Είδος προς εξαφάνιση τα φοιτητικά σπίτια στη Θεσσαλονίκη
Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στην φοιτητική στέγη στις πόλεις που υποδέχονται τους φοιτητές. Σήμερα παρουσιάζεται η κατάσταση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θα ακολουθήσουν οι πόλεις της Περιφέρειας και η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με την κατάσταση στην Αττική.
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης τα ακίνητα προς μίσθωση σε φοιτητές τείνουν να εξελιχθούν σε είδος προς εξαφάνιση και όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης, «οι γονείς των περισσοτέρων υποψηφίων στην πόλη, ξεκίνησαν το "κυνήγι" εξεύρεσης ενός καλού και φθηνού διαμερίσματος από τις αρχές Αυγούστου, με αποτέλεσμα σήμερα, τα εναπομείναντα σε αυτήν την κατηγορία, να είναι ελάχιστα».
Το «κυνήγι» για σπίτι στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε με την ανακοίνωση της βαθμολογίας και όσοι ήταν «σίγουροι» πως πρόκειται να εισαχθούν σε κάποια σχολή της πόλης απευθύνθηκαν σε ποσοστό άνω του 90% στα μεσιτικά γραφεία, και έχουν ήδη εξασφαλίσει στέγη, όπως επισήμανε ο κ. Πασαλίδης, εκτιμώντας ότι «μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχει φθηνό και καλό ακίνητο, ούτε για δείγμα στην πόλη».
Λέγοντας ότι φέτος εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις οι τιμές των προς ενοικίαση ακινήτων, που την αντίστοιχη περσινή περίοδο πέρυσι είχαν αυξηθεί σε ποσοστό 20%, ο κ. Πασαλίδης σημείωσε ότι οι φοιτητές εξακολουθούν να «ψηφίζουν» κυρίως το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου το κόστος είναι υψηλό, αλλά και περιοχές γύρω απ' αυτό, δηλαδή αυτές των 40 Εκκλησιών, της Τριανδρίας, της Τούμπας, της Νεάπολης, της Πολίχνης, των Αμπελοκήπων, της Μενεμένης και του Γαλλικού Ινστιτούτου. Στις περιοχές αυτές, όπως τόνισε ο ίδιος, η τιμή του μηνιαίου ενοικίου κυμαίνεται στα 180-350 ευρώ, ανάλογα την περιοχή.
«Ένα διαμέρισμα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, της τάξης των 80 τ.μ. στην οδό Μητροπόλεως, νοικιάζεται προς 600 ευρώ, ενώ ακριβώς το ίδιο στην Τούμπα κοστολογείται στα 400 ευρώ και στην Νεάπολη στα 280 ευρώ», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Μιλώντας πάντως ειδικά για το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Πασαλίδης επισήμανε ότι η εξεύρεση διαμερίσματος στη συγκεκριμένη περιοχή είναι «και θέμα τύχης», αφού πλέον οι κάτοικοι των περιοχών -μεταξύ άλλων- Πανοράματος, Ωραιοκάστρου, Φιλύρου και Ρετζικίου «άφησαν τις πολυτελείς βίλες τους και μετακόμισαν στο κέντρο της πόλης, για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους, αλλά και επειδή βαρέθηκαν τα πολύ μεγάλα σπίτια τους». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πασαλίδης είπε «η εξέλιξη αυτή, δημιουργεί επιπλέον έλλειψη προσφοράς, στη ζήτηση που καταγράφεται».
Πάντως, όπως επισήμανε ο ίδιος, αν και ακόμη δεν αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για τους φοιτητές η ενοικίαση διαμερίσματος σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ωστόσο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο, το ποσοστό εκείνων που τις «ψηφίζουν». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι φέτος καταγράφεται ήδη αυξημένο κατά 15%, έναντι της περσινής περιόδου, το ποσοστό αυτών που «τόλμησαν τη Δυτική Θεσσαλονίκη και τις περιοχές που προανέφερα, όταν μέχρι και πριν τρία χρόνια, οι γονείς δεν ήθελαν ούτε καν να ακούσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πασαλίδης επανέλαβε ότι τα ανακαινισμένα ακίνητα κοστίζουν έως και 30% ακριβότερα έναντι των άλλων, αν και προτιμώνται από το 80% των ενδιαφερόμενων. Από το 80% αυτών, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, «ποσοστό 70% κάνει την υπέρβαση και βάζει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, θέτοντας σε "δεύτερη μοίρα" τις άλλες του υποχρεώσεις, ενώ το υπόλοιπο 30% μπορεί και το πράττει».
Ο ίδιος εξήγησε περαιτέρω, ότι «οι περισσότεροι υποψήφιοι ενοικιαστές, επειδή κυρίως προέρχονται από την περιφέρεια, όπου τα περισσότερα σπίτια είναι πιο φωτεινά και περιποιημένα, συχνά σοκάρονται με την εικόνα που αντικρίζουν σε διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη και έτσι αναγκάζονται σε ακριβότερες λύσεις, έναντι των αρχικών τους προϋπολογισμών. Όμως, αυτοί που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, αναγκάζονται να ρίξουν τα στάνταρ τους».
Παράδοξο αποτελεί για τον ίδιο, το γεγονός ότι ακόμη και εν μέσω και της οικονομικής κρίσης στη χώρα, οι φοιτητές δεν «ψηφίζουν» συγκατοίκηση. «Παρά τη κρίση, η συγκατοίκηση δεν προτιμάτε, αν και μειώνει τη δαπάνη κατά 50% ή κατά το 1/3», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τις επινοικιάσεις μέσω Airbnb, ο κ. Πασαλίδης επισήμανε ότι «τελικά διαπιστώνουμε πως η πρακτική αυτή δεν κερδίζει το έδαφος που περιμέναμε» και πρόσθεσε ότι «ο φόβος της εφορίας έχει αναγκάσει πολλούς σε αλλαγή γραμμής πλεύσης».
Κερδίζουν έδαφος οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες, χάνουν έδαφος τα καταστήματα επίπλου της οδού Φιλίππου
«Ανάρπαστες» γίνονται σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και βρίσκονται υψηλά στην προτίμηση των φοιτητών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος είπε ότι αυτές οι δομές αφορούν σε ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων κτιρίων από Έλληνες επενδυτές, αφού οι ξένοι «ψηφίζουν ξενοδοχειακές μονάδες».
Καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση των έξι καταστημάτων στην οδό Φιλίππου, κρίνει την τρέχουσα περίοδο ο ιδιοκτήτης, επί σειρά 30 χρόνων, των τριών εκ αυτών, Αντώνης Καπούλας, λέγοντας χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κάθε χρόνο και χειρότερα και εάν τη φετινή περίοδο δεν μας "τιμήσουν" με αγορές οι φοιτητές στην πόλη, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο λουκέτο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι φοιτητές δεν προβαίνουν σε αγορές από τα καταστήματα στην οδό Φιλίππου, γιατί ή δεν βρίσκουν σπίτια ή βρίσκουν ερείπια που δεν τους συμφέρει να τα σουλουπώσουν. Αποτέλεσμα είναι, να στρέφονται σε φοιτητικές εστίες ή και σε κατοικίες που διατίθενται αποκλειστικά και μόνο για χρήση από τους φοιτητές, οι οποίες όμως είναι επιπλωμένες».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει ότι «έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που πολλοί νέοι επισκέπτες, για σπουδές, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αγόραζαν τα έπιπλα και ηλεκτρικά για το νέο τους σπίτι από τα καταστήματά μας», ο ίδιος πρόσθεσε: «κάποτε στο διάστημα από τέλος Αυγούστου μέχρι και 15/10 πετυχαίναμε το 40% του ετήσιου τζίρου μας. Σήμερα αυτός ολοένα και βυθίζεται, και από 1 εκατ. ευρώ τα καλά χρόνια, με το ζόρι πιάνουμε πλέον τις 100.000 ευρώ. Αυτό, σε συνδυασμό με την αναδουλειά καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη συνέχιση της εμπορικής μας δραστηριότητας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2017 οι πωλήσεις στην περίοδο από τέλη Αυγούστου μέχρι και 15/9, καταγράφηκαν μειωμένες σε ποσοστό 20%-25%, και κατά την εκτίμησή του, αντίστοιχη αναμένεται και φέτος η κατάσταση.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής εμπορικής δραστηριότητας, ο κ. Καπούλας επισήμανε: «Το πουγκί στέγνωσε και το κρεμάσαμε ανάποδα με μανταλάκια. Τα τελευταία χρόνια, κάναμε κάποιες επενδύσεις στα μαγαζιά μας και εντάξαμε και καλύτερης ποιότητας εμπορεύματα, κυρίως έπιπλα, ωστόσο δεν απέδωσαν».
Πάντως, ο κ. Καπούλας κρίνει αναμενόμενη την δυσμενή κατάσταση που βιώνει, αφού διερωτήθηκε κιόλας, «πώς να μην αγκομαχάμε εμείς, όταν παραπαίουν ακόμη και τα μεγάλα πολυκαταστήματα στον κλάδο επίπλου».
Καταλήγοντας πάντως, έστειλε εκ νέου το μήνυμά ότι «τα καταστήματα στην περιοχή της Φιλίππου πουλούν έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές σε πολύ χαμηλές τιμές, με τα ποσοστά κέρδους να μην υπερβαίνουν το 10%» και «επιπλέον κάνουμε δωρεάν τις μεταφορές και την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού στα σπίτια».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:
- Άγριο ξύλο μεταξύ νεαρών σε υπαίθριο πάρτι της Θεσσαλονίκης: Οι αστυνομικοί βρήκαν άτομο αιμόφυρτο στον δρόμο και γυμνό από τη μέση και πάνω
- Καιρός: Πού θα χιονίσει στην Αττική - Τα προγνωστικά δεδομένα των επόμενων ημερών
- Καρτέρι θανάτου έστησαν σε 50χρονο τέσσερα άτομα στην Βάρκιζα: Το θύμα έχει κατονομάσει τον δράστη