5 χρόνια χωρίς τον Παύλο Φύσσα: Η νύχτα που τον μαχαίρωσε ο Χρυσαυγίτης Ρουπακιάς (pics & vids)
Οδός «Παύλου Φύσσα». Αυτή είναι απ’ τον Οκτώβρη του 2013 η ονομασία της πρώην «Παναγή Τσαλδάρη» στο Κερατσίνι, όπου το ξημέρωμα της 18ης Σεπτεμβρίου ο 34χρονος τραγουδιστής πλήρωσε με τη ζωή του το… τίμημα της αντιφασιστικής του δράσης.
Την αφορμή που έψαχνε η Χρυσή Αυγή για να σιγήσει ο Παύλος Φύσσας αποτέλεσε ο έντονος φραστικός καυγάς του με μέλη της οργάνωσης στην καφετέρια «Κοράλι» και η κλιμάκωση του κατά την αναχώρηση από εκεί. Η Ελληνική Αστυνομία δέχτηκε κλήση δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα με τη μαρτυρία ότι μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα βρισκόταν στην συμβολή των οδών Ιφιγένειας και Λ. Παναγή Τσαλδάρη, κατευθυνόμενα προς την καφετέρια.
Το χρονικό του φόνου και οι παλινωδίες της Χρυσής Αυγής
Στις 23:59:19, ανατέθηκε σε μια ομάδα οχτώ αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ να μεταβούν στο σημείο, όπου είχαν ήδη συγκεντρωθεί 60 άτομα. Η επέμβαση δεν ήταν έγκαιρη. Οταν έφτασαν εκεί ο Φύσσας κείτονταν αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος. Προτού χάσει τις αισθήσεις του πρόλαβε να υποδείξει το δράστη, ο οποίος συνελήφθη αμέσως. Ο 45χρονος Γώργος Ρουπακιάς είχε μεταβεί «κατ’ επειγόντως» στο σημείο με αυτοκίνητο, εκτελώντας, όπως προέκυψε, διατεταγμένη υπηρεσία. Κατά τη μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ο Φύσσας υπέκυψε στα τραύματα του. Το θέατρο του παραλόγου γύρω από τα κίνητρα και την «ιδεολογική ταυτότητα» του δράστη ξεκινά.
Η Χρυσή Αυγή αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το έγκλημα, «βαφτίζοντας» τον Ρουπακιά – κατά δήλωση του Νίκου Μιχαλολιάκου – «περαστικό από τα γραφεία της οργάνωσης». Η έρευνα αποκαλύπτει ότι μετά τη δολοφονία ο Ρουπακιάς επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Γιώργο Πατέλη, πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας, ο οποίος στην συνέχεια κάλεσε στο τηλέφωνο τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Λαγό.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης περιγράφει τη σχέση του ψυχρού εκτελεστή με την οργάνωση «χαλαρή», ενώ ο αρχηγός του κόμματος δηλώνει στις αρχές ότι κοιμόταν την ώρα του φονικού. Με βάση βέβαια τα αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, ο ίδιος είχε επικοινωνία με τους Λαγό και Πατέλη μετά τη δολοφονία, με τον τελευταίο δε και λίγες ώρες νωρίτερα πριν από αυτήν.
Το ξεσκέπασμα και η απόδοση ευθυνών
Ρόλο συντονιστή στην επίθεση φέρεται να είχε ο υπαρχηγός της οργάνωσης Χρήστος Παππάς, ένας από τους εννιά βουλευτές της Χρυσής Αυγής (μαζί με τον ανεξάρτητο πια Στάθη Μπούκουρα) που βρίσκονται έως και σήμερα προφυλακισμένοι. Οι εξελίξεις σε πολιτικό και νομικό επίπεδο είναι ραγδαίες, καθώς η πρωτοφανής κινητοποίηση των αρχών φέρνει στο φως της δημοσιότητας αποκαλύψεις με τη μορφή χιονοστιβάδας.
Το εισαγγελικό πόρισμα κάνει λόγο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και μετά την εξέταση πάνω από εκατό υποθέσεων, σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος 77 κατηγορούμενων, από τους οποίους οι 29 προφυλακίστηκαν, με πρώτο το Νίκο Μιχαλολιάκο προφυλακίζονται σταδιακά (πέραν του Μπούκουρα) οι βουλευτές Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και τελευταίος ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης.
Σε ότι αφορά τον Ρουπακιά, αποδεικνύεται ότι άνηκε στο στενό ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, έχοντας ρόλο αναπληρωτή οικονομικού υπευθύνου και όχι μόνο. Στη λίστα των ηγετικών στελεχών κάθε τοπικής οργάνωσης του κόμματος το όνομα του αναγράφεται δίπλα σε αυτό του Πατέλη, επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου της Νίκαιας.Βέβαια, χάρη στο τέρας της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, όλοι είναι έξω αυτή τη στιγμή, ακόμη και ο δολοφόνος Ρουπακιάς, περιμένοντας την οριστική εξέλιξη του δικαστηρίου.
Ανεπίδεκτοι μαθήσεως
Το άλλοθι για όσους διατεινόταν ότι δεν ήξεραν τι εστί Χρυσή Αυγή μπορεί να χάθηκε, οι συνομιλίες στις παρέες και τα καφενεία όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό με μια μυστική ψήφο. Το μόρφωμα, που το 1986 ξεκίνησε τη δράση του ως νεοναζιστική οργάνωση και σταδιακά εξελίχθηκε σε κόμμα, έλαβε 23.564 ψήφους στις ευρωεκλογές του 2009 (ποσοστό 0,46%) και 536.910 στις αντίστοιχες του 2014.
Με ποσοστό 9,3% αναδείχθηκε τρίτο κόμμα και εξέλεξε τρεις ευρωβουλευτές, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές έβγαλε συμβούλους στις 12 από τις 13 περιφέρεις της χώρας και ο Ηλίας Κασιδιάρης έλαβε 16,12% στο δήμο της Αθήνας. Στελέχη του πολιτικού βίου ισχυρίζονται ότι μια χαλαρή ψήφος, όπως αυτή των ευρωεκλογών, δεν αποτελεί κριτήριο δυναμικής όμως σε κάθε εκλογές διαψεύδονταν κατηγορηματικά, καθώς ακόμα και στις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015, υπήρξαν 379.581 συμπολίτες μας που έδωσαν ψήφο στο ακροδεξιό μόρφωμα.
Φαίνεται πως κάποιοι εξακολουθούν να κλείνουν τα μάτια σε κάτι που ακόμα και οι τυφλοί θα έβλεπαν...