με 20 οχήματα και ομάδες εθελοντών με δικά τους οχήματα.

Μετά από εντολή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και για προληπτικούς λόγους εκκενώνονται τα Κέντρα Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες όλα τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους.

Εσπευσμένα επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός από την Βοσνία

Σαφέστατο υπαινιγμό περί εμπρησμού έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του από τη Βοσνία όπου βρίσκεται, σχετικά με τα συνεχώς αυξανόμενα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, επιστρέφει ευσπεσμένα από το Μοστάρ, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και δεν θα παραμείνει για τη βράβευσή του.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, πως «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική. Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς. Με προβληματίζουν οι παράλληλες εστίες ανατολικά και δυτικά της Αττικής. Η σκέψη μου είναι εκεί».

Αντίστοιχη, ήταν και η δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας από το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, απ' όπου επιβλέπει τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Κυβερνητικές πηγές, ανέφεραν νωρίτερα πως ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη επιφυλακή. Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το βάρος πέφτει στα μέτωπα σε Κινέτα και Πεντέλη, ενώ επιστρατεύονται και εναέρια μέσα από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει επιφυλακή λόγω κακοκαιρίας.

Κόλαση φωτιάς στο Νέο Βουτζά

Η φωτιά κατευθύνεται τώρα προς την περιοχή του Νέου Βουτζά, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι εφικτό για να την περιορίσουν. Το έργο τους δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 20 εθελοντές, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Ο δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε νωρίτερα ότι το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε μήκος 3-4 χιλιόμετρων. Οπως είπε, η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς το απόγευμα 1 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης.

Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, άρχισε να εκκενώνεται η περιοχή του Νέου Βουτζά στο βόρειο κομμάτι του οικισμού.

Λίγο πριν τις επτά, η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές κάποιων σπιτιών.

Κλειστή η Εθνική, διακόπηκαν τα δρομολόγια του Προαστιακού

Ο δήμαρχος Μεγαρέων έδωσε εντολή για εκκένωση των οικισμών Γαλήνη, Μαρούλα και Πανόραμα ενώ από το 39ο μέχρι το 57ο χιλιόμετρο η Παλαιά και η Νέα Εθνική Οδός είναι κλειστές.

Υδροφόρες της Πυροσβεστικής και των Δήμων επιχειρούν δίπλα από την Εθνική προκειμένου η φωτιά να μην περάσει στον παράδρομο και στη συνέχεια στα σπίτια που υπάρχουν στο σημείο.

Να σημειώσουμε ότι με εντολή της αστυνομίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού, αλλά και τα δρομολόγια στον προαστιακό σιδηρόδρομο στην περιοχή.

Στην Εθνική υπάρχει μποτιλιάρισμα με αποτέλεσμα πυροσβεστικά και ασθενοφόρα να μην μπορούν να φθάσουν στα πύρινα μέτωπα.

Στις φλόγες οι αυλές των σπιτιών

Εικόνες από το σημείο της πυρκαγιάς δείχνουν φλόγες να έχουν φθάσει στις αυλές σπιτιών και κατοίκους να προσπαθούν με λάστιχα να σώσουν τις περιουσίες τους.

Από τα μεγάφωνα γίνεται έκκληση από την ΕΛ.ΑΣ. στους κατοίκους να απομακρυνθούν. Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ επεσήμανε πως όσοι πολίτες βρίσκονται στο πάνω κομμάτι της Κινέτας πρέπει να απομακρυνθούν εφόσον δεν έχουν κάποια δουλειά και να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των πυροσβεστών.

Μεγάλες ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, χωρίς ρεύμα η ευρύτερη περιοχή

Διακοπές ρεύματος από τη φωτιά έχουν προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά στην Κινέτα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μεγάλη φωτιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης μέσης τάσης. Ωστόσο η πρόσβαση των τεχνικών του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία του δικτύου που έχουν υποστεί βλάβες ή έχουν καταστραφεί είναι αδύνατη λόγω της φωτιάς.

Επιπλέον ο Διαχειριστής διακόπτει ανά περιοχές την ηλεκτροδότηση και ύστερα από εντολή της Πυροσβεστικής, για λόγους ασφαλείας. Αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνουν ότι η αποτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών θα γίνει όταν ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο και επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή.

Η εκκένωση έγινε μετά από προτροπή της Πυροσβεστικής.

Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον παράδρομο της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου από το 56ο χιλιόμετρο.

Λόγω των ισχυρών ανέμων, υπάρχει φόβος μήπως η φωτιά αλλάξει κατεύθυνση.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τριάντα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων

Επτά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (4 αεροσκάφη CL-415, 1 αεροσκάφος CL-215, και 2 ελικόπτερα CH47-D με κάδο), τρεις προωθητές γαιών, υδροφόρα οχήματα και ένα αεροσκάφος C-27 για μεταφορά πυροσβεστών από Θεσσαλονίκη έχουν διαθέσει οι Ένοπλες Δυνάμεις στον κρατικό μηχανισμό για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα Αττικής, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, διατηρείται ετοιμότητα διάθεσης περαιτέρω μέσων και επίγειων μηχανημάτων ανάλογα με τι θα ζητήσουν οι αρμόδιες αρχές.

Πολιτική Προστασία: Δύσκολη η κατάσβεση, θυμίζει τις πυρκαγιές του 2007

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) Γιάννη Καπάκη.

«Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι.